In Sportfondsenbad Oost is gezondheid meer dan alleen zwemmen!

Bert en Leo van Sportfondsen vertellen over hoe in hun zwembad vitaliteit centraal staat.

In Sportfondsenbad Oost is gezondheid meer dan alleen zwemmen!

Ben jij ook helemaal voor een gezond, lekker en lokaal voedselaanbod in Amsterdam?! Elke maand interviewen we een Ondernemer Voor Een Gezond Amsterdam; stuk voor stuk inspirerende Amsterdammers die zich op een bijzondere manier inzetten voor een gezonde voedselomgeving. Met deze keer Bert en Leo van Sportfondsen B.V.

Waarom vind je een gezonde voedselomgeving in Amsterdam belangrijk?

“Bij ons staat ontmoeting centraal.” vertelt Bert Verkoelen, Manager Exploitatie bij Sportfondsen Nederland B.V. "Vitaliteit is waar wij voor staan en dat is voor ons fysiek, mentaal en sociaal. Hier past gezonde voeding goed bij. Je bewust zijn van wat je eet draagt bij aan vitaliteit. Toch gaat gezond voedsel en sporten lang niet altijd hand in hand." Ook Leo de Haas, manager bij Sportfondsenbad Amsterdam-Oost, associeert een snack nog steeds met sporten. "Het is dus belangrijk om deze snacks zo gezond mogelijk te laten zijn. Als je er niets aan doet, verandert er ook niets.”

Hoe zet je je in voor een gezonde voedselomgeving in Amsterdam?

Bert: "Door onze accommodaties open te stellen voor sporten, socializen in de horecagelegenheden en lekker in je vel zitten. Onze horeca is gecertificeerd door het voedingscentrum. Dit betekent onder andere dat we voor elk ongezond product ook een gezond product verkopen. Ook zijn ongezonde producten niet zichtbaar in de etalage. Omdat we een enorm groot bereik hebben zorgt dit ervoor dat veel mensen gezonder eten na het sporten!"

Leo: “Drie jaar geleden wonnen we een bronzen medaille voor gezonde sportkantine. Door gebruik te maken van een professionele airfryer in plaats van de reguliere frituur is een patatje bij ons net zo vet als een broodje kaas.”

Leo de Haas - manager Sportfondsenbad Amsterdam Oost (foto: Carly Wollaert)

Hoe zet je je in voor een duurzame voedselomgeving in Amsterdam?

Leo: "We proberen duurzaam te zijn door de producten niet in vet te bakken, maar gebruik te maken van een professionele airfryer. Naast dat je niet steeds je olie hoeft te verversen, gebruikt de gezonde frituur ook veel minder energie. Ik streef ernaar om vóór 2027, wanneer ik met pensioen ga, onze uitstoot terug naar nul te brengen.”

Wat is het favoriete gezonde product van de onderneming?

Leo: "We hebben een professionele airfryer aangeschaft, waar we nu onze snacks in maken. Hierdoor is ons frietje gezonder dan een broodje gezond. We zien toch dat veel mensen zwemmen associëren met snacks en cola. Door onze snacks zo gezond mogelijk klaar te maken en water zichtbaarder te maken dan cola, proberen we deze ongezonde trends te veranderen. En dit lukt al, want een spaatje is nu het meest verkochte drankje, terwijl dat eerst cola was."

Wat zouden jullie mee willen geven als tip aan Amsterdammers?

Leo: “Ga lekker bewegen, ga lekker zwemmen! En als je je dan ingespannen hebt, doe het dan niet teniet door een vette hap.”

Bert: "Gezondheid is niet alleen maar heel veel sporten. Lekker in je vel zitten betekent veel aandacht aan je lichaam schenken. Zorg er dus voor dat je een goede balans vindt tussen sporten, eten en ontspannen."

Wat zou je mee willen geven als tip aan andere ondernemers?

Leo: “Durf je eigen plan te trekken. Wij ondernemers kunnen niet het hele voedselsysteem veranderen, maar we kunnen wel de aanzet geven. Wij hebben de laatste vier jaar echt ingezet op gezonder eten, en zien dat dat nu zijn vruchten afwerpt."

Kijk hier voor meer informatie over Sportfondsen BV of kijk hier wat andere ondernemers doen voor een gezond Amsterdam.