In 5 stappen een moestuin bij jou in de buurt

Beginnen jouw vingers te jeuken als je naar dat ongebruikte buurtpleintje kijkt? En wil je hier iets aan doen, maar weet je niet zo goed hoe? Mooi! Park om de Hoek, een initiatief van De Gezonde Stad, helpt Amsterdammers bij het (her)inrichten en vergroenen van hun buurt. Wat daar allemaal bij komt kijken, lees je hieronder.

Stap 1: Heb jij een versteend of ongebruikt pleintje in de buurt?
De eerste stap is checken of de uitgekozen locatie wel geschikt is voor een Park om de Hoek. Kijk hier of jouw pleintje geschikt is voor een park om de Hoek. Heb je vragen over de mogelijkheden en beperkingen van de locatie? Dan kan je terecht bij de gebiedsmakelaar, dat is de contactpersoon van je gemeente.

Stap 2: Trommel je buren en vrienden op om te helpen
Een Park om de Hoek maak je natuurlijk niet alleen, maar samen met je buren en vrienden. De tweede stap is daarom je buren enthousiast te maken om samen een park aan te leggen en te onderhouden. Hoe doe je dat? Je kan ze bijvoorbeeld vertellen over de vele voordelen van zo’n park. Eerst en vooral voor de inwoners van de stad; groen ontspant en maakt gezond. Groen fleurt de buurt op en biedt de ideale plek om je buren te leren kennen terwijl je samen in de moestuin werkt, de kinderen in het park spelen of samen picknickt. Maar groen is ook gezond voor de stad zelf. Elk stukje groen verhoogt de biodiversiteit in de stad en maakt ze klimaatbestendig; op hete dagen koelt groen de stad af en als het hevig regent beschermt het tegen overstroming.

Stap 3: Op zoek naar financiering
Tijd om partners en investeerders te zoeken. Denk bijvoorbeeld aan de gemeente, woningcorporaties en VvE’s. En ook lokale organisaties en handelszaken zijn in het algemeen enthousiast te maken: een mooi park voor de deur maakt het aantrekkelijker voor de klant om eens binnen te springen. Bovendien kunnen ze zo bijdragen aan het creëren van een gezonde werkomgeving voor hun werknemers. Ook bedrijven kunnen een park adopteren of er kan een crowdfunding campagne worden opgezet.

Stap 4: Aan de tekentafel
Trommel iedereen op voor een bijeenkomst zodat jullie samen met een ontwerper kunnen brainstormen over een eerste ontwerp. De eerste buurtbijeenkomst is een belangrijk moment want het is de uitgelezen kans om ideeën, wensen en behoeften met elkaar te delen. Nodig zeker ook de gebiedsmakelaar uit, want hij/zij is het best geïnformeerd over de mogelijkheden en beperkingen van de locatie. De eerste bijeenkomst is ook een goed moment voor de oprichting van het kernteam. Die kern zal het toekomstige beheer van het park op zich nemen. Na de eerste buurtbijeenkomst gaat de ontwerper aan de slag met de voorstellen. Als jullie en het stadsdeel blij zijn met het ontwerp, zijn jullie helemaal klaar voor de laatste fase: de aanleg van jullie park!

Stap 5: Handen uit de mouwen
Nu is het tijd om de handen uit de mouwen te steken. Tijd om de tegels uit de grond te trekken, nieuwe plantjes te zaaien, de moestuin klaar te maken… en last but not least, een buurtfeest te organiseren om het nieuwe park feestelijk te openen.

Enthousiast geworden? Meer informatie vind je hier.