Hummus & Habibis op de markt

Interview met Bader Dabbagh van Hummus & Habibis

Hummus & Habibis op de markt

Bader Dabbagh is de trotse eigenaar en oprichter van Hummus & Habibis. In eigen keuken bereiden hij en zijn familie de lekkerste verse Syrische hapjes die kunnen worden bezorgd en afgehaald. Bader is een echte doorzetter met mooie plannen voor Amsterdam en daarom staat hij 2 en 9 juli in de Van Amsterdamse Bodem-marktkraam op de zuiderMRKT. Laat je verrassen door zijn heerlijke gerechten en producten!

Bader, waarom ben je Hummus & Habibis gestart?
‘Ik ben geboren in Syrië en arriveerde toen ik 22 was in Nederland na een heftige tijd in Syrië, Turkije en Griekenland. Na een jaar in Nijmegen te hebben gewoond ben ik in 2017 naar Amsterdam verhuisd en begonnen met studeren aan de Universiteit van Amsterdam. Aan het begin van de corona-uitbraak begon ik de heftige tijd die ik heb meegemaakt te verwerken, waardoor ik tijdelijk ben gestopt met mijn opleiding, om me op mijn mentale gezondheid te concentreren. Het was toen, ongeveer rond vorig jaar kerst, dat ik een idee kreeg: nu ik even niet kan werken en studeren kan ik misschien wel mijn eigen kookkunsten gebruiken en verse huisgemaakte hummus per fiets bezorgen aan Amsterdammers. De hummus viel erg in de smaak en al snel kwam de vraag naar meer Syrische hapjes! Zo werd Hummus & Habibis een feit.’

Wat is de relatie van Syriërs met voedsel? Zie je dat ook terug in Amsterdam?
‘Er zijn natuurlijk overeenkomsten, zoals dat voedsel mensen samenbrengt en met elkaar verbindt. Maar ik denk dat voedsel belangrijker is in Syrië dan in Nederland. Zo is het in Syrië erg belangrijk wat je kookt als je gasten krijgt. Het is respectloos als je voor je gasten niet optimaal je best doet voor het eten en om goedkope ingrediënten te gebruiken. Maar hier in Nederland kan je gewoon iets simpels op tafel zetten en zullen mensen dat ook op prijs stellen. Er wordt in Nederland minder snel geoordeeld of iets goed genoeg is en in Syrië is er meer druk om gul en royaal te zijn. Ook koop je in Syrië je producten bij de lokale boer, er is geen supermarkt, en er wordt daarom gegeten wat er in het seizoen is. Zo gebruikte mijn moeder in ongeveer alles aubergine in het aubergineseizoen.’

Wat is jouw lievelings- lokale, gezonde en/of duurzame plek in Amsterdam?
‘De markt op het Haarlemmerplein! Elke woensdag koop ik daar heel veel producten zowel voor mijzelf als voor Hummus & Habibis. Het is een fijne markt, lekker dichtbij en het heeft een mooi divers aanbod.’

Wat verwacht je van de zuiderMRKT?                                                                                                                                                    'Ik kijk ernaar uit om nieuwe mensen te ontmoeten, en hen kennis te laten maken met Hummus & Habibis!'

Wat vind jij belangrijk voor een lokaal, duurzaam en gezond Amsterdam?
‘Ik vind het belangrijk dat iedere Amsterdammer lokaal, gezond en duurzaam kan eten. Niet iedereen kan zich hoogwaardige producten veroorloven en dat moet veranderen. Ik probeer hieraan bij te dragen met Hummus & Habibis door een balans te vinden tussen duurzaam en gezond voedsel en een goede prijs voor mijn klanten. Zo gebruik ik bijvoorbeeld de beste tahin en zeezout en geen plastic, maar niet alles is duurzaam of lokaal, ik doel op 90%. Ik wil niet alleen een aanbod hebben voor de rijkeren, maar juist inclusief zijn in mijn werk.’

Hoe zou jij Amsterdam over 10 jaar het liefst zien op voedselgebied?
‘Ik zou graag meer streetfood willen zien! Dus meer mensen die iets afhalen en op straat opeten in plaats van thuis of in een restaurant. Dat brengt meer mensen samen en zorgt voor meer buitenleven in de straten van Amsterdam.’

Houd het menu van Hummus & Habibis in de gaten op de socials (Facebook + Instagram + Twitter) en ga 27 augustus en 3 september bij hem langs op de zuiderMRKT!