Hoe #verspillingsvrij ben jij?
Moet jij vaak aan het eind van de week de overgebleven groenten, pastakliekjes of verzuurde yoghurt weggooien? Zonde toch? Al die voedselverspilling is killing! Naast huishoudens gooien ook supermarkten, restaurants en bedrijven veel voedsel weg aan het eind van de dag. Gemiddeld verspillen we maar liefst 41 kilo voedsel per persoon. Dit betekent dat 13 procent van het voedsel dat gekocht wordt per persoon wordt verspild! Dit heeft een enorme impact op de wereld en het milieu.
Je gooit namelijk met het voedsel ook het water weg, wat nodig was voor het verbouwen en/of produceren van je eten. Daarnaast is er ook veel energie nodig voor de productie van voedsel en voor het maken van de verpakkingen. Met een paar simpele aanpassingen in je dagelijks leven, kan jij het verschil maken. De Gezonde Stad zette de volgende tips voor je op een rijtje:
Verander je koopgedrag
- Allereerst is het goed om wat minder kieskeurig te zijn. In de supermarkt of bij de groenteboer, maar ook gewoon bij jou thuis in de keuken. Je kan er bewust voor kiezen om de peer of paprika te kopen die een minder mooie vorm heeft. Niet al het fruit en groente ziet er perfect uit, wel smaken ze even lekker en zijn ze even gezond.
- Daarnaast kan je er ook voor kiezen om meer producten te kopen in de supermarkt die bijna over de uiterlijke verkoopdatum zijn. Dit zorgt niet alleen voor minder food waste, vaak zijn deze producten ook afgeprijsd! Daarnaast zijn veel producten nog lekker na de uiterlijke verkoopdatum, gebruik je neus goed om te ruiken of iets nog goed is.
- Koop minder eten zodat je ook minder hoeft weg te gooien! Doe geen boodschappen als je trek hebt of ga naar de supermarkt met een boodschappenlijstje zodat je niet meer koopt dan je daadwerkelijk nodig hebt.
Wees creatief met overgebleven eten
- Rijp fruit of groente, zoals spinazie of boerenkool over? Maak gewoon een (groene) smoothie, erg gezond en nog lekker ook! Het voordeel is dat je er alles in kan doen wat jij
zelf lekker vindt. Je kan er ook voor kiezen om van een deel van je fruit jam te maken. Zo hoef je het niet weg te gooien en heb je iets lekkers voor op je brood. - Meet de porties beter af, zo voorkom je bijvoorbeeld dat je rijst of pasta verspilt. Porties afmeten kan met een Eetmaatje.
- Een andere manier om te voorkomen dat je eten in de prullenbak beland is om je eten te fermenteren. Door je overgebleven groente te fermenteren maak je het langer houdbaar. Een techniek die onze overgrootouders al goed begrepen. Gefermenteerde groenten zijn bovendien heel gezond en hebben een probiotische werking. Deze manier van het bewerken van voedsel komt vaker voor dan je denkt, producten als yoghurt, kaas en brood zijn ook gefermenteerd. Het maken van zuurkool is bijvoorbeeld een makkelijke manier van fermenteren. Gesneden kool hoeft alleen goed gemengd te worden met zout en aangedrukt worden in een pot.
- Met te veel ingrediënten in huis kan je er natuurlijk ook voor kiezen om gewoon extra eten te maken en een deel ervan in te vriezen. Op deze manier heb je altijd wat lekkers in
huis als je geen zin of tijd hebt om te koken én je hoeft niks weg te gooien. Mocht je opgescheept zitten met oud brood dan kan je een tosti of croutons maken. Het maken van croutons is simpel en lekker voor in een salade. Snijd het brood in blokjes en besprenkel het met wat olijfolie en zeezout. Doe de croutons vervolgens in de oven totdat ze krokant en goudbruin zijn. - Houd een ouderwetse kliekjesdag, waarbij je kookt met de restjes die je nog in huis hebt. Het kookboek Instock Cooking daagt je uit om te koken met ingrediënten die je op dat moment in huis hebt. Dat wil zeggen dat je in plaats van een tomaat ook een paprika kan gebruiken als je dat wel in huis hebt.
Moderne manieren om voedselverspilling tegen te gaan
- De app Too Good to Go maakt het mogelijk om eten op te halen bij supermarkten, bakkerijen en restaurants die het eten anders weg zouden moeten gooien. Het grote voordeel van deze app is dat je lekker eten ophaalt voor een zacht prijsje. Dit is een win-winsituatie, het is zowel goed voor je portemonnee als voor het milieu.
- Naast een app kan je er ook voor kiezen om voedselverspilling te voorkomen door buiten de deur te gaan eten. Er zijn in de stad verschillende mogelijkheden om aan te sluiten bij community dinners. Een voorbeeld is Taste Before you Waste waarbij vrijwilligers wekelijks voedsel ‘redden’. Zij organiseren Wasteless Wednesday Dinners, educatieve workshops en meer om mensen bewuster te maken over voedselverspilling.
- Restaurant Instock zet voedselverspilling op de kaart. Hier kan je heerlijke gerechten eten van overgebleven producten uit de supermarkt. Deze producten zijn bijvoorbeeld in overschot of verdienen niet de schoonheidsprijs, maar zijn nog steeds erg lekker.
- Verder zorgen bedrijven als Kromkommer en Potverdorie ervoor dat groente en fruit dat niet verkocht wordt in de supermarkten omdat het te klein, te krom, te dik of te dun is. Dit doen ze door er nieuwe producten van te maken zoals soep.
Kortom, er zijn genoeg manieren om te voorkomen dat je je overgebleven eten weg moet gooien. Doe mee! Dan zorgen we er samen voor dat het begrip voedselverspilling definitief in de prullenbak verdwijnt.
Iedere dag een beetje meer #verspillingsvrij zijn? Met deze 6 stappen van de stichting Samen tegen Voedselverspilling kun je al veel winst behalen:
- Check je voorraad. Wat moet eerst op?
- Maak een planning en boodschappenlijst.
- Kook precies genoeg.
- Gebruik je zintuigen bij de THT datum. Kijk, ruik en proef!
- Zet je koelkast op 4ºC.
- Weet waar je eten het best bewaart.
Geïnspireerd geraakt? Deel jouw beste tips tegen voedselverspilling met #verspillingsvrij
Foto door Ashwin Sundar via Unsplash