Recept: Geneals gebakken rijst met groente
Heb je onze Red je Restjes Route gedaan en smaakt het naar meer? Chef Geneal Harreman deelt graag zijn favoriete antiverspillingsrecept: gebakken rijst met groente, Indonesische stijl. Dit is een perfect recept om je overgebleven rijst en groenten op te maken.
"Gebakken rijst maak je het lekkerst met rijst die al 1 of 2 dagen oud is. Door het te bakken met specerijen en een beetje groenten of kruiden blaas je er gemakkelijk nieuw leven in. Bij ons thuis eten we dit meestal omdat Giulia (mijn verloofde) dit voorstelt, ze waant zich bij het eten ervan dan altijd weer een beetje in Indonesië en dat is natuurlijk wel een topgevoel om te hebben terwijl je al je restjes opmaakt. Je kan de groenten die ik benoem in het recept natuurlijk ook vervangen voor groenten die jij nog in de koeling hebt liggen."
Ingrediënten:
300 gram gekookte (overgebleven) rijst
150 gram wortel
100 gram diepvrieserwtjes
2 stuks knoflooktenen
1 witte ui
50 gram gember
1 eetlepel gemalen korianderzaad
1 eetlepel gerookte paprikapoeder
1 eetlepel gemalen komijnzaad
60 milliliter sojasaus
40 milliliter ketjap
1 theelepel sambal manis
Bereidingswijze:
- Snipper de ui en hak de knoflook fijn.
- Snijd de wortel in blokjes, het hoeft niet al te netjes.
- Schil de gember en snijd die zo fijn mogelijk.
- Verwarm een bakpan op middelhoog vuur met een scheutje olijfolie.
- Fruit de ui, knoflook en gember hierin aan en voeg daarna de wortel toe.
- Voeg ook de doperwtjes toe en de specerijen mogen er ook bij, laat dit even bakken.
- Voeg de gekookte rijst toe en roer dit goed zodat het goed mengt met de groenten en specerijen.
- Voeg de sojasaus en ketjap toe en bak de rijst nog even goed door zodat de smaken volledig worden opgenomen door de rijst.
- Nu moet je het snel opscheppen en opeten wanneer het nog warm is, gebakken rijst is het lekkerst wanneer er stoom vanaf komt.
Eet smakelijk!
Op de hoogte blijven van Smaakroutes van Amsterdam? Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.