Gemeenten vragen om nieuwe regels om de opmars van fastfoodketens te stoppen
Vijf Nederlandse gemeenten (Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht en Ede) vroegen gister in een brief aan staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) om een wetsaanpassing om nieuwe vestigingen van fastfoodketens te kunnen verbieden. Ze willen dat wetten en regels worden aangepast om het aanbod van ongezond eten te kunnen beperken en daarmee obesitas aan te pakken.
De gemeenten vinden het nodig om in te grijpen, want de helft van de Nederlanders is te zwaar. Daarnaast zijn ze bang dat de fastfoodrestaurants de gaten gaan vullen als panden door de coronacrisis vrijkomen. "Ik vrees dat veel horecaondernemers het niet gaan redden", zegt de Amsterdamse wethouder Simone Kukenheim. "Als die panden worden overgenomen door grote ketens, dan hebben we echt wel een probleem."
Gemeenten doen alles wat ze kunnen om overgewicht aan te pakken, stellen ze in de brief aan de staatssecretaris. Toch blijft overgewicht een groot probleem. De voedselomgeving speelt hierbij een grote rol, zoals we laatst ook al in dit artikel uitlegden. De afgelopen jaren groeiden fastfoodketens flink door. Van 2013 tot 2018 nam het aantal vestigingen in Nederland toe van 364 naar 422. Amsterdam telde in 2018 wel 52 fastfoodrestaurants. De wethouders willen dit aanbod terugdringen, zeker in de buurt van scholen.
Lees meer hierover op NOS en NRC.
Afbeelding banner: Sander Dalhuisen op Unsplash