Foodie Festival: Symposium on the History of Food & Lezing Carolyn Steel

Foodie Festival: Symposium on the History of Food & Lezing Carolyn Steel

Dit event is al geweest. Kijk op www.vanamsterdamsebodem.nl voor actuele voedselevents in en om Amsterdam!

In het Allard Pierson, Collecties van de Universiteit van Amsterdam, bevinden zich meer dan twintigduizend boeken over koken, eten en drinken, receptenhandschriften en menukaarten. Op 11 en 12 februari organiseert het instituut activiteiten rond deze rijke collectie.

Op de vrijdag 11 en zaterdagochtend 12 februari is het zevende Amsterdam Symposium on the History of Food. Voedsel wordt een steeds belangrijker en populairder onderzoeksveld zowel binnen verschillende academische disciplines, maar ook buiten de academische wereld. Het thema van deze editie is: The Dynamic Relationship Between Food Practices and Nature.

Het symposium zal gaan over de impact van voedselproductie en voedselconsumptie op het klimaat – en vice versa – zowel in het verleden als in het heden. Hoogleraar Ewout Frankema zal de keynote lezing geven.

Ben jij een foodie, hobbykok, student of wetenschapper of 'gewoon' geïnteresseerd in het symposium? Je kunt zowel online als fysiek aanwezig zijn en de kaartverkoop is gestart!
Het symposium is in het Engels.

 

Op de zaterdagmiddag 12 februari houdt auteur Carolyn Steel, bekend van het boek De hongerige stad een lezing over haar laatste boek, Sitopia: Hoe goed eten de wereld kan redden. De wereld bewust vormgeven door middel van voedsel is onze meest directe weg naar een gezondere, eerlijkere en veerkrachtigere samenleving, dat zal moeten gebeuren in Sitopia.

De lezing van Carolyn in live verbinding vanuit Londen is zowel thuis als in Allard Pierson te bekijken. Kaartjes zijn 8 euro en hier te koop.

 

De rest van de zaterdag vindt het Foodie Festival plaats, een publieksevenement over kookboeken, geschiedenis en eten. Sprekers zijn onder andere tv-kok en verzamelaar van historische kookboeken Danny Jansen, historicus Dirk-Jan Verdonk van het boek Dierloos. Een geschiedenis van vegetariërs en veganisten in Nederland en culinair historici Marleen Willebrands en Manon Henzen. Ook zal er een kleine tentoonstelling zijn met recepten en boeken uit de collectie die horen bij het onderzoek naar de oorsprong van de Weespermop. Jacques Meerman, die het onderzoek heeft uitgevoerd, zal hier ook een lezing over geven.

Ook Slow Food is aanwezig: op 12 februari organiseren we een paneldiscussie met proeverij over het thema: oude granen en landschap. Michiel Korthals, die oude granen en mosterd verbouwd in Laren. Hij zal het hebben over de invloed van de landbouw op het landschap en gaat specifiek in op de Sint Jansrogge. René van der Veer, van “de veldkeuken”, bakt brood van oude granen en kan meer vertellen over het gebruik hiervan en we kunnen proeven en we staan met een kraam met Ark van de Smaakproducten.

Houdt hun site goed in de gaten voor verdere informatie en de kaartverkoop.

Terug naar homepage