Interview: Fleur en Zouhair brengen gerechten en talenten uit de wereld samen
Sociale onderneming A Beautiful Mess biedt in hun vier restaurants werkplekken aan mensen die ooit naar Nederland zijn gevlucht. Je proeft er de lekkerste gerechten uit de hele wereld. Wij interviewden oprichter Fleur Bakker en operationeel directeur Zouhair Kharkhour.
Hoe draag je bij aan een duurzaam en gezond Amsterdam met jullie bedrijf ?
Fleur: “Bij A Beautifull Mess richten we ons vooral op sociale duurzaamheid, met een focus op het ondersteunen van vluchtelingen. We streven ernaar om mensen weer in hun kracht te zetten, hun eigenwaarde te versterken en hun vaardigheden zoals de Nederlandse taal aan te leren. Mensen die bij ons werken moeten weer zin in het leven krijgen én dat is goed voor hun gezondheid.”
Zouhair: “” Helaas wordt vaak mentale gezondheid over het hoofd gezien. Naast de mentale gezondheid richten wij ons ook op de fysieke gezondheid, maar dit gaat eerder op een natuurlijke manier. Zo is onze keuken geïnspireerd op de herkomst van onze medewerkers; het Midden-Oosten en Afrika. Het eten wordt daar vooral vers gekookt met voedsel wat het land te bieden heeft, wat per definitie gezonder is dan veel supermarktvoedsel. We proberen dit over te brengen in onze gerechten; verse gerechten met veel verschillende soorten groenten en peulvruchten. Hoewel we niet per se veganistisch zijn, is het vaak wel de praktijk. We importeren eigenlijk het ‘goede eetgedrag’ uit andere delen van de wereld, en dragen zo bij aan gezonde voeding. Ons hoofddoel blijft echter om mensen weer aan het werk te krijgen en een positieve invloed op hun leven te hebben.”
Waarom ben je dit bedrijf gestart? Hoe kwam je op het idee?
Fleur: “Uit frustratie, bij vrijwilligerswerk in asielzoekerscentra zag ik hoe mensen vast kwamen te zitten in het systeem. Ik wist meteen dat dit anders moest. We begonnen met een kleine koffiebar in de Bijlmer Bajes, wat succesvol bleek. Eten bleek een mooie verbindende factor, en uiteindelijk evolueerde het naar een restaurant en gebruiken we dit als platform. We zijn geen koksschool of detacheringsbureau, maar gebruiken het restaurant als middel om een doel te bereiken. En dat doel hoeft niet per se te betekenen dat mensen verder gaan in de horeca. Ons doel is vooral om mensen uit hun isolement te halen, een veilige plek te bieden, in een team te werken, zelfvertrouwen te creëren en de taal te oefenen. Het doel verschilt per persoon, en we werken nauw samen met de stichting Refugee Company voor coaching. Het zijn twee verweven maar aparte trajecten met een gezamenlijk doel: mensen naar duurzame banen en zelfstandigheid ‘’helpen’’. We vermijden liever het idee van 'helpen', we zijn gewoon een positief bedrijf waar iedereen medewerker is, en burger in Nederland. Het labeltje moet weg, het zijn mensen met gevoelens en talenten.”
De gerechten bij A Beautiful Mess kenmerken zich door invloeden uit de hele wereld
Wat is jullie droom voor Amsterdam?
Fleur: “Amsterdam is altijd gastvrij geweest voor mensen die gevlucht zijn. Wij hopen dat Amsterdammers bij ons komen eten, zodat we meer deelnemers in onze programma's kunnen opnemen. Met de opening van een nieuwe vestiging op Oosterdokseiland, in samenwerking met Booking.com, krijgen we de kans verder te groeien en kunnen er nog veel meer deelnemers uit asielzoekerscentra meedoen. Dat is goed voor Amsterdam.”
Zouhair: “Door de eeuwen heen is gebleken dat Amsterdam is gegroeid en dat de stad zich heeft ontwikkeld dankzij migratie, en dat is nu niet anders. Mijn droom is dat deze mensen juist waardevolle toevoegingen zijn voor de stad en dat we hun talenten kunnen integreren. Laten we afstappen van labels als "die Syriër of Afghaan of die vluchteling" en mensen zien als individuen met unieke bijdragen.”
Heb je tips voor Amsterdammers om duurzamer te eten en te denken aan mentale gezondheid?
Fleur: “Onze keuken kan inspireren om gezonder en duurzamer te eten. Probeer bijvoorbeeld eens mediterraan eten als je altijd stamppot eet. Variatie in voeding is belangrijk voor je gezondheid, en het verrijkt je ook persoonlijk; verken andere wijken, leer nieuwe recepten en culturen kennen. Doorbreek je bubbel, neem een klein stapje, dan doet die ander dat ook, en dan komen we elkaar tegen.”
Oprichter Fleur Bakker en kok Ayman Momo
Wat is jullie ambitie voor de toekomst?
Fleur: “Sinds de oprichting hebben we 500 mensen in trajecten gehad en 300 mensen naar werk geleid. We hebben een team van 27 werknemers en werken met ongeveer 150 vrijwilligers per stad. Verder komen per week ongeveer 200 gasten, afhankelijk van het seizoen. Met de nieuwe vestiging op Oosterdokseiland verwachten we dat dit minimaal zal verdrievoudigen. We zijn open van ontbijt tot late borrel en willen nog veel meer mensen de kans bieden om deel te nemen aan onze programma's en ook nog veel meer gasten verwelkomen.”
Dit portret is gemaakt in samenwerking met de gemeente Amsterdam. De gemeente werkt met haar voedselstrategie aan meer gezond, eerlijk, betaalbaar en duurzaam eten en drinken voor alle Amsterdammers.
Fotografie: Raymond van Mill