Eten uit het seizoen!
Seizoensgroenten en fruit zijn groenten en fruit die tijdens een bepaalde periode van Nederlandse bodem worden geoogst, vaak uit een onverwarmde kas of plastic tunnel. Omdat ze in het juiste seizoen groeien, hoeven ze niet uit een ver land of verwarmde kas te komen. Dit betekent vaak ook een lagere milieubelasting; er wordt namelijk minder energie gebruikt voor het transport of het verwarmen. Het is dus vaak een duurzamere keuze.
Het is wel goed om alert te blijven. Want groenten en fruit uit andere landen uit een onverwarmde kas of plastic tunnel kunnen ook een lage klimaatimpact hebben. En groenten en fruit uit Nederland kunnen ook uit een verwarmde kas komen.
Nog meer voordelen
Producten uit het seizoen smaken het best wanneer je ze in hun oorspronkelijke seizoen eet. Dan zijn ze het meest smaakvol, vers en behouden ze de meeste vitamines. Daarnaast is het ook goed voor je portemonnee! Hoewel vaak het idee bestaat dat gezond eten duur is, hoeft dit niet zo te zijn. Doordat ze niet getransporteerd worden uit het buitenland of in verwarmde kassen worden geteeld, zijn de productiekosten lager. Als je kiest voor seizoensfruit en -groenten, kun je veel geld besparen.
Tips
- Op het etiket van een product kun je lezen uit welk land het komt.
- Appels en peren van Nederlandse bodem kun je het hele jaar kopen.
- Ga voor groenten van Nederlandse bodem tijdens het vollegrondseizoen. Dit zijn groenten die niet in een kas, maar buiten in de grond worden geteeld. Bijvoorbeeld wortel, rode bietjes, prei, knolselderij, ui en boerenkool.
Wat zijn de seizoensgroenten en fruit van de lente?
Fruit
- Aardbeien
- Rabarber
- Peren
- Frambozen
- Kersen
- Meloen
- Rode bessen
Groenten
- Andijvie
- Groene asperges
- Raapstelen
- Broccoli
- Knoflook
- Snijbiet
- Spitskool
- Zeekraal
- Lamsoren
- Aardappels
- Artisjok
- Radijsjes
- Bosui
- Bloemkool
- Courgette
- Komkommers
- Koolrabi
- Peultjes
- Rucola
- Wortels
- IJsbergsla
Agenda
-
Koop Lokaal
-
Smaakroutes van Amsterdam
-
Workshop klimaatvriendelijke buurt & tuin
-
Scheepvaartmuseum: Food for Thought
-
Debat: De prijs van bestrijdingsmiddelen; bij wie ligt de verantwoordelijkheid?
-
Buitenmarkt NoordOogst
-
Plukbos Amsterdam (plantdag)
-
Sinterklaasspecial: Speculaas & Pepernoten met een wildtouch