Eten uit het seizoen!

Met het eten van seizoensgroenten en -fruit kun jij ook je steentje bijdragen aan een duurzamere wereld!

Eten uit het seizoen!

Eet met de seizoenen! Daar zijn goede redenen voor. Het eten van groenten en fruit in het seizoen heeft heel veel voordelen. Niet alleen zijn ze vaak verser en smaakvoller, maar het is ook een milieuvriendelijke, betaalbare en leuke manier om meer variatie in je dieet te brengen.

Vroeger waren seizoensproducten de norm, maar tegenwoordig halen we voedsel van over de hele wereld. Hoewel het geweldig is om exotische vruchten en groenten toe te voegen aan onze maaltijden, is het een stuk duurzamer om vaker seizoensgebonden te eten.

Voordelen van seizoensproducten

Producten uit het seizoen smaken het best wanneer je ze in hun oorspronkelijke seizoen eet. Dan zijn ze het meest smaakvol, vers en behouden ze de meeste vitamines. Daarnaast is het ook goed voor je portemonnee! Doordat ze niet getransporteerd worden uit het buitenland of in verwarmde kassen worden geteeld, zijn de productiekosten lager. Tegelijkertijd draagt dit ook bij aan de lagere impact op het milieu. Deze producten hoeven niet van ver weg te komen, en minder transport betekent minder CO2-uitstoot.

Tips

  • Op het etiket van een product kun je lezen uit welk land het komt.
  • Appels en peren van Nederlandse bodem kun je het hele jaar kopen.
  • Ga voor groenten van Nederlandse bodem tijdens het vollegrondseizoen. Dit zijn groenten die niet in een kas, maar buiten in de grond worden geteeld. Bijvoorbeeld wortel, rode bietjes, prei, knolselderij, ui en boerenkool.

Groenten en fruit per seizoen