Duurzame hotspots in de oude binnenstad

In de stad weten we vaak niet meer zo goed waar het eten op ons bord precies vandaan komt. Misschien eet jij wel vaker dan je denkt van Amsterdamse bodem. Of wil je juist meer eten wat de stad schaft? Zelfs in de oude binnenstad zijn er genoeg producten van Amsterdamse bodem te vinden! Deze blog maakt je wegwijs in alle mooie lokale voedselinitiatieven in het oudste deel van Amsterdam. Van bier gebrouwen van regendruppels, tot de eerste duurzame bakker... Je vindt het hier allemaal.

Stadsboerderie - Oudeschans 10D
De Stadsboerderie is opgezet vanuit het idee om meer lokaal voedsel rechtstreeks vanaf de producenten aan te kunnen bieden, gewoon in het centrum van Amsterdam. Op hun website kan je boodschappen bestellen, die je elke donderdag kan komen ophalen. Heerlijke verse groente en fruit, maar ook divers broodbeleg, zuivel, vis en vlees kan je op de site vinden. Je betaalt ter plekke en kan zo makkelijk genieten van heerlijk lokaal voedsel. Ook vindt de Stadsboerderie het belangrijk om zo min mogelijk plastic te verbruiken, dus wordt daarbij verpakking van de boodschappen aan gedacht. Win-win!

Hemelse Modder - Oude Waal 11
Om de hoek van de Stadsboerderie vind je Hemelse Modder. Bij dit restaurant geniet je van eten dat met een gulle hand bereid is en verfijnd op je bord komt. In de keuken wordt gekookt met liefde voor pure smaken. Of je nu houdt van groente, vlees of vis in de hoofdrol. Het gaat om lekker eten waarmee mensen worden samengebracht. Bij Hemelse Modder kiezen ze ingrediënten met zorg en hechten ze veel waarde aan een gezonde aarde en eerlijke handel.

Sterk Staaltje - Staalstraat 12
Een begrip voor de buurt! Bij Sterk Staaltje haal je heerlijke verse salades, maaltijden en belegde broodjes. Deze worden dagelijks bereid met producten uit de eetwinkel. Je kunt hier dus ook terecht voor je dagelijkse boodschappen!

Bierbrouwerij De Prael - Oudezijds Voorburgwal 30
Wanneer je een lekker biertje drinkt, is duurzaamheid misschien niet het eerste wat in je opkomt. Maar bij De Prael denken ze hier anders over! In hun bierbrouwerij aan de Oudezijds Voorburgwal vangen ze regenwater op via het dak. Dit wordt gefilterd, en met dat water wordt het code blonde biertje gebrouwen! De zakken waarin het graan geleverd wordt, worden hergebruikt in de bouw om het puin in te verzamelen. Ook krijgt het gebruikte mout een nieuwe bestemming: jong veevoer smikkelt hiervan. Dit restproduct heeft nog veel meer potentie, want het kan ook worden verwerkt in zeep en granolabars. Een hele circulaire onderneming dus!

Cacao & Spice - Dollebegijnsteeg 5A
Wie houdt er niet van chocola?! Bij Cacao & Spice kun je je hart ophalen. Alle chocola in de winkel komt uit een biodiverse omgeving, in tegenstelling tot de meeste chocolademerken waar de cacao uit een monocultuur komt. De chocolade wordt geleverd per fiets in biologisch afbreekbare verpakkingen.

Bbrood - Zeedijk 66
Als je over de de Zeedijk struint ruik je al van een afstandje de heerlijke geur van Bbrood.. De broden van deze bakker zijn niet alleen lekker, maar ook goed voor planeet en mens. Bbrood vindt duurzaamheid heel belangrijk, en is daarom goed op weg naar een 100% lokaal en zero-waste ondernemen.

Biologische Nieuwmarkt
Elke zaterdag vindt de biologische Nieuwmarkt plaats. Tussen De Waag en alle gezellige cafés vult het plein zich met allerlei kramen. Je kan hier terecht voor al je weekboodschappen! Laat je lege potten vullen met kraakverse noten, kruiden of havermout bij Pure Nootzaak. Voor kazen moet je bij Schapenlekkers zijn. Paling, zalm en makreel vindt je bij ambachtelijke rokerij Zuidvenne. En lokale groente en fruit scoor je bij Versman.

Deze foto is gemaakt door Raymond van Mill