Donovan’s Surinaamse Zuurkool Summer Style

Donovan's Surinaamse zuurkool summer style

Donovan’s Surinaamse Zuurkool Summer Style

Donovan Kraag deed 18 jaar geleden mee aan de eerste lichting van Jamie Olivers FIFTEEN in Amsterdam en leerde het vak als jong jochie bij Ricardo's in de keuken. Na een aantal jaren op verschillende plekken te hebben gewerkt krijgt hij de kans om als Chef de Parti het restaurant van Hotel V aan de Nes in Amsterdam op te zetten. Tegenwoordig werkt hij als zelfstandige chef en is hij binnenkort te zien in een kookprogramma. Hij kookt niet alleen ontzettend lekker, maar heeft ook missie. Hij wil teruggeven aan de stad. En dat betekent dat het zijn droom is om ooit een eigen restaurant te hebben waar plek is om leerlingen op te leiden! Hoe mooi is dat?

Heb je onze Suri Route gedaan en smaakt het naar meer? Chef Donovan Kraag deelt graag zijn favoriete recept: Surinaamse zuurkool summer style. Want veel mensen denken dat zuurkool alleen lekker is in de winter. Met dit recept bewijst Donovan dat dit zeker niet het geval is.

Surinaamse zuurkool summer style
Voor 4 personen

4 grote aardappelen
1 pak zuurkool
1 klein potje tomatenpuree
1 Madame Jeanette (vers)
3 takjes selderij
2 teentjes knoflook
1 ui
1 laurierblad
5  pimentkorrels
3 lavas blaadjes (maggi plant)
6 eetlepels olie

Bereidingswijze

Spoel de zuurkool goed uit en laat hem goed uitlekken in een zeef. Schil de aardappels met een dunschiller, snijd deze in grove stukken en doe deze in ijswater zodat het zetmeel niet verloren gaat en de aardappels niet verkleuren. Snijd de uien in reepjes en pers de knoflook erbij. Snijd de selderij en lavasblaadjes iets minder grof want die doe je als laatste erin. Spoel het laurierblad en de pimentkorrels en droog deze af met keukenpapier.

Verhit 6 eetlepels olie in een (hapjes)pan. Fruit de uien en knoflook zachtjes aan. Doe hier vervolgens 1 eetlepel tomatenpuree bij en fruit dit ook even zachtjes aan. Dan doe je de aardappelen erbij. Bak ze beetgaar. Zodat ze gelijkmatig verkleuren en niet bruin worden. Als je aardappel gaar zijn voeg je de zuurkool en alle andere ingrediënten (behalve de Madamme Jeanette) toe. Laat dit ongeveer 15 minuutjes op een zacht vuur sudderen. Zodat de smaken goed intrekken. En als allerlaatste doe je de Madame Jeanette er in zijn geheel vers bij. Of een halve als je het iets minder pittig wilt. Tot slot kun je dit gerecht afmaken met een (vega) rookworst.

Op de hoogte blijven van Smaakroutes van Amsterdam? Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

Foto: Carly Wollaert