District: West

I can change the world with my two hands werkt lokaal, via ecologisch beheer van een binnenterrein (1200m2), aan een meer duurzame, gezonde stad. Ze werken lokaal om op een laagdrempelige manier ecologisch leven en tuinieren toegankelijk te maken, en mensen te enthousiasmeren door hen gereedschappen te bieden om tot handelen over te gaan.

Op het terrein vind je voorbeelden van regenwateropvang- en composteersystemen. Bij I can change kun je 24/7 je groente-en fruit resten inleveren en van juni t/m september is het I can change Tuinkafe open voor koffie/thee en taart. Je kunt dan ook (thee)kruiden en een veldboeket te plukken.

De Stadstuin Bos en Lommer bestaat uit negen perken in het Bos en Lommerplantsoen, waar buurtbewoners lid kunnen worden van de vereniging en zelf tuinieren. De tuin richt zich op eetbare bloemen, kruiden en planten. Leden kunnen een perk onder hun hoede nemen, mee tuinieren in verschillende perken, het kinderperk onderhouden, zwerfvuil opruimen en zelfs tekenen of fotograferen. De vereniging bevordert een groen, leefbaar Bos en Lommerplantsoen en stimuleert ontmoeting, burgerparticipatie en duurzaamheid door de tuin op natuurlijke wijze in te richten en te onderhouden met de hulp van de buurt.

Meedoen? Kijk dan op de website of stuur ze een mailtje!

Sinds 2015 lest JuiceBrothers Nederlands dorst voor koudgeperste sappen van hoge kwaliteit die voedzaam zijn en super lekker. Het jonge en dorstige team maakt alle sappen dagelijks vers, middels de koude persing methode waarbij essentiële vitaminen, mineralen en enzymen maximaal behouden blijven terwijl alle natuurlijke smaken van de ingrediënten behouden blijven.

Door het gebruik van biologisch fruit en groente en andere natuurlijke ingrediënten, creëert JuiceBrothers de meest smaakvolle en gezonde recepten die je kunt bedenken. Deze boosters van het immuunsysteem zijn rijk aan antioxidanten, werken ontstekingsremmend en bevorderen het algehele welzijn. Met de resten pulp van het fruit worden ook nog eens crackers gemaakt om zo voedselverspilling tegen te gaan!

SLA begon als familiebedrijf uit eigen behoefte. De saladebar is een plek waar je onbezorgd kunt genieten van een bord eten, waarbij je met iedere hap bouwt aan jouw gezondheid en die van de aarde. SLA wil je inspireren en leren hoe gezond eten lekker kan zijn. De missie van SLA is om gezond en duurzaam eten voor iedereen toegankelijk te maken, zodat iedereen van gezond een gewoonte wil én kan maken.

De SLA geboden:
#1: Eet onbewerkte producten. Biologisch of van dichtbij, liefst in het seizoen.
#2: Kook wanneer je kan. Beperkt met dierlijk, overdadig met plantaardig.
#3: Kies het moment, dek de tafel en eet met aandacht.
#4: Gebruik je lichaam, stimuleer je geest en lach iedere dag.
#5: Eat, share, live.

Organic Salad Bar

Meatless District is dé plek in Oud-West waar je zonder vlees niets tekortkomt. 100% vegan, boordevol smaak, en altijd gezellig!

Door de juiste balans tussen comfort food en gezonde, volwaardige gerechten, is er voor iedereen wel iets lekkers te vinden bij Meatless District. Naast een uitgebreide biologische wijnkaart serveert Meatless District ook verschillende cocktails en lokale biertjes.

Als onderdeel van de Vega Route geniet je hier van de lekkerste gerechten, zoals de Meatless Taco’s met pittige pulled jackfruit. Meatless District combineert wereldse smaken met lokale producten uit en rondom Amsterdam, zoals de vegan kaas van Max & Bien, kimchi van Oh Na Mi, smoked tofu van Franks Smokehouse en ambachtelijk zuurdesembrood.

Fotocredits: Meatless District

De Vegan Sushi Bar is opgericht in januari 2020 en was het eerste veganistische sushirestaurant in Nederland. Ze bieden een breed arrangement plantaardige sushi aan.

Het is hun missie om iedereen bewuster te maken van diens voedselkeuzes en een gezondere en duurzamere levensstijl te bieden. Omdat sushi normaal veel zalm, tonijn of andere vissoorten bevat, is plantaardige sushi een welkom alternatief voor alle vega-Amsterdammers en flexitariërs die de stad rijk is!

Plantbased sushi is niet alleen ‘better than’, maar ook de toekomst! Het menu bestaat uit sushi met visvervangers, maar ook veel rolls die dat niet nodig hebben, zoals de ‘sweet avocado tree’. Deze roll bestaat uit zoete aardappel tempura, avocado, wasabi mayo en inari. Er zijn bij de Vegan Sushi Bar signature rolls, Inari, Maki en Gunkan en overige hapjes te bestellen. Neem een kijkje op de website om een reservering te maken en op de hoogte te zijn van hun actuele menukaart!

BBrood is meer dan alleen jouw Amsterdamse buurtbakker met bijzonder lekker en gezond brood. BBrood bakt ook bijzonder goed brood. Dit doen ze op basis van de best beschikbare kennis, maar ook met alleen de mooiste ingrediënten. Daarbij bakken ze zo duurzaam mogelijk. Hun ecologische voetprint willen ze verkleinen door uitsluitend ingrediënten van het seizoen, van dichtbij en het liefst van 100% biologisch dynamisch oorsprong te gebruiken.

Niet alleen met liefde voor de aarde, maar ook voor de mensen met wie ze samenwerken. Zo is BBrood goed op weg naar hun eerste volledig biodynamische winkel en leiden ze bakkers op in Afrika.

Check hun website voor de vele verkooppunten die te vinden zijn door de hele stad (Noord, Oost, Zuid & West)!

Bij Fort Negen willen ze de buurtbakkerij beter maken, goed voor de grond én de gezondheid.

De biologische granen van Fort Negen worden met zorg geselecteerd bij boeren in Nederland en Frankrijk die werken volgens de principes van regeneratieve landbouw. Samen met hen bouwen ze aan een open en transparante voedselketen. De granen worden met de hand verwerkt volgens een traditionele methode, waardoor meer voedingsstoffen en smaak behouden blijven.

Ambacht en fermentatie staan centraal. Alles wordt op het laatste moment gebakken, zodat Amsterdammers altijd vers brood in handen krijgen. De eerste broden en croissants komen nét voor openingstijd uit de oven, en de hele dag door blijven ze bakken. Dankzij hun methode blijft het brood langer vers, perfect tegen verspilling!

Naast de bakkerij is er een patisserie met een assortiment dat meebeweegt met de seizoenen. Om de hoek vind je hun sandwichbar, waar belegde broodjes worden geserveerd, zoveel mogelijk huisgemaakt en bereid met lokale ingrediënten.

Fotocredits: Jurre Rompa, Leila van Rooden & Fort Negen