District: West

I can change the world with my two hands werkt lokaal, via ecologisch beheer van een binnenterrein (1200m2), aan een meer duurzame, gezonde stad. Ze werken lokaal om op een laagdrempelige manier ecologisch leven en tuinieren toegankelijk te maken, en mensen te enthousiasmeren door hen gereedschappen te bieden om tot handelen over te gaan.

Op het terrein vind je voorbeelden van regenwateropvang- en composteersystemen. Bij I can change kun je 24/7 je groente-en fruit resten inleveren en van juni t/m september is het I can change Tuinkafe open voor koffie/thee en taart. Je kunt dan ook (thee)kruiden en een veldboeket te plukken.

De Stadstuin Bos en Lommer bestaat uit negen perken in het Bos en Lommerplantsoen, waar buurtbewoners lid kunnen worden van de vereniging en zelf tuinieren. De tuin richt zich op eetbare bloemen, kruiden en planten. Leden kunnen een perk onder hun hoede nemen, mee tuinieren in verschillende perken, het kinderperk onderhouden, zwerfvuil opruimen en zelfs tekenen of fotograferen. De vereniging bevordert een groen, leefbaar Bos en Lommerplantsoen en stimuleert ontmoeting, burgerparticipatie en duurzaamheid door de tuin op natuurlijke wijze in te richten en te onderhouden met de hulp van de buurt.

Meedoen? Kijk dan op de website of stuur ze een mailtje!

Sinds 2015 lest JuiceBrothers Nederlands dorst voor koudgeperste sappen van hoge kwaliteit die voedzaam zijn en super lekker. Het jonge en dorstige team maakt alle sappen dagelijks vers, middels de koude persing methode waarbij essentiële vitaminen, mineralen en enzymen maximaal behouden blijven terwijl alle natuurlijke smaken van de ingrediënten behouden blijven.

Door het gebruik van biologisch fruit en groente en andere natuurlijke ingrediënten, creëert JuiceBrothers de meest smaakvolle en gezonde recepten die je kunt bedenken. Deze boosters van het immuunsysteem zijn rijk aan antioxidanten, werken ontstekingsremmend en bevorderen het algehele welzijn. Met de resten pulp van het fruit worden ook nog eens crackers gemaakt om zo voedselverspilling tegen te gaan!

SLA begon als familiebedrijf uit eigen behoefte. De saladebar is een plek waar je onbezorgd kunt genieten van een bord eten, waarbij je met iedere hap bouwt aan jouw gezondheid en die van de aarde. SLA wil je inspireren en leren hoe gezond eten lekker kan zijn. De missie van SLA is om gezond en duurzaam eten voor iedereen toegankelijk te maken, zodat iedereen van gezond een gewoonte wil én kan maken.

De SLA geboden:
#1: Eet onbewerkte producten. Biologisch of van dichtbij, liefst in het seizoen.
#2: Kook wanneer je kan. Beperkt met dierlijk, overdadig met plantaardig.
#3: Kies het moment, dek de tafel en eet met aandacht.
#4: Gebruik je lichaam, stimuleer je geest en lach iedere dag.
#5: Eat, share, live.

Organic Salad Bar

Als je op zoek bent naar de lekkerste, knapperige, verse zuurdesembroden, of geweldige, zoete baksels, dan zit je bij Ulmus Bakkerij helemaal goed. Yoeri en Elin begonnen de bakkerij in 2018, maar leverden toen alleen aan horeca en andere ondernemingen. Tegenwoordig vind je de heerlijke broden en baksels van Ulmus bij de Espressofabriek in het Westerpark. Je plaatst je bestelling via de website, en kunt het afhalen of laten thuisbezorgen (in bepaalde delen van Amsterdam). 

Yoeri en Elin gebruiken zoveel mogelijk lokaal geproduceerde ingrediënten. Zo halen ze meel bij een molen die het graan uitsluitend van Nederlandse akkers haalt. 

In januari 2021 openen de deuren van de echte Ulmus Bakkerij. Een eigen bakkerij in de Baarsjes. 

Benieuwd naar het aanbod, of wil je een bestelling plaatsen? Check de website.

Ulmus Bakkerij maakt deel uit van De Grote Smaken Route! In deze route neemt chef en (kinder)kookboekenauteur Samuel Levie je mee langs zijn favoriete adresjes, om te proeven en leren over smaak. Op de (gratis) routekaart vind je 7 uiteenlopende adresjes in de wijken Westerpark en Bos en Lommer, getipt door Samuel. Eten, spelen en proeven: het kan allemaal. De route is lopend of met de fiets te volgen, of goed te verdelen over meerdere dagen. Leuk om te doen met het hele gezin!

Afbeelding banner: Macau Photo Agency op Unsplash

Meatless District is een 100% vegan restaurant in het hart van Oud West. Hier eet je de lekkerste gerechten in een gezellige en huiselijke sfeer, bijvoorbeeld de Smoked No Salmon Bagel op
basis van tomaat, gemarineerd in zeewier. Ze combineren wereldse gerechten met lokale producten uit en rondom Amsterdam, zoals de vegan kaas van Max & Bien, kimchi van Oh Na Mi, smoked tofu van Franks Smokehouse, en ambachtelijk zuurdesem brood.

Door de juiste balans tussen comfort food en gezonde, volwaardige gerechten, is er voor iedereen wel iets lekkers te vinden bij Meatless District. Naast een uitgebreide biologische wijnkaart serveert Meatless District ook verschillende cocktails en lokale biertjes.

Meatless District is een van de locaties die culinair ondernemer Nadia Zerouali en chef Emmo Achthoven tippen in de Vegaroute. Download de routekaart en ontdek de meest duurzame en lekkere vega(n) eetadresjes in de stad!

Reserveer nu een tafel op de website!

Mana Mana heeft een heerlijke Midden-Oosterse keuken vol culinaire gerechten die er ook nog eens geweldig uitzien. Ze hebben volop vega-opties; er is voor ieder wat wils op de kaart. We beloven je, het smaakt net zo lekker als dat het eruit ziet! Probeer bijvoorbeeld de beroemde falafel op basis van kikkererwten, geserveerd met tahini, een romig sausje op basis van sesamzaad, en amba, een pittig sausje van ingelegde mango met kruiden. Smeuïg, kruidig, precies goed!

Mana Mana is een van de locaties die culinair ondernemer Nadia Zerouali en chef Emmo Achthoven tippen in de Vegaroute. Download de routekaart en ontdek de meest duurzame en lekkere vega(n) eetadresjes in de stad!

Neem een kijkje op de website voor de actuele openingstijden van Mana Mana.

De Vegan Sushi Bar is opgericht in januari 2020 en was het eerste veganistische sushirestaurant in Nederland. Ze bieden een breed arrangement plantaardige sushi aan.

Het is hun missie om iedereen bewuster te maken van diens voedselkeuzes en een gezondere en duurzamere levensstijl te bieden. Omdat sushi normaal veel zalm, tonijn of andere vissoorten bevat, is plantaardige sushi een welkom alternatief voor alle vega-Amsterdammers en flexitariërs die de stad rijk is!

Plantbased sushi is niet alleen ‘better than’, maar ook de toekomst! Het menu bestaat uit sushi met visvervangers, maar ook veel rolls die dat niet nodig hebben, zoals de ‘sweet avocado tree’. Deze roll bestaat uit zoete aardappel tempura, avocado, wasabi mayo en inari. Er zijn bij de Vegan Sushi Bar signature rolls, Inari, Maki en Gunkan en overige hapjes te bestellen. Neem een kijkje op de website om een reservering te maken en op de hoogte te zijn van hun actuele menukaart!

Max&Bien, dé plantaardige kaasmakerij uit Amsterdam. Ze staan intussen bekend om hun
bekroonde plantaardige kazen, met natuurlijke smaken en geweldige textuur. Door oude
technieken toe te passen op haver, rijst en noten, creëren ze de lekkerste alternatieven voor
kaas. Op een ambachtelijke manier gemaakt door echte kaasliefhebbers, voor kaasfanaten,
flexitariërs, veganisten en iedereen die op een verantwoorde manier wil genieten.

Oude technieken van het kaas maken, passen ze toe op ingrediënten als haver, rijst en noten. Ze fermenteren een deel van de ingrediënten en laten de kazen rijpen in speciale ruimtes. Zo maken ze kazen met de smaak van toen, passend in de wereld van nu. De missie van Max&Bien is mensen inspireren om meer plantaardig te eten. Dit doen ze door smaakvolle plantaardige alternatieven voor kaas te creëren. Ze willen laten zien dat zuivelvangers minstens net zo lekker kunnen zijn.

Het assortiment vind je nu landelijk bij de supermarkt, speciaal winkels, restaurants en groothandels.  Kijk op  de website  voor de actuele verkooppunten!

BBrood is meer dan alleen jouw Amsterdamse buurtbakker met bijzonder lekker en gezond brood. BBrood bakt ook bijzonder goed brood. Dit doen ze op basis van de best beschikbare kennis, maar ook met alleen de mooiste ingrediënten. Daarbij bakken ze zo duurzaam mogelijk. Hun ecologische voetprint willen ze verkleinen door uitsluitend ingrediënten van het seizoen, van dichtbij en het liefst van 100% biologisch dynamisch oorsprong te gebruiken.

Niet alleen met liefde voor de aarde, maar ook voor de mensen met wie ze samenwerken. Zo is BBrood goed op weg naar hun eerste volledig biodynamische winkel en leiden ze bakkers op in Afrika.

Check hun website voor hun verkooppunten. Je kunt BBrood vinden in de stadsdelen Centrum, Noord, Oost, Zuid en West!

Fort Negen is een desembakkerij waar gebruik wordt gemaakt van lokale biologische steengemalen granen. Ze maken brood, croissants en elk weekend enorm veel specials waarmee ze de seizoenen en hun fantasie volgen. Bij Fort Negen willen ze de eenvoudige buurtbakkerij beter maken. Het is een plek geworden waar de bakkers het vak zelf hadden willen leren. Ze besteden veel aandacht aan het ambacht en de fermentatie en bakken alles op het laatste moment zodat ze de verste producten aan Amsterdammers bieden. De eerste broden en croissants komen net voor openingstijd uit de oven en ze bakken daarna de hele dag door. Zelfs als je aan het einde van de dag komt heb je nog super verse producten bij deze bakker!