District: Overige

Rondeel, Natuur & Milieu en Wij Krijgen Kippen introduceren het allereerste MiniRondeel ter wereld. Een integraal duurzame kippenboerderij net buiten Amsterdam, in Muiden. Het MiniRondeel laat zien dat je in een stadse omgeving maximaal verantwoord (ecologisch en diervriendelijk) kippen kunt houden op grotere schaal en dat je zo topkwaliteit verse eitjes kunt produceren voor de mensen in de stad. Het MiniRondeel op Hoogerlust heeft ook een zorgfunctie. Dagelijks ervaren mensen met een zorg- of hulpvraag het boerderijleven en voeren verschillende praktische werkzaamheden uit.

Zorgboerderij Hoogerlust werkt samen met ondernemers in Muiden. Zelf verbouwde groenten en Rondeel eieren worden geleverd aan de lokale winkeliers. Daarnaast is er een boerderijwinkel ingericht in het MiniRondeel. Bezoekers kunnen daar (handmatig) de eierband bedienen en zelf de eieren uit het nest draaien. Een stukje educatie om te laten zien hoe het proces werkt. Wat is er leuker voor kinderen dan zelf de eitjes te verzamelen? Hierdoor leren ze dat eieren niet uit de supermarkt komen, maar van de pluimveehouderijen.

De ondernemer achter ‘Van De Koe’ richtte dit bedrijf op met als missie om de consumptie van zuivel in Nederland samen te laten gaan met biodiversiteit in de Nederlandse weides.

Het landschap verandert namelijk in negatieve zin door ons consumptiegedrag: vogelgeluiden die verdwijnen, minder insectengezoem, woestijnen van gras. En, er is steeds minder ruimte voor de natuur in ons land. Van de Koe draagt bij aan meer natuur in de Nederlandse weides, door uitsluitend samen te werken met boeren die aan natuurbeheer doen. Dit betekent werken met aandacht voor het bodemleven, insecten, weidevogels en uiteraard ook voor de koeien die in de weide grazen. Deze boeren zorgen voor een hoge waterstand en maaien hun weides op gepaste momenten.

Ben je benieuwd naar het boterassortiment van Van De Koe? Check de website voor hun verkooppunten in de stad.

The Brothel maakt bouillon met behulp van leveranciers uit de Amsterdam Metropool Regio.  Ze willen de manier waarop je over voedsel denkt veranderen door de focus te verleggen van smaak naar het effect dat het heeft op je welzijnsfactor.

Bottenbouillon kan volgens hen op veel verschillende manieren worden gebruikt om het menselijk welzijn te verbeteren. Ze hebben veel verschillende, oude tradities van Europa tot aan China onderzocht. Op basis hiervan hebben ze een eigen formule gemaakt met geselecteerde botten van lokaal vee en aanvullende ingrediënten voor smaak, vitamines en verwarmende eigenschappen van de bouillon.

The Brothel is een merk gecreëerd door Rainmakers Amsterdam. De filosofie achter het merk leunt op de ideeën van The Positive Unknown. The Positive Unknown is toegewijd om wie dan ook te helpen een positief alternatief te creëren voor wereldse problemen, gebaseerd op de positiviteitstheorie. Een beweging die vaste denkwijzen deconstrueert en zoekt naar oplossingen. The Brothel doneert een deel van haar inkomsten aan The Positive Unknown om nieuwe initiatieven te ondersteunen.

Meer weten? Check dan de website!

Pride Juice

Met deze Pride Juice viert de queer community op het platteland alle kleuren van de regenboog en vraagt aandacht voor de acceptatie van queer jongeren buiten de stad.

In veel landelijke gebieden is het nog altijd lastig om openlijk jezelf te zijn, een groot contrast met de Randstad. Pride Juice wil hier verandering in brengen. Dit paarse groente- en fruitsap is 100% van Nederlandse bodem en wordt geproduceerd door lokale boeren.

Pride Juice is een initiatief van Local2Local en Impact Hub Nederland en is verkrijgbaar via hun website. Een deel van de opbrengst gaat naar Young Gay Farmers, een organisatie die zich inzet voor de acceptatie van queer jongeren op het platteland.

Fotocredits: Nikki Sluiter

GHEE EASY

Ghee Easy biedt een gezond en smaakvol alternatief voor bakvet, gemaakt van lokaal geproduceerde biologische boter én volledig lactosevrij. Vet!

De jongens van Ghee Easy halen de Indiase ghee naar Nederland. Wat begon als een experiment in een klein keukentje in Amsterdam, is uitgegroeid tot een duurzaam en ambachtelijk product. 

De ghee wordt nu in Bunnik bereid door boter langzaam te verhitten, waardoor melkbestanddelen worden verwijderd. Dit resulteert in een lactosevrije vet met een rijke, nootachtige smaak en een hoge verbrandingstemperatuur. Perfect voor bakken, roosteren en braden.

Ghee, een eeuwenoud recept uit India, staat bekend om zijn gezondheidsvoordelen en ondersteuning van een gezonde darmflora. Bovendien is het een natuurlijk alternatief voor kunstmatige bakvetten en plantaardige oliën die niet geschikt zijn voor hoge temperaturen.

Verkrijgbaar in vier smaakvarianten, is Ghee Easy te vinden bij verschillende alternatieve supermarkten en online via hun webshop!

Fotocredits: Ghee Easy