District: Oost

Interview: hotel casa

Van de 518 kamers die Hotel Casa heeft zijn 359 acht maanden per jaar beschikbaar voor studenten. De rest van de tijd draaien ze een volledig hotel om de huur betaalbaar te houden. De non-profit zet zich ook op allerlei andere manieren in voor een groenere en socialere hoofdstad. Van het vergroenen van hoteldaken tot voedselafval vastleggen met een slimme camera, om voedselverspilling te verminderen. 

Hoe is Hotel Casa ontstaan?

“Daarvoor moeten we terug naar 1957: het jaar waarin vier studenten op het idee kwamen om een plek te creëren die in de zomer dienst zou doen als hotel, zodat studenten er de rest van het jaar betaalbaar konden wonen. Ondanks dat de oprichters zelf geen geld hadden, is het ze toch gelukt om de financiering rond te krijgen en in 1962 kon Casa haar eerste studenten verwelkomen.

Dat oorspronkelijke idee zetten we nu nog steeds voort: van de 518 kamers die we hebben zijn 359 acht maanden per jaar beschikbaar voor studenten. De rest van de tijd draaien we een volledig hotel om de huur betaalbaar te houden.”

Naast sociaal willen jullie ook duurzaam zijn. Komt dat door de studenten?

“Veel jonge mensen maken zich zorgen over de staat van de planeet en onze studenten zijn daar geen uitzondering op. Dus het helpt zeker dat we honderden jongvolwassenen onder ons dak hebben die vol goede ideeën zitten. Met een aantal van hen hebben we vorig jaar een Greenteam samengesteld, om te kijken: hoe kunnen we de andere studenten en onze gasten meer activeren op het gebied van duurzaamheid?

Verder zijn we een van de oprichters van de Green Hotel Club: een samenwerkingsverband van verschillende hotels die elkaar helpen om steeds duurzamer te worden. Daarmee doen we veel mooie dingen, zoals het vergroenen van hoteldaken om de biodiversiteit te vergroten of het organiseren van plastic opruimacties rondom de hotels. Maar we kijken ook hoe we voedselverspilling kunnen voorkomen en onze menukaart plantaardiger kunnen maken.”

Is het lastig om toeristen enthousiast te maken voor duurzaamheid?

“Verrassend genoeg wel. Enkel een recyclebak op de kamers neerzetten is niet genoeg; daar maken mensen amper gebruik van. Je moet ze op een ludieke manier verleiden om zich groen te gedragen. Dus als onze gasten ervoor kiezen om hun dagelijkse schoonmaak over te slaan, planten wij een boom met Hotels for Trees. Inmiddels kunnen we hierdoor zoveel bomen planten dat we het woon-werkverkeer van al onze medewerkers kunnen compenseren.”

”we hebben een room for change; een kamer die altijd beschikbaar is voor economische daklozen die een veilige plek nodig hebben. Dat doen we in samenwerking met de Regenbooggroep in Amsterdam. Stel je voor dat alle hotels dit zouden doen…”

Heb je een tip voor andere hotels? Waar kunnen ze beginnen?

“Dan ga ik toch voor afval. GFT, glas, plastic, karton, koffiedrab, chemisch afval, elektronisch afval… een hotel produceert echt een heleboel afval. Dat kun je allemaal scheiden, maar je kunt het veel beter aan de voorkant voorkomen. Bijvoorbeeld door in gesprek te gaan met je leveranciers over onnodig verpakkingsmateriaal of te kijken hoe je in je restaurant voedselverspilling kunt tegengaan. Vorig jaar deden we mee aan de No-Waste Challenge, waarbij we een jaar lang al ons voedselafval vastlegden met een weegschaal en camera. De analyse gaf ons inzicht in de overproductie, waardoor we ons aanbod, zoals het ontbijtbuffet, hebben aangepast. Items die vaak overbleven, hebben we heroverwogen voor het menu.

Verder hebben we bij Hotel Casa een room for change; een kamer die altijd beschikbaar is voor economische daklozen die een veilige plek nodig hebben. Dat doen we in samenwerking met de Regenbooggroep in Amsterdam. Stel je voor dat alle hotels dit zouden doen…”

Waar hoop je dat Hotel Casa over een paar jaar staat?

“Hopelijk zijn we dan energieneutraal. Vorig jaar zijn we al van het gas afgegaan, dit jaar krijgen we zonnepanelen en we stimuleren onze medewerkers om met de fiets naar het werk te komen. Dus het gaat de goede kant op, maar we hebben nog wat stappen te zetten. En zero waste, dat is een flinke ambitie… Ik maak er bijna zero waste van, dat zou al fantastisch zijn.”

”als onze gasten ervoor kiezen om hun dagelijkse schoonmaak over te slaan, planten wij een boom met Hotels for Trees. Inmiddels kunnen we hierdoor zoveel bomen planten dat we het woon-werkverkeer van al onze medewerkers kunnen compenseren.”

Over dromen gesproken, hoe ziet jouw ideale Amsterdam eruit?

“Als ik echt mag dromen, dan is Amsterdam over tien jaar een soort Kopenhagen: één van de groene koplopers van Europa. En dan is het een stad waar bewoners en bezoekers niet tegenover elkaar staan, maar er samen voor zorgen dat we zuinig omgaan met onze eindige planeet. Dat is waar we uiteindelijk naartoe moeten.”

Meer weten over Hotel Casa? Lees verder op hun website.

Fotografie: Tammy van Nerum en Tekst: Nadine Maarhuis

Wil je genieten van comfort food, maar ook beter en gezonder eten? Bezoek Sababa’s!

Hier vind je gezonde maaltijden met minder vlees, zonder onnodige toevoegingen en met minder afval. Lekker eten zonder gedoe. De voedingswereld verandert, maar de fastfoodindustrie blijft stilstaan. Dat leidt tot zorgen over je gezondheid, dierenwelzijn en het milieu. Eten hoort echter zorgeloos en smakelijk te zijn. Sababa biedt Midden-Oosterse fastfoodopties zonder troep. Alles draait om heerlijke smaken én een goed gevoel. Met drie locaties in West, Zuid en Oost is Sababa dichterbij dan je denkt. Nieuwsgierig? Kijk voor meer informatie op hun website!

Fotocredits: Sababa’s 

Baking Lab

Baking Lab, zet zich in voor duurzaamheid door restproducten een tweede leven te geven en verspilling tegen te gaan.

Zo wordt oud brood verwerkt in nieuw brood of gebruikt voor quiches. Koffieshots en fruitvezels uit de sapcentrifuge vinden hun weg naar taarten en gebak. Zelfs de restwarmte uit de keuken wordt slim hergebruikt om de compostbak en tuinkas te verwarmen. Niet voor niets is Baking Lab een belangrijk onderdeel van de Bord tot Bodem Route!

De bakkerij begon ooit als ontmoetingsplek waar buurtbewoners betrokken werden bij het bakproces. Nu is het een plek waar bezoekers huisgemaakte producten proeven, workshops volgen en meel kunnen kopen. Kleinschaligheid is essentieel om overzicht en betrokkenheid te behouden. Zo blijft het gehele proces transparant en toegankelijk voor iedereen.

Thull’s Deli

Thull’s Deli is meer dan een eetwinkel – het is een traiteur, lunch-delicatessenzaak, wijnwinkel en fermentatieatelier in één.

Hier vind je de lekkerste zelfgemaakte pickles en gefermenteerde groenten zoals zuurkool en kimchi, naast verfrissende waterkefir en kombucha. Ook kun je er terecht voor een goede fles natuurwijn of een smakelijke maaltijd, zoals huisgemaakte zuurkool met Brandt & Levie-worst.

Achter Thull’s Deli staat Simone van Thull, met een grote passie voor koken, fermenteren en pure ingrediënten. Haar filosofie? Koken vanaf de basis, met eenvoudige ingrediënten die door fermentatie en inmaken een verrassende smaakdimensie krijgen. Wil je zelf aan de slag? In haar boek De Inmaak & Fermenteerbijbel deelt ze al haar tips, en af en toe kun je in de winkel een workshop volgen! Ook staat Thull’s Deli op de Red je Restjes Route!

Fotocredits: Thull’s Deli

lait de choco

De eerste plantaardige chocolaterie van nederland! Verder streven ze naar zo’n duurzaam mogelijke productie waarbij er geen palmolie gebruikt wordt, geen verspilling is, maar wel volledig transparant is.

De cacaomassa en cacaoboter komen van een familiebedrijf dat boeren 3% meer betaalt dan de Fair Trade-minimumprijs en extra biedt aan kleine en middelgrote boeren. Overgebleven chocolade wordt hergebruikt voor ganaches, pralines, en drankjes in de winkel. De producten worden met zorg verpakt in gerecycled papier en graspapier als alternatief voor plastic.

Meer weten? Kijk dan op de website!

Fotocredits: Lait de Choco

alles draait om lekker, puur en eerlijk eten.

Bij restaurant Merkelbach draait alles om lekker, puur en eerlijk eten. Geert Burema, de eigenaar, brengt met zijn passie voor duurzaamheid en lokale producten unieke gerechten op tafel. Denk aan seizoensgebonden ingrediënten en kruiden uit Park Frankendael, allemaal bereid met oog voor mens, dier en natuur.

Geniet in de historische sfeer van Huize Frankendael, op het terras in de stijltuin, of aan een gezellige tafel binnen. Hier leer je niet alleen waar je eten vandaan komt, maar proef je ook de smaak van échte duurzaamheid.

Fotocredits: Restaurant Merkelbach

Fotocredits: Restaurant Elixer

Wil je Heerlijk dineren zonder voedselverspilling? Kom naar Elixer.

In 2019 startten Eva Evers en Valentijn Klap Restaurant Elixer, een sociale onderneming zonder winstoogmerk met een sterke focus op duurzaamheid en circulariteit. Het doel van Elixer is om op een toegankelijke manier de korte keten te promoten en mensen bewust te maken van duurzame voeding.

Bij Elixer staan groenten centraal, vaak vers uit eigen tuin. Wekelijks is er een afwisselend verrassingsmenu met seizoensproducten, aangevuld met vis uit de Noordzee en biologisch of wild vlees. Circulariteit is key: overschotten van buurtbewoners worden verwerkt, groenten worden ingemaakt om verspilling te voorkomen, en restjes gaan naar de composthoop. Zo houdt Elixer de voedselketen mooi rond.

Daarnaast organiseren ze ook buurtgerichte evenementen zoals moestuin dagen, kliekjesdagen en pubquizzen. Tot slot zijn er plannen voor een proeftuin, waar bewoners op een leuke en laagdrempelige manier kunnen kennismaken met stadslandbouw en vergroening.

Wil je meer info? Bekijk de website van Elixer

Fotocredits: Restaurantelixer 

SOIL VEGAN CAFÉ MAAKT PLANTAARDIG ETEN HEERLIJK EN MET PURE INGREDIËNTEN.

Ze gebruiken natuurlijke smaakverrijkende technieken en 90% van hun producten komt uit eigen huis. De overige 10% komt van een zorgvuldig geselecteerde groep producenten. Ze zijn veganistisch, seizoensgebonden, meestal lokaal en volkomen eerlijk. Inmiddels zijn er twee locaties: zowel in oost als in west.

Geboren in Brazilië, omringd door de vlees cultuur, begon chef Gustavo Bottino zich zorgen te maken om het milieu. Al snel kwam hij erachter dat de opties beperkt zijn als het gaat om plantaardig buitenshuis eten. Samen met business partner Remco begonnen ze ideeën te verzamelen om plantaardig eten zo divers en lekker mogelijk te maken! Zodoende ontstond het Soil Vegan Café.

Fotocredits: Soil Vegan Cafe

 

Bij kometen brood wordt er elke ochtend verse biologische zuurdesembroden gebakken.

Bij Kometen Brood wordt er elke ochtend vers zuurdesembrood gebakken, gemaakt van biologische steengemalen granen. Elk brood rijst extra lang voor een volle, diepe smaak. Er worden geen toevoegingen gebruikt, behalve verschillende pitten en zaden, en uitsluitend biologische ingrediënten.

Kometen Brood heeft twee locaties! Het café op de NDSM Werf is de centrale plek waar alles gebeurt. Vanaf de bar is de open bakkerij zichtbaar, waar bezoekers het kneden van deeg en het rollen van croissantjes kunnen zien. Er is een ruim café waar naast croissants en belegde broodjes ook een uitgebreide lunch wordt geserveerd. Daarnaast kun je bij het Loket op het Marineterrein terecht voor koffie of gebak met uitzicht op het Oosterdokseiland.

Er worden ook workshops gegeven waar je leert om je eigen zuurdesembrood te bakken! Lard begeleidt de groep door alle fases van het proces, van kneden tot bakken, met veel tips en tricks.

Meer info? Kijk dan op de website. 

Fotocredits: Marineterrein

Fotocredits: Kometen Brood

Voedsel verbindt!

BuurtBuik staat ervoor om samen een betere buurt te maken: ze brengen buurtbewoners bijeen, helpen elkaar een handje en redden voedsel van verspilling. Enthousiaste vrijwilligers uit de buurt halen overvloedig eten op bij groenteboeren, horeca en supermarkten. Vervolgens koken ze hiervan wekelijks een heerlijke, gratis en gezonde maaltijd. En iedereen die hier behoefte aan heeft, is welkom! Want naast lekker eten draait BuurtBuik vooral ook om gezelligheid.

Mee doen?

BuurtBuik is afhankelijk van enthousiaste vrijwilligers. Help een dagdeel mee met eten ophalen, koken, uitdelen of bezorgen. Dit kan eenmalig, wekelijks of maandelijks; wanneer het jou uitkomt. Ben je langere tijd (flexibel) beschikbaar? Help dan mee door coördinator, chef of bestuurslid te worden. Neem een kijkje op de website van BuurtBuik om te zien hoe jij kunt helpen, of om een hapje mee te eten.

Fotocredits: BuurtBuik

Buurtrestaurant de Meevaart

De Meevaart is een bruisende broedplaats in de Indische Buurt waar meedoen, ontmoeten, leren en groeien centraal staan. In de avond wordt het een buurtrestaurant waar je gezellig en betaalbaar kunt eten.

Daarnaast doet De Meevaart mee aan het stadsbrede project Afval naar Oogst en is daarom onderdeel van de Bord tot Bodem route! Bewoners kunnen hier hun groente- en fruitafval inleveren, dat wordt omgezet in compost. Deze compost wordt vervolgens gebruikt om nieuwe groenten, fruit en kruiden te kweken in de buurttuinen. Dit is niet alleen milieuvriendelijk, maar draagt ook bij aan een hechtere gemeenschap, terwijl samen wordt gewerkt aan een duurzamere stad.

Fotocredits: Buurtrestaurant De Meevaart

Zie hoe de stad, de natuur en ons voedselsysteem elkaar versterken!

Zie hoe de stad, de natuur en ons voedselsysteem elkaar versterken! Bij Anna’s Tuin & Ruigte is een sociaal en educatief permacultuurproject met een moestuin, voedselbos, verftuin, bij- & vlindertuin en een groot deel ruigte. De tuin van 1 hectare is altijd openbaar toegankelijk voor iedereen. Een aantrekkelijk groengebied waar Amsterdammers de natuur beleven, elkaar ontmoeten en kennis opdoen over stadslandbouw. Met een beetje geluk spot je er zelfs een ijsvogel.

Fotocredits: Anna’s Tuin & Ruigte

TKRAMREPUS is de eerste omgekeerde supermarkt waar je geen boodschappen haalt maar brengt.

Door oorlog, crisis en inflatie leven meer dan één miljoen mensen in armoede. En dat in Nederland! Dat kan niet langer en daarom is de Omgekeerde Supermarkt in het leven geroepen. Een permanente plek waar je iets goed doet voor een ander en bijdraagt aan de strijd tegen armoede en voedselverspilling.

Red je Restjes!
De Omgekeerde Supermarkt is onderdeel van de Red je Restjes Route. Met deze gratis te downloaden route ontdek je de lekkerste smaken en verspillingsvrije adresjes in Amsterdam Oost op 1 routekaart. Wanneer ga jij op pad?

Fotocredits: Tramperus

Taste Before You Waste is een sociale organisatie die zich focust op de preventie van voedselverspilling

Taste Before You Waste inspireert mensen om mee te strijden tegen voedselverspilling door overtollig voedsel over te nemen en het te gebruiken als inspiratie bij al hun activiteiten. Ze organiseren buurt diners, educatieve workshops, Food Cycle Markets en doen event catering en presentaties. Ze streven ernaar bewustzijn te creëren rondom de enorme hoeveelheid voedsel die elk jaar wordt weggegooid.

Elke woensdag halen ze in Amsterdam voedsel dat anders zou worden weggegooid met de bakfiets. In de middag worden er heerlijke gerechten gekookt door de vrijwilligers en als bezoekers kan je er van genieten van 19:00 tot 21:00. Wil je helpen als vrijwilliger of komen eten, lees dan hier verder!

Fotocredits: Taste Before You Waste

Oost Indisch Groen is een stadslandbouw initiatief dat de buurt duurzamer, leuker en gezonder wil maken – samen met zoveel mogelijk bewoners.

Hun motto: gewoon beginnen en doen! Ze stimuleren actief burgerschap en benutten de talenten en ideeën van buurtbewoners om de omgeving te verbeteren. Oost Indisch Groen ondersteunt en verbindt buurtbewoners en professionals via verschillende projecten, zoals Koken in de Levende Keuken, Oogst op je Bord en Komkommer Karavaan, gericht op gezond eten. Check de website voor de actuele projecten!

Ontdek Proefeiland op IJburg, waar buurtbewoners samen een groene oase creëren!

Nadat op verschillende braakliggende kavels van IJburg moestuininitiatieven waren gestart, dreigde de opvlammende vastgoedmarkt hier weer korte metten mee te maken. Deelnemers van verschillende projecten hergroepeerden zich en sloten zich aan bij de moestuinders van het Steigereiland Noord die een nieuwe en dit keer permanente locatie wisten te verkrijgen.

Op het oudste stukje IJburg, het zogeheten Proefeiland, ligt nu de nieuwe stek van de Moestuinvereniging Proefeiland. Een dertigtal tuintjes worden vanaf begin 2017 door buurtbewoners bewerkt. Meer weten? Kijk dan hier voor meer informatie.

Fotocredits: Proefeiland

Ricardo staat bekend om zijn Caribische keuken en werkt met ingrediënten uit Suriname. Behalve de aardappelen, die zijn van Hollandse bodem. Bovendien zijn de meeste ingrediënten van ondernemers uit de straat.

Ricardo’s maakt deel uit van de Suri Route en daar zijn we trots op! De Suri Route is een smaakroute die is opgezet door Van Amsterdamse Bodem om de duurzaamste en lekkerste Surinaamse hotspots van de stad te ontdekken.

Deze locatie kon natuurlijk niet ontbreken. Volgens de ambassadeur van de route, Donovan Kraag, moet je hier absoluut de maïspap proberen. Een ware goedgebalanceerde smaakexplosie! Leuk om te weten: Ricardo’s was de eerste locatie in Amsterdam die authentieke Surinaamse maïspap aanbood.

Fotocredits: Ricardo’s 

Fotocredits: Helin's Vegan Döner

Net echte döner: bij Helin’s vegan döner in oost kun je genieten van de turkse specialiteit, maar dan volledig plantaardig!

De Turkse keuken staat bekend om haar döner, een echte klassieker. Maar wat als je diezelfde smaakbeleving kunt creëren, zonder vlees? Zo werd het idee voor Helin’s Vegan Döner geboren: een plek waar je kunt genieten van de smaken van authentieke döner, maar dan volledig plantaardig!

De met liefde en passie bereide broodjes zijn 100% vegan, glutenvrij, laag in vet, rijk aan vezels, en bevatten voldoende plantaardige eiwitten. De vleesvrije döner, bereid op een kebabgrill met authentieke kruiden en specerijen, biedt een heerlijke geroosterde smaak. Bij de productie zijn geen broeikasgassen van mest vrijgekomen, en er is minder water, land en energie verbruikt. Je bent welkom om in de middag- en avonduren langs te komen voor heerlijke vegetarische en vegan broodjes. Je kunt je maaltijd meenemen of ter plekke binnen genieten van je eten.

Bekijk de website voor openingstijden en ervaar zelf hun vleesvrije döner!

Het Eetbaar Eiland op Jeugdland is een groene oase van een halve hectare groot in Amsterdam Oost.

Het heeft een grote diversiteit aan eetbare gewassen zoals groenten, kruiden, graan, bosvruchten en bloemen. Ook zijn er vele jonge bomen, een vijver en een bijenstal. Door de tuin kronkelt naast het verharde pad een avontuurlijk blotevoeten- en zintuigenpad waar kinderen mét en zonder beperking samen kunnen spelen. Deze tuin is ontworpen en mogelijk gemaakt door Roos van Hemelse Tuinen. Roos ontwerpt ook voor particulieren vergroeningsprojecten waarin ze de harmonie tussen mens en natuur wil herstellen.

Deze tuin biedt op Jeugdland – naast de natuurspeeltuin met ‘glijbaanberg’ en een kabelbaantje over het water, het huttendorp en het watersportcentrum aan het Nieuwe Diep – nog meer mogelijkheden om buiten te spelen en te leren. Jeugdland is dinsdag tot en met zondag open en gratis toegankelijk, met uitzondering van groepsbezoek. Ga snel eens langs en laat je verwonderen!

Fotocredits: Nosh Neneh

De Wibauttuin is een kleine ecologische buurtmoestuin in hartje Amsterdam.

Ingeklemd tussen het Trouwgebouw en de flats van de Platanenweg, ligt de tuin tegenover het Volkshotel en maakt deel uit van het Wibautpark (voorheen Wibautplantsoen). De tuin is openbaar toegankelijk en wordt onderhouden door 25 buurtbewoners. Naast groenten en fruit groeien er volop bloemen en kruiden, zowel voor biodiversiteit als voor voorbijgangers.

Het doel: ecologisch groen, milieubewustzijn en sociaal contact bevorderen. De Wibauttuin is onderdeel van de Vereniging Vrienden van het Wibautplantsoen en was betrokken bij de oprichting van de Amsterdamse afdeling van VELT (Vereniging voor Ecologisch Leven en Tuinieren). Meer weten? Kijk dan op de website.

Fotocredits: Wibauttuin

Restaurant De Kas is gevestigd in het kassencomplex van de voormalige Amsterdamse Stadskwekerij uit 1926. Omdat ze vinden dat eten het best smaakt als het bereid wordt met zo vers mogelijke ingrediënten, kweken ze zelf hun kruiden en groenten in de kassen en tuinen bij het restaurant en in de volle grond op hun akker in de Beemsterpolder. Ze stellen dagelijks één menu samen, afgestemd op de oogst van de kwekerij en de beste ingrediënten van lokale leveranciers.

Sinds 2015 lest JuiceBrothers Nederlands dorst voor koudgeperste sappen van hoge kwaliteit die voedzaam zijn en super lekker. Het jonge en dorstige team maakt alle sappen dagelijks vers, middels de koude persing methode waarbij essentiële vitaminen, mineralen en enzymen maximaal behouden blijven terwijl alle natuurlijke smaken van de ingrediënten behouden blijven.

Door het gebruik van biologisch fruit en groente en andere natuurlijke ingrediënten, creëert JuiceBrothers de meest smaakvolle en gezonde recepten die je kunt bedenken. Deze boosters van het immuunsysteem zijn rijk aan antioxidanten, werken ontstekingsremmend en bevorderen het algehele welzijn. Met de resten pulp van het fruit worden ook nog eens crackers gemaakt om zo voedselverspilling tegen te gaan!

SLA begon als familiebedrijf uit eigen behoefte. De saladebar is een plek waar je onbezorgd kunt genieten van een bord eten, waarbij je met iedere hap bouwt aan jouw gezondheid en die van de aarde. SLA wil je inspireren en leren hoe gezond eten lekker kan zijn. De missie van SLA is om gezond en duurzaam eten voor iedereen toegankelijk te maken, zodat iedereen van gezond een gewoonte wil én kan maken.

De SLA geboden:
#1: Eet onbewerkte producten. Biologisch of van dichtbij, liefst in het seizoen.
#2: Kook wanneer je kan. Beperkt met dierlijk, overdadig met plantaardig.
#3: Kies het moment, dek de tafel en eet met aandacht.
#4: Gebruik je lichaam, stimuleer je geest en lach iedere dag.
#5: Eat, share, live.

Organic Salad Bar

In 2013 nam stadstuinder Wiek de Keyser het initiatief om met bewoners van Amsterdam Oost een buurttuin aan te leggen op de hoek van de Kramatweg en de Valentijnkade. Met steun van de gemeente is dit uitgegroeid tot een initiatief waarbij meer dan 40 bewoners betrokken zijn. De oogst binnen de omheining is voor de 25 tuinadoptanten. Alles buiten de omheining mag -met respect- worden geoogst. Je kunt er o.a. aalbessen, kruisbessen, verveine en munt vinden. De tuin wordt onderhouden door buurtbewoners die hun handen uit de mouwen steken op de tweede zaterdag van de maand van 10-12 uur. Alle bewoners zijn welkom om mee te helpen bij deze maandelijkse tuinacties.

Ben je nieuwsgierig geworden of wil je graag de handen uit de mouwen steken? Neem dan een kijkje hier of op de facebookpagina van Buurttuin Valentijn.