De Vegaroute Extra’s

Krijg je geen genoeg van de inspirerende, duurzame horecatentjes van de Vegaroute? Wij hebben er nog een aantal op een rij gezet die duurzaamheid hoog in het vaandel hebben en de lekkerste vega(n) gerechten op de kaart hebben staan.

In Noord:

De VerbroederIJ
Johan van Hasseltweg 21
Met een flink stadsstrand met moestuin reikt de bekendheid van de VerbroederIJ niet voor niets tot ver over het IJ. Wat je hier absoluut moet eten is oma’s linzensoep, echt comfortfood! Goed om te weten: op vertoon van een stadspas met groene stip krijg je hier 50% korting. En je kan hier een snack, drankje of maaltijd cadeau doen aan een Amsterdammer die het minder breed heeft. 

Pof (NoordOogst)
Meteorenweg 280
Restaurant Pof hoort bij het stadslandbouwproject NoordOogst. Het menu is in de basis vegetarisch en er zijn veel veganistische opties. Bij NoordOogst is iedereen welkom om zich te laten inspireren om bewust met eten en duurzaam leven om te gaan. De natuurspeeltuin maakt dit ook een leuke plek om met kinderen te ontdekken!

Semai
Papaverhoek 35
Een Ethiopisch en Eritrees restaurant met volop vegaopties! De gerechten worden geserveerd met
injera. Dit is een pannenkoekachtig brood gemaakt van teff-meel. Het wordt traditioneel gegeten in landen in Oost Afrika, zoals Ethiopië, Eritrea, Somalië, Jemen, Noord-Kenia en bij de Nuer in Zuid-Soedan.

Buurthuis Rietwijker
Parlevinker 9
Tot slot mag
Buurthuis Rietwijker niet ontbreken in dit lijstje! Dit is de plek waar chef Emmo Achthoven vegetarische buurtmaaltijden kookt met en voor Amsterdammers. De vegetarische keuken werd van oorsprong gezien als het eten van de 'armen' (denk hierbij aan kikkererwten, linzen en bonen). Door de hype rondom powerfoods zijn deze producten veel duurder geworden. Hierdoor zijn  voedingsrijke gerechten niet altijd meer betaalbaar voor de mensen die dat het hardst nodig hebben. Door een stop te maken in de Rietwijker worden niet alleen de heerlijke gerechten met elkaar gedeeld, maar word ook het verhaal van de sociaal ruimtelijke impact van gentrificatie op (letterlijk) de borden van de bezoekers verteld. 

 

In West:

Mr. Blou I Love You
Elandsgracht 150
Deze streetfoodkraam is, geloof het of niet, opgezet door een chef die heeft gewerkt bij het Michelin-bekroonde restaurant Brigdes, restaurants in Parijs en in het Okura. Nadat ‘Mr Blou’ een burnout had gekregen en ging reizen, ontdekte hij in Singapore een streetfoodkraam die zo goed was dat het een Michelinster had ontvangen. Zo was het zaadje geplant voor zijn een eigen kraam in Amsterdam!

Namaskar
Haarlemmerstraat 47
De bevolking van India spant de kroon met het aandeel vegetariërs: ruim 30% van de bevolking eet vega! Dit betekent dat de nationale gerechten hier goed bij aansluiten. Bij Namaskar kan je de lekkerste Indiase curry’s proeven, vol smaak door hun zelfgemaakte kruidenmengsels. 

Vegan Sushi Bar
Kinkerstraat 83
De Vegan Sushi Bar is opgericht in januari 2020 en was het eerste veganistische sushirestaurant in Nederland. Ze bieden een ruime keuze van plantaardige sushi aan. Omdat sushi normaal veel zalm, tonijn of andere vissoorten bevat die met uitsterven bedreigd worden, is plantaardige sushi een welkom alternatief voor alle vega-Amsterdammers en flexitariërs die de stad rijk is!

Deze bijzondere plekken staan garant voor bijzondere ontmoetingen! Veel plezier en eet smakelijk.

Met dank aan: Nadia Zerouali, Emmo Achthoven, Verdedig Noord.