Interview: De toekomst op je bord
Steeds meer mensen wonen in steden. Hoe zorgen we voor duurzaam, gezond en betaalbaar eten voor alle stadsbewoners? Wij interviewden oprichter Ard van de Kreeke van Growy, een vertical farm in Amsterdam Zuidoost.
Hoe draag jij met jouw bedrijf bij aan een duurzaam en gezond Amsterdam?
Met mijn bedrijf Growy produceer ik duurzaam, lokaal en gezond eten. Onze specialiteit is de productie van microgreens, luxe sla en garnering voor de horeca. Daarnaast verkopen we ook samengestelde verpakte salades en kruiden.
Wat ons onderscheidt, is onze indoor teelt met zelfontwikkelde technieken. Onze manier van telen is heel schoon. We gebruiken geen pesticiden of land. We streven ernaar om volledig circulair te worden. We willen energie, water en voedingsstoffen halen uit het afval van de stad, en hoewel we hier al deels in slagen, hopen wij dit binnen één tot twee jaar op grote schaal te kunnen doen. Samen met de Universiteit Wageningen en AMS Institute voeren we onderzoeken uit om onze circulaire aanpak te verbeteren.
Waarom ben je dit bedrijf gestart en hoe kwam je op het idee?
Growy komt voort uit mijn passie als biologische boer. Ik had een boerderij in Zeeland, en zag vertical farming als een techniek met veel potentie voor de toekomst. Met het gebruik van kunstlicht, kunnen we precies sturen hoe planten groeien, met als doel ze zo efficiënt mogelijk te laten groeien. We kunnen het hele jaar door produceren, tot wel 100 kg groente per vierkante meter per jaar, zonder pesticiden. Zo blijft er in en om steden meer ruimte voor de natuur over. Het enige wat ik mis is mijn traktor.
Wat is je droom voor Amsterdam?
Mijn droom voor Amsterdam is simpel: iedereen toegang bieden tot gezond en duurzaam voedsel. We moeten nog betere technieken ontwikkelen om de kostprijs te verlagen en gezond en duurzaam voedsel voor iedereen betaalbaar te maken. De kosten van onze producten zijn op dit moment al veel lager dan die van andere verticale boeren. Impact creëren is onze missie, en we werken er hard aan om een steeds grotere groep mensen te bereiken.
Heb je een tip voor Amsterdammers om duurzamer te eten?
Verdiep je in de oorsprong van je eten! Mensen zijn vaak losgekoppeld van de landbouw en voedselproductie. Als voedselproducent moeten we ervoor zorgen dat goed voedsel betaalbaar is, maar een ander belangrijk aspect is voorlichting. Laten zien hoe het anders kan. Wij ontvangen behoorlijk veel mensen bij onze vertical farm, zo komen elke week minimaal drie schoolklassen langs. Kom ook eens langs!
Amsterdam heeft een wethouder voedsel, wat zou je haar willen meegeven?
Ons team van 100 mensen werkt hard om met moderne technologieën de wereld te voeden. Over de hele wereld worden we gevraagd om te spreken over voedselvoorziening, behalve in Amsterdam. Daarom wil ik de wethouder graag uitnodigen om bij ons langs te komen en te zien wat hier gebeurt.
Wat is jullie ambitie voor de toekomst?
High-tech voedselvoorziening kan een grote rol gaan spelen in steden. Ons doel is om wereldwijd vertical farms te bouwen, waarbij we streven naar vijf nieuwe farms per jaar. Momenteel hebben wij een boerderij in Amsterdam, Koeweit en Singapore. Het zou fantastisch zijn als Growy in elk land te vinden zou zijn, zodat we overal lokaal voedsel kunnen produceren.
Dit portret is gemaakt in samenwerking met de gemeente Amsterdam. De gemeente werkt met haar voedselstrategie aan meer gezond, eerlijk, betaalbaar en duurzaam eten en drinken voor alle Amsterdammers.
Fotografie: Raymond van Mill