De lekkerste inspiratie: voedselverspilling

Wat is er allemaal gaande, te lezen, te leren, te luisteren en te zien rondom het onderwerp voedselverspilling. Van Amsterdamse Bodem zocht het voor je uit.

De lekkerste inspiratie: voedselverspilling

Wat is er allemaal gaande, te lezen, te leren, te luisteren en te zien rondom het onderwerp voedselverspilling. Van Amsterdamse Bodem zocht het voor je uit.

Hartstikke zonde, voedselverspilling! Jaarlijks wordt er namelijk niet minder dan een vierde van de totale voedselproductie wereldwijd verspild. Met veel liefde en energie wordt ons voedsel gemaakt, bovendien legt het vaak een hele reis af voordat het op ons bord ligt. Het is zo belangrijk dat we goed met ons eten omgaan en eruit halen wat erin zit!

Naast het feit dat verspilling van ons voedsel zonde is, is het ook nog eens slecht voor het milieu. In Europa zijn we voor 6% verantwoordelijk voor de totale uitstoot van broeikasgassen door menselijk activiteit. Daarbij wordt er veel ruimte gebruikt voor landbouw, dit heeft weer een impact op de biodiversiteit en het milieu. En dan hebben we nog niks gezegd over pure verspilling van geld.

Hieronder hebben we kijk- en luistertips voor je verzameld waarmee je je volledig kunt verdiepen in het thema voedselverspilling.

Tristram Stuart – The global food waste scandal
Tristram Stuart duikt in deze TED Talk in de schokkende cijfers van voedselverspilling en roept op tot een meer verantwoord gebruik van wereldwijde hulpbronnen. Een must see als je meer wil weten over dit wereldwijde probleem.

De Groene Meisjes - De Groene Podcast
In deze podcast nemen Merel Wildschut van de Groene Meisjes en Dennis Gaens van ondercast je mee in het thema voedselverspilling. Van kromme komkommers, te kleine pruimen en restjes tot kritisch naar jezelf kijken en een lesje fermenteren. Op deze manier proberen Merel en Dennis je in de breedste zin een kijkje te geven in de wereld van voedselverspilling.

Verspillingsvrij

Wist je dat consumenten, dus jij en ik, het meeste voedsel verspillen? Dit is maar liefst 42% van alle voedselverspilling! Schokkend, maar waar, maar niet getreurd want we kunnen er met zijn allen wat aan doen. Samen Tegen Voedselverspilling geeft tips hoe je thuis verspillingsvrij aan de slag kunt gaan!

Ook deze kookboeken zullen jou helpen om de lekkerste gerechten thuis te maken zonder te verspillen.

Lees ook deze blog van Oh, Lady Cakes (EN) voor het maken van een super lekkere bananenbrood. Deze kun je namelijk maken met bananen die al wat langer liggen. Het geeft meer smaak aan je bananenbrood!

Geen zin om zelf te koken? Je kunt ook de Too Good To Go app downloaden, op deze manier kun je maaltijden redden die anders weggegooid zouden worden.

Nog meer weten?

Er is veel te vertellen over voedselverspilling. Too Good To Go schreef bijvoorbeeld een blog over de 6 beste documentaires over eten en voedselverspilling. De Keuringsdienst Van Waarde belicht de achtergrond van de Buitenbeetjes bij de Albert Heijn en Dana Cowin vertelt in haar TED Talk meer over ‘lelijke producten’ die door chefs worden omarmd door er een mooi gerecht van te maken en op deze manier voedselverspilling tegen gaan.

Bron foto header: Mike Dorner via Unsplash
Bron foto bericht: Ashlae W. via Oh Lady Cakes