De lekkerste inspiratie: Voedselomgeving

Wat is er allemaal gaande, te lezen, te leren en te zien rondom het onderwerp voedselomgeving. Van Amsterdamse Bodem zocht het voor je uit.

De lekkerste inspiratie: Voedselomgeving

Wat is er allemaal gaande, te lezen, te leren en te zien rondom het onderwerp voedselomgeving. Van Amsterdamse Bodem zocht het voor je uit.

Voedselkeuzes zijn je eigen verantwoordelijkheid, toch? En als je een verkeerde keuze hebt gemaakt is dat het resultaat van persoonlijk falen. Te dik zijn is je eigen schuld. Maar is dat eigenlijk wel zo? Uit steeds meer sociologisch en psychologisch onderzoek over public health blijkt dat niet wijzelf, maar juist onze omgeving vooral van invloed is op onze eetkeuzes.

Gedurende de dag moeten we zo’n 200 voedselkeuzes maken. Denk maar aan de geur van versgebakken friet bij de buurtsnackbar, de frisdrankreclame in de bushalte of de droppot op het bureau van je collega. Deze prikkels zijn nauwelijks te vermijden. In marketingtaal heet dit nudgen: een duwtje in een bepaalde richting geven. In theorie heb je als consument de ‘vrije’ keuze om je eigen voedselkeuzes te maken. In de realiteit worden we continu in een bepaalde richting geduwd.

Voor wie het, net als wij, interessant vindt om zich meer te verdiepen in hoe onze voedselomgeving bepaalt wat wij eten, hebben we in dit artikel een aantal lees- en kijktips verzameld.

Leestips:
Het Eetparadijs

Op de website van het journalistieke project Het Eetparadijs (2017) lees je alles over onze voedselomgeving. Zo zijn er interessante interviews gedaan met Jaap Seidell (Professor Voeding & Gezondheid Vrije Universiteit Amsterdam), Miljuschka Witzenhausen (Presentatrice Top Chef & Foodexpert bij RTL Boulevard), Paul van der Velpen (Directeur GGD & Bestuurslid SIGRA), Jordi van de Bovenkamp (Creatief directeur Boomerang Create) en Tracy Metz (Journalist, auteur en moderator o.a. NRC Handelsblad) Specifiek over de obesogene voedselomgeving, alle verleidingen die zorgen voor ongezond gedrag. Kijk snel op Het Eetparadijs.

Mag je straks van de overheid geen patat meer eten?
In dit artikel dat op 13 juli 2019 in Het Parool verscheen is er aandacht voor de inrichting van onze hoofdstad en dan met name voor de voedselomgeving van scholen. Hoe streng mag de overheid ingrijpen? En waarom is het zo belangrijk?

Volksgezondheid

Er zijn steeds meer mensen met overgewicht en ook het aantal mensen met diabetes neemt toe. De publieke omgeving is ingericht om beweging te beperken en veel kinderen leren niet gezond genoeg te eten. Vaak is er, bijvoorbeeld in achterstandswijken, te weinig aanbod van gezond eten en omdat je beïnvloed wordt door je omgeving is dit een probleem. Kortom onze voedselomgeving vormt steeds meer een gevaar voor onze volksgezondheid.

Kijktips:
Jamie Oliver – Teach every child about food
We lijden meer aan de gevolgen van obesitas dan dat we lijden aan de gevolgen van roken. Vooral kinderen lijden hieronder, ze leren niet gezond eten. Grote fastfoodketens en supermarkten nemen vandaag de dag onze voedselmarkt over. Niets is meer lokaal. Ze labelen ons eten met grote decepties, iets kan Low Fat zijn maar nog steeds vol met suiker zitten.

1 dag alleen de aanbevolen hoeveelheid eten
In de supermarkt kopen we vaak eten zonder erover nagedacht te hebben hoe gezond het nu eigenlijk is of wat de aanbevolen hoeveelheid van het product is. Een goed voorbeeld van wat we dagelijks eten en wat in werkelijkheid de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid is, zie je terug in dit filmpje.

Het goede voorbeeld

Wat kunnen we nu als consument doen om onze voedselomgeving aan te passen op een manier waarop er meer voedselaanbod wordt gegenereerd én er meer aandacht wordt besteed aan educatie over gezonde voeding in onze omgeving? Hieronder hebben we een drietal TED Talks voor je op een rijtje gezet met bijzondere voorbeelden over hoe we een gezondere voedselomgeving kunnen creëren.

Kijktips:
Ron Finley – A guerilla gardener in South Central LA
Ron Finley komt uit South Central Los Angeles, dat ook wel een food desert wordt genoemd. Veel mensen hebben er obesitas, door het ongezonde aanbod van voedsel. Hij kreeg het idee om in perkjes langs de weg te moestuinieren, waarbij mensen meer konden leren van groenten verbouwen en gratis groenten konden plukken. Op deze manier maakt hij de buurt gezonder!

Pam Warhurst – How we can eat our landscapes
Pam Warhurst heeft met een team van vrijwilligers de openbare leefruimte ‘vergroend’. Ongebruikt land werd omgezet in gemeenschappelijke moestuinen en daarmee veranderde het project het perspectief op voedsel.

Carolyn Steel – How food shapes our cities
Vandaag de dag weten we steeds minder van ons voedsel af, waar komt het vandaan en wat zit erin? Carolyn Steel stelt dat we ons voedsel moeten herontdekken en moeten leren waar ons voedsel vandaan komt en hoe het groeit. Meer mensen moeten bezig zijn met het verbinden van de stad aan het land en op zo’n manier een betere leefomgeving creëren.

Leestips:
Kindermoestuin Zuidoost: gezond kweken en eten

De Buik van de Stad
Hidde Boersma, Yvonne Faber, Janno Lanjouw, Joris Lohman, Ron Methorst, Martin Scholten, Peter Smeets & Sigrid Wertheim-Heck
Een must-read voor iedereen die zich afvraagt hoe ons voedselsysteem er in de toekomst uitziet. Een essaybundel door 8 auteurs ingeleid door Louise O. Fresco. De essays behandelen vragen rondom ons voedselsysteem op verschillende niveaus: op wereldschaal, op regionale schaal en op stedelijk niveau.