De lekkerste inspiratie: plantaardig
Wat is er allemaal te lezen, te zien en te leren rondom het onderwerp plantaardig eten. We eten steeds vaker plantaardig, maar waarom doen we dat? Van Amsterdamse Bodem zocht het voor je uit!
Het eten van vlees laat, zoals in dit artikel van De Correspondent (2016, 26 juni) duidelijk wordt, een disproportioneel grote ecologische voetafdruk achter op de aarde. De productie van dierlijke producten (vlees en zuivel) voor consumptie heeft veel gevolgen voor het milieu en onze leefomgeving. Denk aan uitstoot van fosfaat, ammoniak en fijnstof.
Welk effect heeft een week zonder vlees op het milieu bijvoorbeeld?
Een gemiddelde vleeseter in Nederland consumeert 110 gram vlees per dag. Volgens Nationale Week Zonder Vlees bespaar je met een week zonder vlees 130 liter water dat anders gebruikt zou worden voor irrigatie voor de productie van veevoer, veehouderij en de productie van je dagelijkse portie vlees. Bovendien bespaar je 13.3 kg CO2eq, oftewel uitstoot van broeikasgassen. Lees op de website van de Nationale Week Zonder Vlees meer over wat de effecten zijn van minder vlees eten.
Meer plantaardig eten is dus goed voor het milieu, maar ook voor dieren en zelfs voor onze gezondheid. Een flexitarisch, vegetarisch of veganistisch dieet sluit daarmee beter aan bij een duurzaam eetpatroon.
Bekijk onderstaande kijk- en leestips om je meer te verdiepen in de redenen om plantaardig te eten en hoe je dat het beste zou kunnen doen.
Dr. Joanne Kong – The Power of Plant-Based Eating
Joanne Kong wilt met haar TED Talk meer bewustzijn creëren over het positieve effect van plantaardig eten. Daarbij benadrukt zij de negatieve gevolgen die vleesconsumptie heeft op je gezondheid, dierenwelzijn, het klimaat en het milieu.
Graham Hill – Why I’m a weekday vegetarian
Graham Hill spreekt in deze TED Talk over zijn persoonlijke worsteling om meer plantaardig te eten. Ondanks dat hij zich bewust was van alle negatieve gevolgen van vleesconsumptie schakelde hij niet over naar plantaardig. Want wie kan nou aan zijn laatste hamburger beginnen? Dus bedacht hij voor zichzelf een concept dat wel werkte.
Lees ook >>
Jelmer Mommers – Hoe gaan we dit uitleggen
Roanne van Voorst – Ooit aten we dieren
Eiwittransitie
Allereerst is het belangrijk om te weten waarom eiwitten zo belangrijk zijn voor je lichaam. Eiwitten bevatten bouwstoffen die belangrijk zijn bij het herstellen van spieren, bij het immuunsysteem om afweerstoffen aan te maken en spelen een belangrijke rol in je stofwisseling. Zoals je misschien al weet haal je veel eiwitten uit dierlijke producten zoals vlees, vis en zuivel. Je kunt dus ook veel eiwitten uit plantaardige producten halen en zo proberen om minder vaak vlees, zuivel of vis eten. Denk aan peulvruchten, noten, paddenstoelen, granen en zeewier. En naast eiwit zitten plantaardige producten vaak ook van nature bomvol vezels, vitamines, mineralen en gezonde vetten.
Lijkt meer plantaardig eten jou ook wel wat? Bekijk dan snel de onderstaande tips voor kookinspiratie!
- Oogst – Marleen van Es
- Het Forest Feast kookboek – Erin Gleeson
- Eiwitrijk – Fern Green
- Bowls of Goodness – Nina Olsson