Composteren kun je leren

Jouw restjes hebben waarde!
In een natuurlijk ecosysteem komt alles wat gegeten wordt weer terug in de bodem. Dat is de kringloop van het leven. In de stad is dat niet meer zo vanzelfsprekend, maar daar kun jij verandering in brengen! Maak bijvoorbeeld compost van je groente-, fruit- en etensresten en help zo de voedselkringloop in Amsterdam weer rond te maken. Op deze pagina ontdek je hoe dit makkelijk kan.
Alles over composteren en tips

Afval naar Oogst
Samen met buurttuinen, stadsboerderijen en andere groene projecten verwerkt Afval naar Oogst jouw groente- en fruitresten. Vrijwilligers maken ter plekke compost, waarmee ze hun tuinen voeden. Zo groeien er weer gezonde planten en ontstaat er een nieuwe oogst. Verspreid door Amsterdam vind je meer dan twintig plekken waar je jouw GFT-afval kunt inleveren. Wil jij weten welke locatie dicht bij jou is?

Cocasa Wormenhotels
Sinds 2017 maakt CoCasa samen met de Gemeente Amsterdam wormenhotels voor buurten en scholen in de stad. Een wormenhotel is een compostbak waarin wormen jouw groenafval opeten en vervolgens omzetten in wormenpoep: puur goud voor de bodem. De hotels zijn gemaakt van hout van lokaal gekapte bomen en gebouwd door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Wil jij ook je eigen wormenhotel?
Wat is bokashi
Bokashi is een Japanse composteermethode die organisch afval fermenteert. Het proces maakt gebruik van speciale micro-organismen die het afval omzetten tot compost. Bijna alles mag erin: van groente- en fruitresten tot gekookt eten, brood en zelfs een beetje vlees. Je kunt het zowel binnen als buiten doen, waardoor het een ideale optie is voor mensen zonder tuin of balkon. Na een paar weken heb je een rijke bodemverbeteraar die je zo in de tuin of plantenbak kunt gebruiken. Ben je enthausiast geworden? Bestel dan nu je eigen Bokashi set!

Fotocredits: Afval naar Oogst & Cocasa