Wethouder Choho: zichtbaarheid en verbinding

Een gastcolumn van Abdeluheb Choho

Wethouder Choho: zichtbaarheid en verbinding

Grote diners organiseren, dat is mijn yoga. Veel mensen uitnodigen en voor mijn gasten een uitgebreid diner verzorgen. Ik geniet van het uitzoeken van recepten tot aan de avond zelf. Zo ontspan ik graag. Dat ik nu de aftrap mag geven voor Van Amsterdamse Bodem voelt dan ook als een handschoen die uitstekend past. Ik ga graag naar de markt en ken inmiddels alle adresjes waar je de beste kruiden en andere verse producten kunt kopen. Mijn belangstelling voor gezond en duurzaam voedsel groeit steeds meer. Bij elk product vraag ik me af: waar komt het vandaan en wat heeft het voor consequenties voor het milieu? Ook het zelf produceren en de mogelijkheid om direct in contact te staan met de makers spreekt mij aan. In Amsterdam sta ik daarin niet alleen.

Met dit online platform gaat daarom een langgekoesterde wens in vervulling, één plek waar de vele initiatieven in de stad zijn terug te vinden. Het platform is opgezet om alle Amsterdamse initiatieven en partijen zichtbaar te maken, te verbinden en anderen te stimuleren om ook aan de slag te gaan. Bij mijn bezoeken aan de Tuinen van West en Noordoogst heb ik de energie en het enthousiasme van zulke initiatieven ervaren. Net zo goed als de meerwaarde voor de stad.

Amsterdam trekt deze collegeperiode meer geld uit voor een groene stad dan voorheen. De grote waarde ervan voor bewoners en bezoekers staat dan ook onmiskenbaar vast. De stad krijgt glans door biologische markten, stadsboeren en lokale producenten. We willen meer groen in de buurt, en we willen dat ook voor meerdere functies gebruiken. Zo ook om voedsel te verbouwen en over voedsel te leren.

Ik hoop dat Van Amsterdamse Bodem u zal inspireren om zelf aan de slag te gaan, om samen te werken. En dat het platform zich ontwikkelt tot een begrip in Amsterdam, voor duurzaam voedsel - van Amsterdamse bodem. En gezond uiteraard. Net als yoga.