Column #3: Groene pakjes uit Amsterdam

Auteur: Hanne Sinninghe van Hrbs.

Sinds een paar maanden staat er, diep in Amsterdam Zuid, een groen paradijs. Je kunt er niet zomaar komen, het zit slim verstopt onder rijen auto’s en achter hardwerkende mensen. Als je er langs zou lopen zou je geen idee hebben wat er zich van binnen afspeelt. Je ziet alleen grijze muren, maar van binnen straalt het roze en groen! Af en toe rijdt er een bus het pand uit dat zijn weg maakt door de randstad en dat overal groene pakketjes achterlaat.

Kruiden met paars licht indoor farm

Oké het is niet de nieuwste opslag van sinterklaas en voor kerst is het nog veel te vroeg. De spanning is te snijden dus ik zal jullie niet langer laten wachten. Ik heb het hier over ons nieuwe Hrbs kantoor! Gesitueerd in de Smart City Hub van B.Amsterdam broeden wij op de nieuwste ideeën en is er ook nog eens een nieuwe indoor farm gebouwd. In het kort uitgelegd is dit een plek waar een volledig gesloten teeltomgeving wordt gecreëerd om eetbare gewassen te verbouwen zonder natuurlijk zonlicht. In grote ‘klimaatkamers’ worden groeiomstandigheden nagebootst waarin planten het beste kunnen floreren (bijvoorbeeld licht, temperatuur, luchtstroom, vochtigheid, CO2, water en voedingsstoffen). Deze indoor farm produceert verschillende soorten gewassen zoals kruiden en sla-soorten. Met veel trots zien wij elke dag nieuwe paradijselijk gevulde Trays de deur uit gaan, op weg naar Circl Paviljoen, de Bijenkorf en Flying Dutchman Cocktails.

In een gesloten ruimte telen is een perfecte oplossing als het gaat om het lokaal voedsel produceren voor bijvoorbeeld dichtbevolkte steden. Je verbruikt minder landoppervlak (wanneer je ook de hoogte ingaat zoals in een ‘Vertical Farm’), de soorten gewassen zijn ongeacht het seizoen goed te sturen als het gaat om smaak, houdbaarheid en voedingswaarde en je verminderd je kilometers drastisch bij het transport.
Meer en meer mensen zijn op zoek naar een manier om onze footprint te reduceren. De uitdagingen waar wij nu voor staan als het bijvoorbeeld gaat om het stikstofbeleid zijn door deze nieuwe manieren van ‘boeren’ misschien wel voor een deel op te lossen. Wij denken graag groot zoals u wel kunt lezen. We mikken op een toekomst waarin we geen tomaten uit Afrika meer nodig hebben maar iedereen alleen nog nog lokale gewassen op zijn bord wilt hebben. Vers uit Amsterdam!

Kerst mag dan nog even op zich laten wachten, maar wij hopen nog veel groene pakketjes bij u te bezorgen. Let it grow, let it grow, let it grow!

Ben je benieuwd wie wij zijn, wat voor gewassen wij aanbieden en hoe wij jou kunnen helpen? Neem contact met ons op en wie weet sta je binnenkort wel in ons groene paradijsje waar we je meer kunnen vertellen over onze missie op weg naar een groenere toekomst!

Kruiden in bak met twee schaaltjes

De afgelopen maanden schreef  HRBS iedere maand een gastcolumn voor Van Amsterdamse Bodem. Lees ook column #1 aardbeien uit Amsterdam en column #2 waarom je plant een naam geven geen slecht idee is.

www.hrbs.com