Column #2: Waarom je plant een naam geven geen slecht idee is

Column #2: Waarom je plant een naam geven geen slecht idee is

Auteur: Hanne Sinninghe van Hrbs.

Ik liep laatst door de supermarkt en terwijl ik op zoek was naar een perfect gevormde rode paprika hoorde ik naast mij twee meiden praten. ‘Hé hoe is het eigenlijk met Bonne?’. ‘Ja SUPER goed! Hij heeft al 2 nieuwe bladeren en hij krijgt zelfs baby’tjes! Nog even en er groeien bananen aan’!

Ik zal niet ontkennen dat ik mijn planten ook weleens namen geef, maar het is toch wel prettig om te merken dat je niet de enige bent. Onderzoek toont aan dat wanneer bepaalde voorwerpen of ‘dingen’ voor jou evenveel waarde krijgen als een persoon, we ze dan gaan behandelen als mensen en ze dus zelfs namen geven. Een zeer positieve ontwikkeling als het gaat om de manier waarop wij als mens kijken naar de natuur en hoe wij ons ertoe verhouden. Rationele overwegingen zetten ons niet aan tot ander gedrag, maar als we een verbinding voelen met de natuur dan is dat allemaal veel vanzelfsprekender.
Steeds meer mensen willen graag een positieve bijdrage leveren aan het milieu, of zo min mogelijk bijdragen aan het vervuilen ervan. We gaan onszelf dus steeds meer zien als onderdeel van ‘een groter geheel’ en onze houding tegenover de natuur is er een met steeds meer compassie en betrokkenheid. Maar het kan soms lastig zijn de stap te maken van betrokken zijn in je hoofd naar fysiek actie ondernemen. Als consument of ondernemer kun je best een eind komen in het praktiseren van een ‘groenere levensstijl’ door bijvoorbeeld te recyclen, minder (of geen) vlees eten of zelfs helemaal over op een plantaardig dieet. Je kan ook zoveel mogelijk stoppen met het kopen van plastic tasjes en vaker de fiets pakken in plaats van met de auto naar je bestemming, om maar een paar voorbeelden te noemen.

Toch zijn er bepaalde dingen waar je zelf moeilijk iets aan kunt veranderen. Zoals het gebruik van plastic materialen en bijvoorbeeld de tropische afkomst van veel van deze geliefde groente, fruit en andere ‘healthy foods’. Ook binnen horeca en groothandels lijkt dit een lastig te tackelen probleem.

Waar wij verschil in kunnen maken met Hrbs is het vinden van oplossingen aan het begin van de keten. Zo gebruiken wij geen plastic wegwerpmaterialen maar kweken wij onze kruiden en gewassen in herbruikbare trays. Na het oogsten van de gewassen kan de uitgeputte aarde op de composthoop en dezelfde trays gebruiken wij weer voor nieuwe gewassen. Afgelopen jaar hebben wij met onze trays een hoeveelheid plastic vergelijkbaar met 100.000 plastic kweekpotjes bespaard. Daarnaast kweken we onze gewassen in Amsterdam en de directe omgeving en met de ontwikkeling van onze nieuwe Indoor Farm (meer nieuws hierover in de volgende column!!) zorgen wij voor lokale productie en vermindering van CO2-uitstoot.
We kunnen de klimaatproblemen niet in ons eentje oplossen maar we kunnen het je wel zo makkelijk mogelijk maken om een steentje bij te dragen aan het verminderen hiervan. Als we Amsterdam als voorbeeld stellen voor de stad van de toekomst, dan willen we dit doen met volle overtuiging! Maak maar vast plaats voor Marco Munt, Wietse Wortel en Lena Lavas.

De komende paar maanden schrijven wij elke maand een gastcolumn voor Van Amsterdamse Bodem. Op wat voor manier werken wij aan de stad van de toekomst? Lees meer over onze Amsterdamse Indoor Farm in de volgende column.

www.hrbs.com