Column #1: Aardbeien uit Amsterdam

Auteur: Hanne Sinninghe van Hrbs

Volgens de ‘biofilie-theorie’ van sociobioloog Edward O. Wilson zou er een instinctieve band bestaan tussen menselijke wezens en alle andere vormen van leven. De evolutie van de mens vond plaats in natuurlijke, savanne-achtige omgevingen. Daar heeft onze liefde voor de natuur - Biofilie- zich ontwikkeld. Om te overleven was het belangrijk dat mensen zich aangetrokken voelden tot bomen (om in te kunnen schuilen), kabbelende beekjes (stilt de dorst) en kleurrijke bloemen en planten (een belangrijke voedselbron). Het houden van de natuur maakte de overlevingskansen dus aanzienlijk groter.

Inmiddels wonen er steeds meer mensen in grote steden en heeft de natuur op drastische wijze plaatsgemaakt voor industrie en de ‘urban’ leefomgeving. Geen gekke ontwikkeling gezien we als mens constant bezig zijn met ontwikkeling en het streven naar vooruitgang. Helaas heeft deze ontwikkeling ook een keerzijde en de impact die wij maken op onze dierbare moeder aarde is inmiddels duidelijk te zien en te voelen. Hoe kunnen wij ervoor zorgen dat we ons kunnen blijven ontwikkelen zonder een te grote (of eigenlijk GEEN) impact te maken en de aarde leefbaar te houden?

Verwend

Als ‘moderne (westerse) mens’ zijn we stiekem een beetje verwend. Willen we verse aardbeien in de winter? Geen probleem! Zijn de groenten en kruiden in de koelkast toch wel een beetje verpieterd na een paar dagen? Ik koop wel even nieuwe! Ons niet bewust dat veel etenswaren worden ingevlogen of per schip honderden kilometers afleggen voordat het op ons bord beland leveren wij een grote bijdrage aan de vervuiling van de aarde.

Liefde voor natuur

Om onze verbinding terug te vinden met de natuur en meer bewustwording te creëren zijn er al vele initiatieven en ontwikkelingen gaande in onze mooie stad Amsterdam. Ook wij met ons team van Hrbs zetten ons graag in om de liefde voor de natuur terug te vinden en het liefst bij ons om de hoek! Hoe lekker is een aardbei ‘gekweekt in Amsterdam’? Wie wordt er nou niet blij van een paar mooie planten in huis? Op dat piepkleine balkonnetje kan precies 1 tomatenplant leven (‘nee ik moet echt naar huis om mijn baby water te geven’). Koken met verse kruiden uit eigen tuin of vensterbank geeft toch veel meer voldoening dan die uit een plastic bakje?

Groene vingers is het nieuwe bier drinken op het terras en lokaal ondernemen het nieuwe backpacken in Azië! Het is tijd dat we weer verliefd worden op de natuur en laten we die natuur weer terughalen naar Amsterdam!

De komende paar maanden schrijven wij elke maand een gastcolumn voor Van Amsterdamse Bodem. Lees in onze volgende column hoe wij te werk gaan om onze footprint te verminderen.

www.hrbs.com