Blog: Voorkom voedselverspilling met deze tips!
Gooi jij bij het opruimen van je koelkast regelmatig allerlei dingen weg? Overkomt het je te vaak dat je brood schimmelt en je fruit ligt weg te rotten? Gemiddeld verspillen we jaarlijks maar liefst 34,3 kilo voedsel per persoon, blijkt uit onderzoek van het Voedingscentrum. Dit is zo'n €120 per persoon per jaar, en 9,5% van al het gekochte voedsel per jaar*! Hartstikke zonde en ook nog eens slecht voor het milieu. Je gooit namelijk niet alleen eten weg, maar ook alle energie en moeite die er in het productieproces zit. Wist je bijvoorbeeld dat voor 1 kilo vlees er 15.500 liter water nodig is en 25 kg veevoer? Gelukkig zijn er genoeg tips en tricks die helpen om minder voedsel te verspillen, en die lichten we in deze blog toe.
*https://www.nudge.nl/blog/2015/04/15/wat-de-impact-van-minder-vlees-eten/
Slim inkopen
Je kent het misschien wel, je hebt trek en je gaat naar de supermarkt om je boodschappen te doen. Omdat je zin hebt in eten, koop je veel meer dan je eigenlijk nodig hebt. Eindstand, die drie bananen die je teveel hebt gekocht zijn rot en gooi je weg. Gelukkig is dit makkelijk te voorkomen! Bijvoorbeeld door van tevoren een boodschappenlijstje te maken. Kijk hierbij ook goed naar wat je al in huis hebt, zodat je niks dubbel koopt. Of verzin eens een gerecht met zoveel mogelijk ingrediënten die je nog in huis hebt.
Supermarkten hebben heel vaak acties waarbij je meerdere producten voor de prijs van één kan kopen. Dat is fijn als de aanbieding voor lang houdbare producten geldt, maar met verse artikelen blijf je vaak met een overschot zitten. Laat je dus niet misleiden door deze aanbiedingen, of als je het toch koopt, geef het aan een buur!
Goed bewaren
Als je eenmaal je boodschappen in huis hebt gehaald, zorg dat je ze slim opbergt. De manier waarop je bepaalde producten bewaart, heeft namelijk veel invloed op de houdbaarheid! Wist je bijvoorbeeld dat tomaten sneller rotten als je ze in de koelkast legt? En je brood in een plastic zak snel beschimmelt, terwijl in een papieren zak het alleen uitdroogt? Ook is het beter om fruit en groente niet naast elkaar te leggen.
Heb je tóch overrijpe bananen en geen andere ingrediënten om er een lekkere smoothie van te maken? Gooi ze in de vriezer! Als je dan zin hebt in een toetje, kan je makkelijk ijs maken van de bevroren bananen door ze simpelweg bevroren in de blender te gooien. Sowieso is invriezen een goede manier om dingen langer te bewaren. Ook de meeste groente kan je even blancheren (kort koken) en dan invriezen. Zo bewaar je je eten langer én heb je altijd wel wat in huis.
Kom in actie!
Raak je hier ook helemaal geïnspireerd door en wil je meteen je steentje bijdragen? Dat kan makkelijk! We hebben een lijstje opgesteld van apps en andere manieren waarmee je vandaag al impact kan maken, voor zowel bedrijven als individuen!
- De app Too Good to Go zorgt ervoor dat je bij restaurants, bakkerijen, supermarkten en hotels maaltijden en producten kan ophalen die ze anders weg zouden gooien aan het eind van de dag. Het grote voordeel van deze app is dat je lekker eten ophaalt voor een zacht prijsje. Dit is een win-winsituatie, het is zowel goed voor je portemonnee als voor het milieu! Check ook eens hun Instagram-account voor nog meer verrassende tips tegen voedselverspilling.
- Wastewatchers is er voor bedrijven die graag hun voedselstromen willen monitoren en passende oplossingen willen om verspilling tegen te gaan. Geen idee waar het vandaan komt of heen gaat? Schakel dan Wastewatchers in!
- Verspillingsvrij uit eten gaan? Ook dat kan! Bij restaurant Instock maken ze de lekkerste gerechten van voedsel met net een ander uiterlijk en wat daardoor de supermarkten niet haalt.
- Wil je graag de handen uit de mouwen steken en anderen een goedkope en gezonde maaltijd gunnen van producten die van verspilling gered zijn? Help een keer een handje mee in Amsterdam Oost bij Taste Before You Waste, een organisatie die community dinners en food markets houdt met gered voedsel. Wil je in een ander stadsdeel, of in Utrecht of Rotterdam een heerlijke maaltijd komen eten of vrijwilligerswerk doen? Kijk dan eens op de site van BuurtBuik!
- Dat een komkommer wat krommer is dan normaal, of er een siamese wortel tussen de oogst zit, betekent niet dat de smaak minder is! Gelukkig weten ze dat bij InstockMarket ook en bieden ze een platform voor chefs om producten te kopen en zo te redden van verspilling.
Oud brood? Geen nood!
Heb je je brood braaf in een papieren zak bewaard, maar toch niet helemaal opgekregen en is het nu uitgedroogd? Geen paniek! Je kan met oud brood nog heerlijke dingen maken, zoals croutons of paneermeel. Ook kan je er een broodpudding van maken, waarmee je tegelijkertijd die melk die tegen het eind van zijn houdbaarheid aanloopt kan opmaken.
Broodpudding
Ingrediënten:
- broodresten, 6 tot 8 sneetjes
- 2-3 el boter
- 500-750 ml melk, elk type melk is geschikt dus ook lactosevrij of soja!
- 1 ei
- 4 el suiker
- kaneel
- jam naar keuze
- optionele toppings: rozijnen of dadels
Vet een ovenschaal in. Smeer je broodsneetjes in met de boter, aan beide kanten. Bedek je ovenschaal met een laagje brood en strooi de 1-2 el suiker, wat kaneel en de helft van je eventuele toppings er overheen. Bedek met de rest van je brood en strooi de 1 el suiker, kaneel en toppings er overheen. Giet hier 500 ml melk overheen en laat ongeveer 30 minuten staan totdat de melk door het brood geabsorbeerd is.
Verwarm ondertussen je oven op 180 graden. De stevigheid van je brood bepaalt hoeveel melk er geabsorbeerd kan worden, afhankelijk van hoeveel vocht er nog over is giet je 100-250 ml melk over het brood. Strooi hier de rest van de suiker en wat kaneel overheen en bak ongeveer 20 minuten in de oven, totdat de bovenkant goudbruin is. Smeer er dan een laag jam bovenop en bak nog 5 minuten in de oven.
Geniet!
Hongerig naar meer?
We hopen je met deze tips en tricks geïnspireerd te hebben om ook de strijd tegen voedselverspilling aan te gaan. Laat het ons vooral weten als je zelf nog leuke tips hebt! Was de broodpudding niet stillend genoeg en ben je benieuwd naar nog meer recepten met restjes? Check dan deze pagina.