Barbara Vos over programmadrieluik ‘De Nieuwe Groene Revolutie’

Op maandag 11 maart vindt de tweede editie van programmadrieluik de Nieuwe Groene Revolutie plaats in Pakhuis de Zwijger. Van Amsterdamse Bodem ging in gesprek met Barbara Vos, programmamaakster duurzaamheid bij Pakhuis de Zwijger.

Barbara Vos over programmadrieluik ‘De Nieuwe Groene Revolutie’

Op maandag 11 maart vindt de tweede editie van programmadrieluik de Nieuwe Groene Revolutie plaats in Pakhuis de Zwijger. Van Amsterdamse Bodem ging in gesprek met Barbara Vos, programmamaakster duurzaamheid bij Pakhuis de Zwijger. Waar is de rode draad door het drieluik, waar gaat de tweede editie Boer zoekt Verdienmodel op 11 maart over en waarom wil jij deze editie echt niet missen en meer. Bij zijn? Meld je hier gratis aan.

De manier waarop we ons voedsel produceren is aan radicale vernieuwing toe. Meer dan vijftig jaar lang is het devies geweest: zoveel mogelijk, zo efficiënt mogelijk produceren. Deze manier van voedsel produceren is onhoudbaar geworden. Kringlooplandbouw zou de oplossing kunnen zijn. Maar hoe gaat dit precies en waarom zouden we het doen? Dit is waar het drieluik de Nieuwe Groene Revolutie in Pakhuis de Zwijger overgaat.  

Rol binnen De Nieuwe Groene Revolutie

Als programmamaakster maakt Barbara van een idee of suggestie een programmaopzet met de hulp, kennis en ervaring van verschillende experts en partners. “Voor deze reeks heb ik bijvoorbeeld de samenwerking gezocht met Joris Lohman van de Food Hub. Naast zijn enorme hoeveelheid kennis over dit onderwerp, heeft hij samen met Joszi Smeets ook net een prachtig initiatief gelanceerd dat ‘De Nieuwe Boerenfamilie’ heet. Op alle vlakken kan ik met hem sparren en daarmee het programma veel beter vormgeven. Met ‘De Nieuwe Boerenfamilie’ betrekken we ook echt de boeren die met concrete vragen zitten, een publiek dat we normaal met Pakhuis de Zwijger, gezien onze locatie in Amsterdam, moeilijk zouden bereiken.”

Hoofduitkomst van de eerste editie “Kringlooplandbouw, hoe dan?”

Tijdens deze editie werd de noodzaak van een voedseltransitie erkend door zowel Louise Vet (hoogleraar ecologie WUR), Imke de Boer (Hoogleraar Dierlijke Productiesystemen WUR), Carola Schouten (minister LNV) en Barbara Baarsma (econome Rabobank). Ze waren het er allemaal over eens dat kringlooplandbouw onvermijdelijk is om binnen de grenzen te blijven die het milieu nou eenmaal stelt. Opvallend was dat iedereen vond dat meer productie per hectare niet de oplossing is, omdat dit de boeren, het land en het milieu uitperst.

Mis het niet: aanstaande maandag 11 maart ‘Boer zoekt verdienmodel’

De drie edities samen vertellen één verhaal, waarin elk onderdeel een cruciale rol speelt.  Deze avond staat in het teken van de boeren, het belangrijkste onderdeel, aangezien zij uiteindelijk degene zijn die het gaan uitvoeren. “Ik vind dat deze boeren een hart onder de riem moeten krijgen voor de afstand die ze afleggen om hier te zijn en hun verhaal te vertellen. En dat mensen die niets met het boerenbestaan hebben het echte verhaal achter hun eten leren kennen om zo hopelijk betere keuzes te maken.”

Toegang: gratis. Om zeker te zijn van een plekje reserveer je hier.