Bacteriën in je buik? Simone van Thull’s Deli zweert erbij!

Simone vertelt over haar missie om lekker eten gezond te maken.

Bacteriën in je buik? Simone van Thull’s Deli zweert erbij!

Ben jij ook helemaal voor een gezond, lekker en lokaal voedselaanbod in Amsterdam?! Elke maand interviewen we een Ondernemer Voor Een Gezond Amsterdam; stuk voor stuk inspirerende Amsterdammers die zich op een bijzondere manier inzetten voor een gezonde voedselomgeving. We trappen deze serie af met Simone van Thull, eigenaresse van Thull's Deli.

Waarom vind je een gezonde voedselomgeving in Amsterdam belangrijk?

"Ik ben ervan overtuigd dat je gezond heel lekker kan maken. Zelf wil ik ook graag elke dag lekker eten, en hoe fijn is het als dat ook gezond kan zijn? En het is niet alleen lekker, maar ook heel belangrijk! Het kan veel problemen oplossen. Als je gezond en duurzaam voedsel namelijk lekker maakt, eten mensen minder vlees en minder kant-en-klaarmaaltijden en meer gezond en lokaal! Het is een goede manier om mensen bewust te maken over gezonde keuzes. Als je je meer verbonden voelt met (lekker) eten, ga je ook meer zelf koken, wat weer goed is voor de portemonnee en vaak ook gezonder is."

Hoe zet je je in voor een gezonde voedselomgeving in Amsterdam?

“Door hele lekkere en mooie spullen te verkopen. Vooral de eigen gefermenteerde en ingemaakte producten zijn enorm gezond! Ze zitten boordevol vitaminen en zijn goed voor de darmflora. Zo breken ze slechte dingen af en bouwen ze goede dingen op! Dit helpt bij de spijsvertering en tegen ziektes."

Simone van Thull - eigenaresse Thull's Deli (foto: Carly Wollaert)

Hoe zet je je in voor een duurzame voedselomgeving in Amsterdam?

“Wist je dat we al eten inmaken zolang we koken? Zelfs de Grieken en Romeinen deden het al! Gefermenteerde en ingemaakte groenten zijn niet alleen heel gezond, het is ook nog eens duurzaam. Er wordt zoveel eten weggegooid en we willen het hele jaar door aubergines en tomaten kunnen eten. Helemaal niet duurzaam! Als je deze groente fermenteert of inmaakt, gaan ze heel lang mee én kun je met de seizoenen mee eten, zonder in de winter alleen maar kool te hoeven eten."

Wat is het favoriete gezonde product van de onderneming?

"De zelfgemaakte zuurkool. Deze wordt verkocht als stamppot, op een broodje en ook los in potten. Doordat deze zuurkool écht alleen maar gemaakt is van kool waar gezonde bacteriën het werk hebben gedaan, is het extra lekker en gezond! Het wordt daarom ook, in tegenstelling tot zuurkool uit de supermarkt waar vaak veel onnodig aan toegevoegd is, in de koelkast bewaard. Als je dat niet doet blijven de bacteriën gewoon hun werk doen en blijft er uiteindelijk niets meer van over."

Wat zou je mee willen geven als tip aan Amsterdammers?

“Het is heel belangrijk om een beetje lol uit zelf koken te halen. Daag jezelf uit, zie het als een fijn moment van de dag in plaats van iets dat ook nog moet. En het is ook nog eens goed voor de portemonnee! Vooral als je je groente en fruit bij de kleinere lokale groenteboeren haalt."

Foto's door Carly Wollaert

Kijk hier voor meer informatie over Thull's Deli of kijk hier wat andere ondernemers doen voor een gezond Amsterdam en sluit je ook aan!