Winnaars van de Local Food Challenge
Op 21 maart vond de finale van de Local Food Challenge Amsterdam plaats. Vijftien boeren en voedselondernemers presenteerden een vernieuwend product voor de Amsterdamse markt dat ze samen ontwikkeld hebben. Na een uitvoerige smaaktest en juryberaad werden er vijf Local Food Heroes gekozen. Hieronder lees je wie dit zijn geworden!
In Metropoolregio Amsterdam is alles (in de schijf van vijf) aanwezig op het gebied van voedselproductie en -verwerking. Als we slim samenwerken, kunnen we ervoor zorgen dat er meer lokaal voedsel wordt geproduceerd én gegeten. Daarom daagden we eind 2021 voedselondernemers uit om samen te werken en een (nieuw) lokaal product te ontwikkelen. We ontvingen tientallen aanmeldingen van ondernemers binnen en buiten de regio: akkerbouwers, bakkers, kippenboeren, chefs, logistieke organisaties. Allen hebben zij het doel ervoor te zorgen dat lokale producten hun weg vinden naar de Amsterdamse keukens, winkels en restaurants.
[Benieuwd naar alle vijftien finalisten en hun concepten? Bekijk ze hier]
Na een eerste selectieronde, mochten vijftien deelnemers door naar de finale, waar zij hun producten presenteerden aan een jury. De jury bestond uit Bart-Jan Veldhuizen (founder van Kitchen Republic) Mara van der Kleij (Adviseur circulaire economie bij Gemeente Amsterdam), Margot Kemps (Programma Manager bij Impact Hub) en Hein van Garmeren (F&B inkoopmanager bij Vermaat Groep).
Vijf Local Food Heroes
Na een uitvoerige smaaktest stond de jury voor de uitdaging om vijf winnaars te kiezen. Aan hen werd de eervolle titel Local Food Hero uitgereikt. En dit zijn geworden..
- Saleeban Abdi van Organic Green Gold
Met behulp van ‘urban indoor farming systems’ groeit Saleeban Abdi biologische spirulina in de stad. Na de oogst worden de algen direct bevroren om zo de voedingsstoffen te behouden. Met de ingevroren spirulina, genaamd Organic Green Gold, wil Saleeban een voedzame en duurzame eiwitbron aanbieden.
- Marloes Meerveld en Merle Slendebroek van Undone
Merle en Marloes maken sauzen en salade dressings waar minstens 30% groenten in zitten. Hun inkopen zullen ze doen bij Instock Market, de online groothandel voor geredde producten. Daarnaast streven ze ernaar om zoveel mogelijk van hun ingrediënten lokaal te verkrijgen.
- Geert Lindenhols van Geerts Best
Op het boerenbedrijf in Drenthe, teelt Geert koolzaad waar hij vervolgens koolzaadmayonaise van maakt. Binnen het productieproces is veel aandacht voor natuur en duurzaamheid: zijn dak is bekleed met 192 zonnepanelen, er is een windmolen die de energie opwekt om het koolzaad te persen en de tractor rijdt op zelf geperste koolzaadolie. Met zijn lokale producten hoopt Geert Nederland een stukje duurzamer en gezonder te maken.
- Anna van der Bijl en Tanya Vannawat van Dutch Tofu
Boerin Anna gaat kikkererwten verbouwen op haar boerderij in de Noordoostpolder, kikkererwten zijn namelijk goed voor de bodem. Omdat de meeste vleesvervangers worden gemaakt van soja, is Tanya is op zoek naar een sojavrij alternatief voor haar vegan Thaise gerechten. Een match is geboren: met de kikkererwten van Anna heeft Tanya kikkererwten-tofu gemaakt: benieuwd naar hoe dit smaakt?
- Joris en Fleur van Wims Wafels
Aardappelteler Wim zat door de coronacrisis met een hele hoop (lees: 1 miljoen kilo) aardappels die hij niet meer kwijt kon. Zoon Joris en zijn compagnon Fleur hebben daarom een hartige aardappelwafel ontwikkeld genaamd ‘Wims Wafels’. De wafel bestaat voor 90% uit aardappelen, is geheel plantaardig en 100% glutenvrij.
We feliciteren alle winnaars met het winnen van deze eervolle titel en gedrevenheid voor het realiseren van meer lokale producten in de regio. Ook danken we de jury voor het maken van de selectie, en de deelnemers voor hun inzet.
De Local Food Challenge is een samenwerking van Food Hub, De Nieuwe Boerenfamilie, EU Interreg project Rumore, Re-rooting the food system, Kitchen Republic, Van Amsterdamse Bodem en de Gemeente Amsterdam.