Zo geniet je optimaal van je kerstmaal – zonder verspilling
Kerst is een feestje! Mooie aankleding van het huis, jezelf opdoffen in glitter en glamour of juist relaxen in je lelijkste kersttrui, het eten van verrukkelijke kerstmaaltijden en dat alles samen met familie, vrienden of lekker zonder gezelschap!
Wist je dat één op de drie Nederlanders tijdens de kerst liever eten weggooit dan het gevoel te hebben dat hun gasten iets tekort komen? En dat daarom 30 procent van al het eten dat we voor deze dagen inkopen in de kliko belandt? Dat kan beter!! Daarom hebben we hieronder enkele tips voor je klaar staan, zodat jij verspillingsvrij de kerst doorkomt met genoeg te eten voor iedereen.
Daar gaan we!
Tip 1 - Het begint allemaal bij de boodschappen. Maak van tevoren een lijstje en val niet voor elke aanbieding in de supermarkt. Twee netjes citroenen voor de prijs van één lijkt misschien een goede deal, maar heb je die écht nodig? Of schimmelt de helft straks weg? Maak je Limoncello, ga dan vooral je gang! ;)
Tip 2 - Oke, je bent dus al een heel eind als je je aan je zorgvuldig gemaakte boodschappenlijstje houdt! Zo voorkom je dat je te veel en vooral onnodige dingen koopt die volgende week vergeten achterin de koelkast liggen.. zo zonde.
Tip 3 - Of koop bevroren voedsel. Het bevat meestal dezelfde voedingswaarden als het verse product. Vooral veel fruit en groente kun je bevroren vinden.
Tip 4 - Ben je toch bang dat je gasten meer trek hebben dan jij hebt ingeschat? Dan kan je altijd zorgen voor wat extra houdbare producten in huis. Van een blik kikkererwten en wat kruiden flans je zo een knapperige ovensnack in elkaar bijvoorbeeld. Heb je toch te veel gekocht? Bedenk creatieve oplossingen. Die citroenen kun je in plakjes of partjes snijden, invriezen en later in de drankjes of cocktails gooien!
Tip 5 - Let op waar je wat bewaart. Sommige producten houden van een koele omgeving, terwijl andere dan juist hun smaak verliezen zoals tomaten, paprika en aubergine. Ook zijn niet alle groente en fruit de beste buren. Leg bananen en tomaten beter apart van andere groente. Als je producten op de juiste plek bewaart blijven ze langer vers.
Tip 6 - Gebruik bij het bereiden de hele groente. De stronk van een broccoli kun je ook makkelijk klein snijden en meebakken. Op die manier heb je meer en gooi je niets weg, wat natuurlijk ook weer voordelig is voor de portemonnee.
Tip 7 - De restjes van je maaltijd bewaar je natuurlijk gewoon in de koelkast of vries het in. Vooral tijdens het gourmetten kan er veel overblijven, zorg dan dat je niet alles in een keer op tafel zet maar verdeel het over porties. Bij meer trek kun je makkelijk meer pakken en zo niet dan blijft het vers. Zo kun jij op derde kerstdag, of verder in de week, genieten van een culinair hoogstandje. Zorg dus voor genoeg (vriezerbestendige) bakjes in huis!
Tip 8 - Ook als je bij anderen gaat eten kun je een bakje meenemen voor de kliekjes om de dag erna thuis op te smullen. Dat klinkt misschien raar, maar de kok vindt dit vast het grootste compliment van de feestdagen!
Tip 9 - Mocht je de dag erna zin hebben in iets creatiefs. Het fermenteren, inmaken en pekelen van overgebleven groente, fruit en kruiden is zo gepiept en je geeft gelijk een hele nieuwe draai aan een bekend product. Dit wil je voortaan vaker doen!
Tip 10 - Heb je echt geen behoefte aan het bewaren van producten? Je kunt jouw overgebleven producten ook weggegeven aan je buren, familie of vrienden. Via de app OLIO kan je makkelijk jouw restproducten delen en er buurtbewoners erg blij mee maken!
Nu je dit weet kun jij in alle rust optimaal gaan genieten van jouw kerstmaal! Maak jezelf, jouw gasten en onze aarde blij. Kook ze :)