5 tips voor gezonde en duurzame voornemens

Gezonder en duurzamer eten klinkt goed, maar hoe doe je dat precies? Wij geven je tips!

5 tips voor gezonde en duurzame voornemens

Heb jij het voornemen om gezonder en duurzamer te eten in 2021? Dan heb je misschien al wel een idee wat je zou kunnen doen: meer groente eten, vaker voor vegetarisch kiezen en zoveel mogelijk lokaal eten. Maar hoe doe je dit precies? Deze vijf tips helpen je een eindje op weg.

Eet lokale producten en met de seizoenen mee

Ons voedsel legt vaak een grote afstand af voordat het op ons bord belandt, terwijl er ook zoveel heerlijk eten vlakbij de stad en in de rest van het land wordt geproduceerd. Als je lokale producten koopt, koop je ook bijna altijd seizoensgebonden: je koopt producten die nu in Nederland verbouwd kunnen worden omdat ze in het seizoen zijn. Als je groente en fruit buiten het seizoen koopt, dan komt dit vaak uit een ver land en is het over een grote afstand vervoerd. Zonde! Gebruik daarom een seizoenskalender wanneer je recepten en ingrediënten uitzoekt. Zo kom je er gemakkelijk achter of iets in het seizoen is of niet. Meer weten over hoe je lokaal kunt eten? Dat vind je hier.

Kies vaker voor vegetarisch

Het is geen geheim dat de productie van vlees veel impact heeft op het klimaat vergeleken met vegetarische producten. Vee heeft veel voer nodig, en om dit voer te produceren is weer veel land, water en energie nodig. Daarnaast wordt het eten van veel (rood) vlees ook afgeraden vanwege gezondheidsredenen. Ga daarom vaker voor een dagje vega! Vegetarisch eten is een eitje: varieer lekker met extra veel soorten groenten, vleesvervangers en peulvruchten. Zo zorg je ervoor dat je alsnog alle nodige voedingsstoffen binnenkrijgt. Op zoek naar lekkere vegetarische recepten? Die vind je onder andere op de website van de Nationale Week Zonder Vlees en foodblogs zoals De Hippe Vegetariër

Koop bij ondernemers die gezonde producten aanbieden

Waar is het makkelijker om een gezonde keuze te maken: een fastfoodrestaurant of een winkel met een gezonder aanbod? Juist: dat laatste. Koop daarom bij ondernemers die hun best doen om gezonde producten aan te bieden en daarmee een gezonde voedselomgeving stimuleren. Ondernemers voor een Gezond Amsterdam is een netwerk dat zich inzet voor een gezonde voedselomgeving in de stad. Doe je boodschappen bijvoorbeeld bij Biolicious, Aslan Versmarkt of Bizim Ufuk, of ga langs voor een gezonde maaltijd bij Marhaba of Coffeemania.

Voorkom voedselverspilling

Wist je dat een kwart van ons voedsel in Nederland in de prullenbak belandt? Zonde, en ook niet echt goed voor het milieu. Plan je maaltijden daarom goed, gebruik je zintuigen voordat je ingrediënten weggooit omdat ze over datum zijn, en las restjesdagen in om je koelkast leeg te ruimen voordat je boodschappen doet. Hier vind je meer tips tegen voedselverspilling.

Verbouw je eigen groente, fruit en kruiden

Wil je helemaal lokaal je eigen gezonde producten verbouwen? Tover dan je tuin of balkon om tot moestuin, of meld je aan bij één van de vele stadstuinen in Amsterdam. Kijk bijvoorbeeld op de pagina's van De Gezonde Stad, Bloei en Groei, Mijn Stadstuin en I can change the world with my two hands. Met je eigen moestuin wordt het extra makkelijk om gezond en lokaal te eten, draag je bij aan een groenere stad en daarmee aan een gezondere voedselomgeving in Amsterdam. Win-win-win!

Afbeelding banner: Vincent Dörig op Unsplash