tips tegen voedselverspilling

Wanneer je eten weggooit, gooi je niet alleen geld weg, maar ook de energie die nodig was om het te maken: water, land, transport, arbeid. En dat terwijl er in Nederland jaarlijks zo’n 33 kilo voedsel per persoon in de vuilnisbak belandt. Zonde, toch?

10 tips om minder te verspillen

Bewust omgaan met eten is allesbehalve saai of ‘krenterig’. Het is juist een creatieve en slimme manier om meer uit je voedsel te halen. Je wordt er vindingrijker van, ontdekt nieuwe combinaties en leert de waarde van eten opnieuw waarderen. Goed voor je portemonnee, en goed voor de planeet.

Hieronder delen we huis-tuin-en-keuken tips die je direct kunt toepassen.

1. Trek een bouillon uit je restjes

Deze tip is heel simpel en lekker. Gooi alle schillen en groenterestjes in een pan of oven en bak/braad het licht. Voeg daarna zout en een flinke dosis kruiden eraan toe. Je kunt zelfs de bouillon in ijsblokjesvormpjes invriezen. Zo heb je voor elke maaltijd een bouillonblokje!

2. Kook met het bladgroen

Wist je dat het blad van veel groenten boordevol gezonde voedingsstoffen zit? Het blad van de rode biet, wortel of radijs is super voedzaam en kun je gemakkelijk in een pesto verwerken samen met andere kruiden. Of verwerk ze in een smoothie, met voldoende fruit erbij behoud je een zoete smoothie. Check van tevoren wel eventjes of het bladgroen geschikt is om te eten.

3. Citroen en sinaasappelrasp

Je kunt de schil van een (biologische) sinaasappel of citroen drogen, daarna fijn raspen en bewaren in een potje. Zo heb je altijd wat citroen- of sinaasappelschil bij de hand om door pasta, koekjes of cake te doen. Let er wel op dat je alleen het gekleurde deel van de schil gebruikt – het witte eronder is bitter. En laat de schil goed drogen (op de verwarming of in de oven op lage temperatuur) zodat het niet gaat schimmelen in het potje.

4. Wees creatief

Van schillen en klokhuizen kun je meer maken dan je denkt. Citrusschillen werken als natuurlijke luchtverfrisser als je ze droogt met wat kaneel of kruidnagel. Een halve citroen kun je gebruiken als schoonmaakspons met wat zout of baking soda erbij. Ook leuk: gebruik koffiedik als scrub of koelkast ontgeurder. En wist je dat je uit veel groente- en fruitresten zelfs natuurlijke kleurstof kunt halen? Het internet staat vol ideeën, laat je inspireren!

5. Maak je eigen chips

Gooi die schillen niet weg! Van aardappel, wortel, pastinaak, zoete aardappel én zelfs appel kun je verrassend lekkere chips maken. Hoe? Was de schillen, snijd in reepjes en kook ze 10 minuutjes. Dep droog, hussel met wat bloem en bak ze in olie tot ze knapperig zijn. Laat uitlekken, strooi er wat zout, kruiden of kaneel over en snacken maar!

6. Laat je groenten verder groeien

Meestal snijden we af wat we nodig hebben en gooien we de rest weg. Zonde! De kontjes zitten namelijk vol van leven en kunnen met een beetje water en zon, gewoon weer opnieuw groeien. Probeer dit eens bij bosui, paksoi, bleekselderij of prei. Bonus: Geef koffiedik nieuw leven. Met een speciaal groeipakket (of wat online research) kun je er thuis je eigen oesterzwammen op kweken. Super circulair én lekker.

7. Zet thee van restjes

Thee kun je makkelijk zelf maken van fruit dat nét iets te rijp is. Denk aan schijfjes appel, citroen, peer of gember. Leg ze in de oven op lage temperatuur (rond de 100°C) en laat ze rustig drogen en licht karamelliseren. Bewaar in een potje en trek er later een heerlijke zelfgemaakte thee van. Lekker met een kaneelstokje of wat munt erbij!

8. eten invriezen

Dit lijkt misschien voor de hand liggend, maar het wordt onderschat. Invriezen stopt direct het proces van ‘over de datum gaan’ en zo houd je altijd eten achter de hand. Handig voor dagen als je geen zin of tijd hebt om te koken. Ook ideaal voor smoothies met bevroren fruit!

9. groei je eigen kruiden

Supermarktplantjes gaan vaak snel dood omdat ze te dicht op elkaar staan. Verpot ze, geef ze wat ruimte en je zult zien: er groeien nieuwe blaadjes. Kruiden zoals tijm, rozemarijn, munt, peterselie en basilicum zijn makkelijk zelf te kweken, op je balkon of vensterbank. Zo pluk je precies wat je nodig hebt en verspil je niets.

10. geef je plantjes eten

Eierschalen zijn perfect voor (vruchtdragende) planten die van kalk houden zoals paprika- of tomatenplantjes. Vermaal deze eerst even voordat je ze bij de aarde doet. Bananenschillen kun je weken in water of pureren tot plantenvoeding. En koffiedik werkt goed voor planten zoals de hortensia en rhododendron. Extra voordeel: het houdt katten en slakken weg, en lokken juist wormen aan.

Wees bewust!

Zoals bij veel dingen begint het allemaal met bewustwording. Met een beetje aandacht kun je veel verspilling voorkomen. Kijk wat je al in huis hebt, stem recepten op elkaar af en gebruik restjes creatief. Durf af te wijken van het recept! Vertrouw ook op je zintuigen: ruik, proef en kijk goed. Veel producten zijn na de THT-datum nog prima. Zo haal je meer uit je boodschappen én verspil je minder.