Amsterdam bruist van culinaire verrassingen: van authentieke keukens tot culturele smaken, er is zoveel te proeven en te beleven. Met onze Smaakroutes van Amsterdam nodigen we je uit om op ontdekkingstocht te gaan langs verborgen parels en bijzondere adresjes in onze stad.

Deze producten en ondernemers zijn samengesteld op Van Amsterdamse bodem omdat ze duurzaamheid hoog in het vaandel hebben staan, of  lekkere gezonde plantaardige gerechten serveren. De volwaardige passie en rijke smaken van Amsterdamse ondernemers op je bord!

In deze route tipt chef Donovan Kraag welke Surinaamse lekkernijen je moet ruiken, zien én proeven. Zo kan Ricardo’s bijvoorbeeld niet ontbreken op zijn route. De maïspap hier is niet te versmaden! Hij tipt ook de lekkerste (vega) broodjes én waar je op 1 juli – ter nagedachtenis aan de afschaffing van de slavernij – moet zijn voor Heri Heri. Kortom, een route waarvan het water je in de mond loopt. Wanneer ga jij de route doen?

1

Pannekoekerij Gansi

Surinaamse street food met een stoere vrouw als chef. Bij Angie B proef je de liefdeen de blijdschap terug in haar gerechten. Alle gerechten zijn in balans en één van mijn
favorieten is haar vega Telo. De traditionele bakkeljauw/trie heeft ze vervangen door paddenstoelen en gebakken uienringen. En toch weet Angie B de Surinaamse flavors te behouden. Let op: Je moet bij de kinderboerderij midden op het plein zijn.

2

Yemayá's Vegan Corner

Yemayá is het eerste vegan restaurant in Zuidoost. Martin, Merrel en Sharon koken er de
lekkerste, volledig plantaardige, Surinaamse
maaltijden en ze zetten zich in voor de community in Zuidoost. Bestel hier een broodje pom of tempeh, gekookte banaan met oker
of Surinaamse bladgroenten. De pitabroodjes bereiden ze from scratch en serveren ze met de lekkerste vega vullingen. Hier krijg je geen
spijt van dus ik zeg DOEN!

3

Mixed Kitchen 020

Street food op hoog niveau! Leuk weetje; de bedenkers eten zelf geen vlees en hebben genoeg vega opties. Mijn favoriet? Fried rice met BBQ-topping. Fried rice koken lijkt simpel, maar de rijst zo mooi gaar krijgen en ook zo
vol van smaak vereist vakmanschap!

4

Ricardo's

Dit is waar mijn liefde voor koken en goed eten is ontstaan. Als jong jochie mocht ik hier in de keuken helpen. Ricardo staat bekend om zijn Caribische keuken en hij werkt met ingrediënten rechtstreeks uit Suriname. Behalve de aardappelen, die zijn van Hollandse Bodem. Wat je hier absoluut moet eten is de maïspap. De volle smaak van melk, de roomboter, maïsmeel, en de ingeweekte boerenjongens, afgetopt met verse kaneel is een explosie in de mond. Een leuk weetje is dat eethuis Ricardo’s de eerste is die de maïspap op Surinaams authentieke wijze hier in Amsterdam heeft geproduceerd. En de meeste ingrediënten halen ze bij lokale ondernemers in de straat.

5

Waterkant

Hotter than Hot! Altijd vol, superdruk en een van de weinige plekken waar je koud Surinaams Parbo bier geserveerd krijgt. Een topper op het menu is de klassieke roti rol waar ze hun eigentwist aan geven. De smaken kloppen en de rotiplaat is écht goed van smaak. De rode uien op zuur breken de boel wat af en zorgen voor een minder vol gevoel na zo’n stevige hap. Hier zit ik graag in zomer met een Djogo!

6

Warung Marlon

Bij Marlon’s moet je zijn voor verse bakabana (volgens geheim recept). Lekker krokant van buiten en een perfect gerijpte banaan van binnen, mét een goede pindasaus en helemaal
vega(n). Ideaal als middagsnack of zelfs bij het avondeten. Heb je langer de tijd? Geniet dan uitgebreid van hun Javaanse menu.

7

Keuken van Linn

Een warm welkom en een stukje Suriname in Amsterdam. Bestel hier een overheerlijke Saoto Soep. Deze soep is onmisbaar in de
Surinaamse feestcultuur. De heldere, magische bouillon wordt gekookt met o.a. verse laos en sereh. Hij wordt makkelijk keer op keer aangelengd wanneer er onverwacht meer zoete inval verschijnt op het feest.

Donovan’s Surinaamse Zuurkool Summer Style

Donovan Kraag deed 18 jaar geleden mee aan de eerste lichting van Jamie Olivers FIFTEEN in Amsterdam en leerde het vak als jong jochie bij Ricardo’s in de keuken. Na een aantal jaren op verschillende plekken te hebben gewerkt krijgt hij de kans om als Chef de Parti het restaurant van Hotel V aan de Nes in Amsterdam op te zetten.

Tegenwoordig werkt hij als zelfstandige chef en is hij binnenkort te zien in een kookprogramma. Hij kookt niet alleen ontzettend lekker, maar heeft ook missie. Hij wil teruggeven aan de stad. En dat betekent dat het zijn droom is om ooit een eigen restaurant te hebben waar plek is om leerlingen op te leiden! Hoe mooi is dat? Heb je onze Suri Route gedaan en smaakt het naar meer? Chef Donovan Kraag deelt graag zijn favoriete recept: Surinaamse zuurkool summer style.

Bereidingswijze

Spoel de zuurkool goed uit en laat hem goed uitlekken in een zeef. Schil de aardappels met een dunschiller, snijd deze in grove stukken en doe deze in ijswater zodat het zetmeel niet verloren gaat en de aardappels niet verkleuren. Snijd de uien in reepjes en pers de knoflook erbij. Snijd de selderij en lavasblaadjes iets minder grof want die doe je als laatste erin. Spoel het laurierblad en de pimentkorrels en droog deze af met keukenpapier.

Verhit 6 eetlepels olie in een (hapjes)pan. Fruit de uien en knoflook zachtjes aan. Doe hier vervolgens 1 eetlepel tomatenpuree bij en fruit dit ook even zachtjes aan. Dan doe je de aardappelen erbij. Bak ze beetgaar. Zodat ze gelijkmatig verkleuren en niet bruin worden. Als je aardappel gaar zijn voeg je de zuurkool en alle andere ingrediënten (behalve de Madamme Jeanette) toe. Laat dit ongeveer 15 minuutjes op een zacht vuur sudderen. Zodat de smaken goed intrekken. En als allerlaatste doe je de Madame Jeanette er in zijn geheel vers bij. Of een halve als je het iets minder pittig wilt. Tot slot kun je dit gerecht afmaken met een (vega) rookworst.

ingrediËnten voor 4 personen

4 grote aardappelen
1 pak zuurkool
1 klein potje tomatenpuree
1 Madame Jeanette (vers)
3 takjes selderij
2 teentjes knoflook
1 ui
1 laurierblad
5  pimentkorrels
3 lavas blaadjes (maggi plant)
6 eetlepels olie