Moestuinieren in april
De lente is weer van start. Het wordt warmer en de zon gaat vaker schijnen. Dit betekent ook dat er van alles te doen valt in je moestuin!
eenvoudig starten
In april is de aarde vaak al voldoende opgewarmd, begint de lucht warmer te worden en heb je nog voldoende regen. Deze omstandigheden zorgen ervoor dat de meeste zaden goed kunnen ontkiemen. Vanaf nu kun je de meeste zaden direct in de grond zaaien of kun je planten die je binnen hebt opgekweekt uitplanten.
Begin met eenvoudige groenten die niet te veel eisen stellen aan de bodem, bemesting en standplaats. Hieronder wat voorbeelden van eenvoudige groenten en kruiden die je direct in de grond kunt zaaien in april, of in een pot op je balkon.
bleekselderij, radijs, rucola, (snij)biet, courgette, peulen, augurk, peterselie, basilicum en salie
Zaaien in april
Kijk goed naar de instructies op het zakje met zaden, daar staat precies hoe diep en hoeveel je moet zaaien. Zaai niet teveel zaden dicht bij elkaar, want de planten hebben ruimte nodig om goed te kunnen groeien. Het is slim om een zaaiplan te maken zodat je de hele zomer kunt oogsten. Of kies juist voor snelle groeiers, zodat je alles kunt oogsten voor je op vakantie gaat, om daarna een nieuwe start te maken.
Water geven
Zorg dat de grond vochtig blijft als de plantjes ontkiemd zijn en laat de grond niet teveel uitdrogen. Zorg er wel voor dat het teveel aan water goed kan weglopen als je je moestuin in potten opkweekt. Als de grond kleddernat is, kunnen de wortels geen zuurstof opnemen. Geef dus water afhankelijk van het weer en check de aarde. Soms is het bovenste laagje wel opgedroogd, maar is de aarde daaronder nog nat.
Aan de slag
Biologische zaden koop je bijvoorbeeld bij De Bolster, Vreeken, van der Wal, of Tuinjoop. Kant en klare kruiden van Amsterdamse Bodem koop je onder andere bij Kwekerij Wiering of Wildernis Amsterdam.
Meer van Amsterdamse bodem
Interview: De Nieuwe Keuken
Interview: De Nieuwe Keuken Freddy Tratlehner en Sophie Nieuwenhuijsen – Tielrooij, oprichters van De Nieuwe Keuken, vertellen hoe zij een …
Interview: Nanouk over Baaibuurt Collectief
Interview: Nanouk over Baaibuurt Collectief Nanouk is actief in het Baaibuurt Collectief op Zeeburgereiland, Baaibuurt is een unieke wijk waar …
Interview: Onze Groenteboer
Anna en Fabio dragen bij aan een duurzamer en gezonder Amsterdam door lokale, voedzame groenten te verbouwen en mensen uit de stad te verbinden met het land.