We stellen voor: 5 stadslandbouw initiatieven
De zon is weer gaan schijnen en moestuinen kunnen gereed worden gemaakt. Welke stadslandbouwinitiatieven is Amsterdam rijk? We lichten er hier vijf uit:
Stadsboeren
Stadsboeren transformeert, als een van de eerste urban farming initiatieven van Amsterdam, braakliggende terreinen om tot groene en levendige moestuinen, waar buurtbewoners bakken kunnen huren en samen groente kunnen verbouwen. In deze tuinen komen buurtbewoners weer in contact met elkaar en leren jong en oud, via workshops en door zelf met de handen in de aarde te zitten, hoe groenten worden geteeld.
Onlangs heeft Stadsboeren een tuin in het AZC in de voormalige Bijlmerbajes opgezet, waar zij tuiniert met vluchtelingen en omwonenden. Met deze moestuin geeft een daginvulling aan vluchtelingen en laat zij in een tijd van verharding en weerstand tegen AZC’s zien hoe het ook kan. “Tuinieren verbindt en laat mensen op een laagdrempelige manier onderdeel voelen van een gemeenschap en de samenleving”, zegt Tim de Broekert een van de initiatiefnemers.
Kijk hier voor meer informatie.
Noordoogst
In Amsterdam-Noord staat een grote stadsboerderij met onder andere een moestuin, varkens, bijen en nog veel meer. Het is een plek waar verschillende duurzaamheids- en voedselondernemers samenkomen om een alternatieve duurzame voedselketen op te zetten.
Het is een project van 10 jaar waarin men laat zien hoe er ook op een kleinschalige en duurzame manier voedsel geproduceerd kan worden. Door verschillende ondernemers en stakeholders met elkaar te verbinden en te laten samenwerken wil zij anderen inspireren en een duurzame verandering teweegbrengen in ons voedselsysteem.
Kijk hier voor meer informatie.
Zuidpark’s Urban Farming Dak
Vlak naast de A10 ligt op het dak van een kantoor de grootste daktuin van Europa. In een moestuin van ruim 3000m2 kunnen de werknemers van het Zuidpark tussen de middag even hun zinnen verzetten en in de tuin aan de slag om groenten en kruiden te kweken. Deze groenten en kruiden worden vervolgens gebruikt voor de gezamenlijke lunch of door horecagelegenheid PARK.
Deze daktuin aan de Spaklerweg, is aldus de initiatiefnemers een metafoor voor de visie dat de vastgoedsector toe is aan verandering en geeft een geluid tegen leegstand. Amsterdam kent veel leegstand en vele ongebruikte daken. Dit dak laat wat er allemaal wel niet kan en hoe loze ruimtes op een groene en duurzame manier kunnen worden gebruikt.
Kijk voor meer informatie hier.
I can change the world with just my two hands
In een binnentuin in Amsterdam-West is een ecologische gemeenschapstuin gerealiseerd waar groenten wordt verbouwd door buurtbewoners voor een voedsel coöperatie waar zowel zijzelf inzetten de als omliggende horecagelegenheden.
Op deze manier werken bewoners als community aan een lokale voedselproductie, die is opgezet om als buurt zelfvoorzienend te worden. Daarnaast werken zij ook aan afvalreductie door middel van een compostbak waar men GFT-afval kan inleveren. Met dit initiatief wil oprichter Natascha Hagenbeek laten zien dat het helemaal niet moeilijk hoeft te zijn om bij te dragen aan een betere wereld en impact te hebben.
Kijk voor meer informatie hier.
Mediamatic
Op een steenworp afstand van Amsterdam CS ligt de openbare stadsbiotoop van MediaMatic. In een kas experimenteert men hier met stadslandbouw, aquaphonics, fermenteren, wat je allemaal wel niet met urine kan doen en nog veel meer.
Willem Velthoven en Jans Possel zijn al sinds de jaren 80 bezig met het zoeken van alternatieve manieren om de maatschappij in te richten en wat nieuwe technologien kunnen betekenen in onze maatschappij en cultuur, en zo ook met ons voedselsysteem. De biotoop ligt in het centrum van Amsterdam en is openbaar toegankelijk voor iedereen om hier mee in aanraking te komen en te ervaren.
Kijk hier voor meer informatie.
foto: Jordi Huisman
Foto header: Arnold van der Valk