Van Amsterdamse Bodem Award 2024

Ben jij, of ken jij, de gezondste en meest duurzame voedselpionier in Amsterdam? Dan zijn wij op zoek naar jou!

Van Amsterdamse Bodem Award 2024

Ben jij of ken jij dé pionier op het gebied van gezond en duurzaam voedsel in Amsterdam? Dan zijn wij op zoek naar jou!

In november reiken we voor de derde keer de Van Amsterdamse Bodem Award 2024 uit, een mooie prijs voor voedselvernieuwers in de stad. Samen met een jury van experts – Sarriel Taus, Lisa Stel, Jaap Seidell, Nadia Zerouali en Manon Klein – zetten we ondernemers in de schijnwerpers die bijdragen aan een gezonder en duurzamer voedselsysteem.

Waarom deze award? Omdat ondernemers die lokaal, gezond en duurzaam voedsel toegankelijk maken voor álle Amsterdammers, erkenning verdienen!

Werk jij met lokaal geteelde producten? Zet je je in tegen voedselverspilling? Bied je betaalbaar en gezond voedsel aan voor een breed publiek? Dan willen we graag van je horen. Maak jouw impact, of die van een ander, zichtbaar en inspireer hen met jouw verhaal. Wacht niet te lang: de aanmeldingen sluiten op 4 november.

Nomineer jezelf

Nomineer iemand anders

Hoe werkt het?

Onze jury selecteert vijf ondernemers die zich onderscheiden op basis van de volgende criteria:

  • Duurzaam: Hoe zet jij je in voor meer lokaal en/of plantaardig voedsel en (hoe) ga jij voedselverspilling tegen?
  • Gezond: Hoe draag jij bij aan een gezonder voedselaanbod in Amsterdam?
  • Betaalbaar: Hoe maak je gezond en duurzaam voedsel toegankelijk voor álle Amsterdammers?
  • Haalbaarheid: Wat zijn je doelen, missies en dromen en lukt het om deze te realiseren?

De winnaar wordt op 28 november bekendgemaakt tijdens de feestelijke uitreiking bij @droog Amsterdam (noteer alvast in je agenda, inloop vanaf 19:30 uur).

Wat krijg je als winnaar? 

  • Uitgebreide media-aandacht met een interview op ons platform.
  • Een exclusieve coachingsessie met Manon Klein van Impact Hub.
  • Een nader te bepalen awardprijs.
  • En natuurlijk: eeuwige roem als winnaar van de Van Amsterdamse Bodem Award 2024!Lees hier over de winnaar van 2023: Studio Osdorperban!

Meer weten?

Voor vragen kun je contact opnemen met Esmee via esmee@degezondestad.org.

De juryleden
Vijf deskundige professionals uit de Amsterdamse voedselindustrie vormen de jury van deze award. 

Sarriel Taus is een sociaal gedreven ondernemer die zich hard maakt voor inclusieve duurzaamheid. Hij is medeoprichter van de Zuidermrkt en betrokken bij de World of Food in Amsterdam Zuidoost. Zijn interesse voor duurzame voeding werd gewekt toen hij samen met Jamie Oliver, opleidingsrestaurant voor werkloze jongeren, Fifteen Amsterdam startte. Sarriel is mede-eigenaar van designlabel Droog, én is dit jaar is Sarriel voorzitter van de jury!

 

 

Lisa Stel was vroeger een grote vleesliefhebber, maar toen ze zich ging verdiepen in hoe vlees wordt geproduceerd en de impact ervan, besloot ze het roer om te gooien. Haar reis naar een vegan lifestyle begon ze te delen, waar haar platform Lisa goes Vegan uit voortkwam. Haar doel? Plantaardig eten toegankelijker maken voor een groter publiek. Met haar TEDx talk, 3 kookboeken, samenwerkingen met restaurants en groot online platform zet ze plantaardig eten op de kaart in Nederland.

 

 

Jaap Seidell is een voedingsexpert op het gebied van gezondheid en duurzaamheid. Hij is een voedingswetenschapper en hoogleraar aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Zijn onderzoek richt zich op hoe we een gezondere samenleving kunnen creëren door betere voeding en leefstijl, en welke strategieën daarbij kunnen helpen. Hij staat erom bekend ingewikkelde wetenschappelijke informatie begrijpelijk te maken voor een breed publiek.

 

 

Nadia Zerouali is kookboekenschrijver, tv-kok en mede-eigenaar van de Couscousbar en van de productlijn Nadia & Merijn’s SOUQ. Als voedselondernemer vertelt zij het verhaal van voedsel, cultuur en identiteit.

 

 

 

Manon Klein is directeur bij Impact Hub, een organisatie die ondernemers ondersteunt in hun transitie naar duurzaamheid. Ze hebben al bijna 4000 bedrijven geholpen met verduurzamen en meer maatschappelijke impact te maken. Manon richt zich op het versnellen van duurzame startups en ondernemers, en op het uitbreiden van het netwerk van duurzame bedrijven.

 

 

Wil jij op de hoogte blijven van de leukste duurzame foodevents en lokale adresjes in de stad? Schrijf je dan in voor onze maandelijkse nieuwsbrief!