District: Oost

Wil je Heerlijk dineren zonder voedselverspilling? Kom naar Elixer.

In 2019 startten Eva Evers en Valentijn Klap Restaurant Elixer, een sociale onderneming zonder winstoogmerk met een sterke focus op duurzaamheid en circulariteit. Het doel van Elixer is om op een toegankelijke manier de korte keten te promoten en mensen bewust te maken van duurzame voeding.

Bij Elixer staan groenten centraal, vaak vers uit eigen tuin. Wekelijks is er een afwisselend verrassingsmenu met seizoensproducten, aangevuld met vis uit de Noordzee en biologisch of wild vlees. Circulariteit is key: overschotten van buurtbewoners worden verwerkt, groenten worden ingemaakt om verspilling te voorkomen, en restjes gaan naar de composthoop. Zo houdt Elixer de voedselketen mooi rond.

Daarnaast organiseren ze ook buurtgerichte evenementen zoals moestuin dagen, kliekjesdagen en pubquizzen. Tot slot zijn er plannen voor een proeftuin, waar bewoners op een leuke en laagdrempelige manier kunnen kennismaken met stadslandbouw en vergroening.

Wil je meer info? Bekijk de website van Elixer

Fotocredits: Restaurantelixer 

alles draait om lekker, puur en eerlijk eten.

 

Bij restaurant Merkelbach draait alles om lekker, puur en eerlijk eten. Geert Burema, de eigenaar, brengt met zijn passie voor duurzaamheid en lokale producten unieke gerechten op tafel. Denk aan seizoensgebonden ingrediënten en kruiden uit Park Frankendael, allemaal bereid met oog voor mens, dier en natuur.

Geniet in de historische sfeer van Huize Frankendael, op het terras in de stijltuin, of aan een gezellige tafel binnen. Hier leer je niet alleen waar je eten vandaan komt, maar proef je ook de smaak van échte duurzaamheid.

Fotocredits: Restaurant Merkelbach

Bij kometen brood wordt er elke ochtend verse biologische zuurdesembroden gebakken.

Bij Kometen Brood wordt er elke ochtend vers zuurdesembrood gebakken, gemaakt van biologische steengemalen granen. Elk brood rijst extra lang voor een volle, diepe smaak. Er worden geen toevoegingen gebruikt, behalve verschillende pitten en zaden, en uitsluitend biologische ingrediënten.

Kometen Brood heeft twee locaties! Het café op de NDSM Werf is de centrale plek waar alles gebeurt. Vanaf de bar is de open bakkerij zichtbaar, waar bezoekers het kneden van deeg en het rollen van croissantjes kunnen zien. Er is een ruim café waar naast croissants en belegde broodjes ook een uitgebreide lunch wordt geserveerd. Daarnaast kun je bij het Loket op het Marineterrein terecht voor koffie of gebak met uitzicht op het Oosterdokseiland.

Er worden ook workshops gegeven waar je leert om je eigen zuurdesembrood te bakken! Lard begeleidt de groep door alle fases van het proces, van kneden tot bakken, met veel tips en tricks.

Meer info? Kijk dan op de website. 

Fotocredits: Marineterrein

Fotocredits: Kometen Brood

Soil Vegan Café maakt plantaardig eten heerlijk en met pure ingrediënten.

Ze gebruiken natuurlijke smaakverrijkende technieken en 90% van hun producten komt uit eigen huis. De overige 10% komt van een zorgvuldig geselecteerde groep producenten. Ze zijn veganistisch, seizoensgebonden, meestal lokaal en volkomen eerlijk. Inmiddels zijn er twee locaties: zowel in oost als in west.

Geboren in Brazilië, omringd door de vlees cultuur, begon chef Gustavo Bottino zich zorgen te maken om het milieu. Al snel kwam hij erachter dat de opties beperkt zijn als het gaat om plantaardig buitenshuis eten. Samen met business partner Remco begonnen ze ideeën te verzamelen om plantaardig eten zo divers en lekker mogelijk te maken! Zodoende ontstond het Soil Vegan Café.

 

Sinds 2017 zijn Michael en Micha, vader en zoon stadsimkers, actief in Amsterdam Zuidoost. Hun passie voor bijenteelt en biodiversiteit willen ze graag delen. Hun fascinatie voor de dynamiek van de stad gaat hand in hand met hun betovering door de wonderbaarlijke flora en fauna in de natuur. De interactie tussen stad en platteland, en de kruisbestuiving tussen mens en natuur, vinden zij van groot belang.

Honing, een natuurlijk product boordevol vitaminen en mineralen, wordt door Michael en Micha geoogst door de verzegelde raten uit de bijenkasten te halen en deze te zeven. De oorsprong van de nectar geeft de honing zijn unieke kleur en smaak. Bij BijGein zijn ook diverse producten te vinden die kunnen helpen tegen hooikoorts; op hun website is te lezen hoe dit werkt.

De heerlijke honing van BijGein kan worden opgehaald in Zuidoost (na van tevoren contact op te nemen) of worden thuisbezorgd. Daarnaast is de honing te koop bij Anna Haen (Gein Zuid 23a), de Reuringmarkt op IJburg, en de Bakkerswinkel Centrum (Warmoesstraat 69).

Bij BijGein kunnen mensen bovendien terecht voor leuke en leerzame workshops over bijenhouden!

Voedsel verbindt!

BuurtBuik staat ervoor om samen een betere buurt te maken: ze brengen buurtbewoners bijeen, helpen elkaar een handje en redden voedsel van verspilling. Enthousiaste vrijwilligers uit de buurt halen overvloedig eten op bij groenteboeren, horeca en supermarkten. Vervolgens koken ze hiervan wekelijks een heerlijke, gratis en gezonde maaltijd. En iedereen die hier behoefte aan heeft, is welkom! Want naast lekker eten draait BuurtBuik vooral ook om gezelligheid.

Mee doen?

BuurtBuik is afhankelijk van enthousiaste vrijwilligers. Help een dagdeel mee met eten ophalen, koken, uitdelen of bezorgen. Dit kan eenmalig, wekelijks of maandelijks; wanneer het jou uitkomt. Ben je langere tijd (flexibel) beschikbaar? Help dan mee door coördinator, chef of bestuurslid te worden.

Neem een kijkje op de website van BuurtBuik om te zien hoe jij kunt helpen, of om een hapje mee te eten.

TKRAMREPUS is de eerste omgekeerde supermarkt waar je geen boodschappen haalt maar brengt. Door oorlog, crisis en inflatie leven meer dan één miljoen mensen in armoede. En dat in Nederland! Dat kan niet langer en daarom is de Omgekeerde Supermarkt in het leven geroepen. Een permanente plek waar je iets goed doet voor een ander en bijdraagt aan de strijd tegen armoede en voedselverspilling.

Check de website voor meer informatie!

Red je Restjes!
De Omgekeerde Supermarkt is onderdeel van de Red je Restjes Route. Met deze gratis te downloaden route ontdek je de lekkerste smaken en verspillingsvrije adresjes in Amsterdam Oost op 1 routekaart. Wanneer ga jij op pad?

Taste Before You Waste is een sociale organisatie die zich focust op de preventie van voedselverspilling en is in november 2012 opgericht in Amsterdam. Taste Before You Waste inspireert mensen om mee te strijden tegen voedselverspilling door overtollig voedsel over te nemen en het te gebruiken als inspiratie en bij al hun activiteiten. Ze organiseren Food Cycle Markets, buurt diners, educatieve workshops en doen event catering en presentaties. Taste Before You Waste streeft ernaar bewustzijn te creëren rondom de enorme hoeveelheid voedsel die elk jaar wordt weggegooid. Ook geven ze tips om voedselverspilling te voorkomen.

Meer weten? Check de website.

Anna’s Tuin & Ruigte is een uniek stukje poldernatuur in het Science Park Amsterdam waar de natuur de ruimte krijgt. In dit gebied wordt volgens de principes van permacultuur de biodiversiteit gestimuleerd en worden alternatieve vormen van (stads)landbouw toegepast. Anna’s Tuin & Ruigte is tevens een ontmoetingsplek en wandelgebied om van de natuur te genieten.

Oost Indisch Groen wil de buurt nog duurzamer, leuker en gezonder te maken. En dan het liefst met zoveel mogelijk buurtbewoners. Hun credo is samen gewoon te beginnen en te doen. De resultaten volgen vanzelf! Oost Indisch Groen levert een bijdrage aan verbetering van de omgeving door het begeleiden en ondersteunen van actief burgerschap.

Oost Indisch Groen gelooft dat buurtbewoners een groot potentieel aan ideeën en talenten beschikken die ingezet kunnen worden om met elkaar de omgeving te laten floreren. Ze ontwikkelen, samen met buurtbewoners, overheid, organisaties en instellingen, diensten en programma’s voor de buurt. Zowel buurtbewoners als professionals brengen kennis en ervaring in en dragen – ieder op zijn/haar wijze – bij aan het functioneren en verbeteren van de buurt.

Oost Indisch Groen ziet het als haar taak buurtbewoners en buurtprofessionals te ondersteunen, te stimuleren en de samenwerking onderling te bevorderen. Er zijn verschillende projecten, waaronder ‘Koken in de Levende Keuken’, ‘Oogst op je Bord’ en ‘Komkommer Karavaan’ specifiek over gezond eten! Check de website voor de actuele projecten.

Nadat op verschillende braakliggende kavels van IJburg moestuininitiatieven waren gestart, dreigde de opvlammende vastgoedmarkt hier weer korte metten mee te maken. Deelnemers van verschillende projecten hergroepeerden zich en sloten zich aan bij de moestuinders van het Steigereiland Noord die een nieuwe en dit keer permanente locatie wisten te verkrijgen.

Op het oudste stukje IJburg, het zogeheten Proefeiland, ligt nu de nieuwe stek van de Moestuinvereniging Proefeiland. Een dertigtal tuintjes worden vanaf begin 2017 door buurtbewoners bewerkt. Proef us wrong!

Ricardo staat bekend om zijn Caribische keuken en werkt met ingrediënten uit Suriname. Behalve de aardappelen, die zijn van Hollandse bodem. Ze halen bovendien de meeste ingrediënten bij lokale ondernemers uit de straat! Ricardo’s heeft deel uitgemaakt van de Suri Route en daar zijn we trots op! De Suri Route is een smaakroute die is opgezet door Van Amsterdamse Bodem om de duurzaamste en lekkerste Surinaamse hotspots van de stad te ontdekken. Deze locatie kon natuurlijk niet ontbreken. Volgens de ambassadeur van de route, Donovan Kraag, moet je hier absoluut de maïspap proberen. Een ware goedgebalanceerde smaakexplosie! Een leuk weetje is dat eethuis Ricardo’s de eerste is die maïspap op Surinaams authentieke wijze hier in Amsterdam heeft geproduceerd.

De Turkse keuken staat voornameliik bekend om haar döner en als eigenaar van twee Turkse eetzaken weet je dat als geen ander. Dit is dan je specialiteit, maar wat als je gevoel aangeeft dat dit ook vegetarisch of zelfs vegan kan én dat er in Nederland nog geen Turkse eetzaken ziin die dit aanbieden? En dat is hoe het idee van Helin’s Döner geboren is!

De broodjes van Helin’s Döner zijn 100% vegan, glutenvrij, laag in vet, rijk aan vezels, en bevatten voldoende plantaardige eiwitten. De vleesvrije döner, bereid op een kebabgrill met authentieke kruiden en specerijen, biedt een heerlijke geroosterde smaak. Bij de productie zijn geen broeikasgassen van mest vrijgekomen, en er is minder water, land en energie verbruikt. Je bent welkom om in de middag- en avonduren langs te komen voor heerlijke vegetarische en vegan broodjes. Je kunt je maaltijd meenemen of ter plekke binnen genieten van je eten.

Bij Helin’s Döner draait alles om kwaliteit en verse ingrediënten. Met liefde en passie bereiden ze broodjes die zorgen voor een moment van ontspanning en plezier. Bekijk de website voor openingstijden en het menu en ervaar zelf hoe lekker verantwoord eten kan zijn!

 

De Hemelse Tuin is een groene oase van een halve hectare groot op Jeugdland in Amsterdam Oost. Het heeft een grote diversiteit aan eetbare gewassen zoals groenten, kruiden, graan, bosvruchten en bloemen. Ook zijn er vele jonge bomen, een vijver en een bijenstal. Door de tuin kronkelt naast het verharde pad een avontuurlijk blotevoeten- en zintuigenpad waar kinderen mét en zonder beperking samen kunnen spelen.

De nieuwe tuin biedt op Jeugdland – naast de natuurspeeltuin met ‘glijbaanberg’ en een kabelbaantje over het water, het huttendorp en het watersportcentrum aan het Nieuwe Diep – nog meer mogelijkheden om buiten te spelen en te leren. Jeugdland is dinsdag tot en met zondag open en gratis toegankelijk, met uitzondering van groepsbezoek. Ga snel eens langs en laat je verwonderen!

Fotograaf: Nosh Neneh

De Wibauttuin is een kleine ecologisch buurtmoestuin gelegen in hartje Amsterdam, aan de Wibautstraat. Ingepakt tussen het Trouwgebouw aan de ene kant en de flats van de Platanenweg aan de andere kant, ligt zij tegenover het Volkshotel en is onderdeel van het in 2014 geopende Wibautpark; het voormalige Wibautplantsoen. De buurttuin is openbaar toegankelijk en wordt onderhouden door 25 enthousiaste buurtgenoten.

Naast groente en (klein)fruit hebben ze ook altijd veel bloemen en kruiden in de tuin; niet alleen vanwege het aantrekken van bijen en andere insecten, maar ook voor het plezier van de passerende medemens op dit drukke kruispunt. Hun doel is naast bevorderen van ecologisch groen en milieubewustzijn, ook het bevorderen van sociaal contact: buurtparticipatie, kennis delen en samen genieten. Ze zijn onderdeel van de Vereniging Vrienden van het Wibautplantsoen, die zich inzet voor behoud en bevorderen van groen in de stad.

Sinds december zijn ze samen met andere initiatiefnemers betrokken bij de oprichting van de Amsterdamse afdeling van VELT (Vereniging voor Ecologisch Leven en Tuinieren).  

De River of Herbs richt zich op het planten van eetbare en medicinale kruiden die bestuivende insecten aantrekken. River of Herbs vraagt inwoners van Amsterdam een stukje grond te adopteren, en daar kruiden te planten, stoeptuintjes aan te leggen of een gezamenlijke fruitboomgaard aan te leggen. Het project moedigt mensen niet alleen aan om voor meer eetbaar groen in de stad te zorgen, het wil ook onderwijzen in hoe je dat groen kan onderhouden en zo angst voor het eten van wilde planten wegnemen.

Restaurant De Kas is gevestigd in het kassencomplex van de voormalige Amsterdamse Stadskwekerij uit 1926. Omdat ze vinden dat eten het best smaakt als het bereid wordt met zo vers mogelijke ingrediënten, kweken ze zelf hun kruiden en groenten in de kassen en tuinen bij het restaurant en in de volle grond op hun akker in de Beemsterpolder. Ze stellen dagelijks één menu samen, afgestemd op de oogst van de kwekerij en de beste ingrediënten van lokale leveranciers.

Sinds 2015 lest JuiceBrothers Nederlands dorst voor koudgeperste sappen van hoge kwaliteit die voedzaam zijn en super lekker. Het jonge en dorstige team maakt alle sappen dagelijks vers, middels de koude persing methode waarbij essentiële vitaminen, mineralen en enzymen maximaal behouden blijven terwijl alle natuurlijke smaken van de ingrediënten behouden blijven.

Door het gebruik van biologisch fruit en groente en andere natuurlijke ingrediënten, creëert JuiceBrothers de meest smaakvolle en gezonde recepten die je kunt bedenken. Deze boosters van het immuunsysteem zijn rijk aan antioxidanten, werken ontstekingsremmend en bevorderen het algehele welzijn. Met de resten pulp van het fruit worden ook nog eens crackers gemaakt om zo voedselverspilling tegen te gaan!

SLA begon als familiebedrijf uit eigen behoefte. De saladebar is een plek waar je onbezorgd kunt genieten van een bord eten, waarbij je met iedere hap bouwt aan jouw gezondheid en die van de aarde. SLA wil je inspireren en leren hoe gezond eten lekker kan zijn. De missie van SLA is om gezond en duurzaam eten voor iedereen toegankelijk te maken, zodat iedereen van gezond een gewoonte wil én kan maken.

De SLA geboden:
#1: Eet onbewerkte producten. Biologisch of van dichtbij, liefst in het seizoen.
#2: Kook wanneer je kan. Beperkt met dierlijk, overdadig met plantaardig.
#3: Kies het moment, dek de tafel en eet met aandacht.
#4: Gebruik je lichaam, stimuleer je geest en lach iedere dag.
#5: Eat, share, live.

Organic Salad Bar

In 2013 nam stadstuinder Wiek de Keyser het initiatief om met bewoners van Amsterdam Oost een buurttuin aan te leggen op de hoek van de Kramatweg en de Valentijnkade. Met steun van de gemeente is dit uitgegroeid tot een initiatief waarbij meer dan 40 bewoners betrokken zijn. De oogst binnen de omheining is voor de 25 tuinadoptanten. Alles buiten de omheining mag -met respect- worden geoogst. Je kunt er o.a. aalbessen, kruisbessen, verveine en munt vinden. De tuin wordt onderhouden door buurtbewoners die hun handen uit de mouwen steken op de tweede zaterdag van de maand van 10-12 uur. Alle bewoners zijn welkom om mee te helpen bij deze maandelijkse tuinacties.

Ben je nieuwsgierig geworden of wil je graag de handen uit de mouwen steken? Neem dan een kijkje hier of op de facebookpagina van Buurttuin Valentijn.

Aslan Versmarkt is een groente- en fruitwinkel in Amsterdam Oost, met als missie om verse en gezonde producten zo toegankelijk mogelijk te maken. Aslan is nauw verweven met de buurt en zijn klanten. Hij stemt zijn assortiment af op de wensen van zijn klanten en neemt serieuze stappen om zijn winkelbezoekers gezondere voedselkeuzes te laten maken. Zo heeft hij geen snoep meer vooraan staan en liggen er flesjes water bij de kassa. In 2019 won Aslan Versmarkt de Publieksverkiezing Gezond Oost waarbij buurtbewoners uit de Dapper-, Transvaal- en Indische buurt konden stemmen op de ondernemer die volgens hen zijn of haar beste beentje voorzet in het gezonder maken van het aanbod. 

Meer weten of langsgaan? Bezoek de website van Aslan Versmarkt.

Afbeelding banner: Aslan Versmarkt

Biolicious is een biologische speciaalzaak met lekkere verse lokale producten, zoals vegetarisch gestremde kazen, vers gebakken brood en groente direct van het land.

Ze hebben in deze winkel een grote passie voor al hun producten, en alles wordt met zorg geselecteerd, zodat je precies weet wat je eet en koopt. Bij Biolicious geloven ze dat gezonde voeding een effect heeft op je levenskwaliteit. Liever voeden dan vullen!

Ze zijn gevestigd in Amsterdam Oostpoort. Biolicious wil graag een etalage zijn waar je veel goede en lekkere producten gemaakt in Amsterdam kunt aantreffen. Buy local / be local!

‘t kleinkookbedrijf maakt grote gebaren met eten. ‘t kleinkookbedrijf bedenkt en produceert culinaire voorstellingen, eetbare verhalen en ontmoetingen aan tafel die alle zintuigen prikkelen. Ze werken met koks van over de hele wereld. Of ze nou net uit Syrië gevlucht zijn of -voor heel even- uit hun vermaarde sterrenkeuken. Iedereen die onvervalste onvergetelijke smaken brouwt, bakt, oogst of bereid wordt betrokken bij het werk van ‘t kleinkookbedrijf.

Maureen de Jong is de oprichter van ’t kleinkookbedrijf, en ontwikkelt de creatieve en culinaire concepten met een multidisciplinaire karakter. Maureen kookt voor, met, bij mensen thuis of op straat. Ze laat mensen proeven, ruiken, vertellen, delen. Ze verzamelt verhalen, smaken, verslavingen, familierecepten, geuren en gebruiken. Eten en de geschiedenis en rituelen die dat eten omgeven ziet zij als een medium om nieuwe wegen te verkennen, performances te maken waarmee ze zintuiglijke ervaringen oproept of een gesprek te verdiept.

Meer weten over Maureen en ‘t kleinkookbedrijf? Check de website.

Afbeelding banner: ‘t kleinkookbedrijf

Vega… wat? Veganees natuurlijk! Hèt vegan restaurant in Amsterdam met de lekkerste
bites uit verschillende Aziatische keukens. Je kan om hier terecht voor lunch. Denk bijvoorbeeld aan bahn mi of de crispy tempeh bowl. ‘s Avonds is er een shared dining menu met signature dishes de Korean cauliflower en de bao buns. En vergeet vooral de lekkere vegan desserts niet!

Mocht je meer zin hebben in een goede borrel, dan ben je ook op het goede adres! Met Amsterdamse bieren, kleurrijke cocktails en fijne discohitjes dansen ze tot in de late uurtjes! Zowel binnen als buiten kan je Veganees experience beleven: binnen vind je het vrolijke duurzame interieur met heerlijke jaren 80 deuntjes op de achtergrond. Op het terras buiten staat de zon de hele dag, met heaters wanneer het wat kouder is.

Veganees is een van de locaties die culinair ondernemer Nadia Zerouali en chef Emmo Achthoven tippen in de Vegaroute. Download de routekaart en ontdek de meest duurzame en lekkere vega(n) eetadresjes in de stad!

Kom ook langs en draag bij aan de gezelligheid!