10 lekkere lokale hotspots

Nu de horeca weer langer open mag, en je weer binnen uit eten mag, is het de perfecte tijd om onze favoriete hotspots met jullie te delen! Deze plekken zijn niet zomaar ondernemingen in Amsterdam, maar bijzondere plekken waar ze zoveel mogelijk lokale ingrediënten gebruiken of op een andere manier aan een duurzaam voedselsysteem bijdragen. Bij de plekken in deze lijst kan je genieten van een betaalbare lunch of diner, en er staan 2 exclusieve restaurants op die we je niet konden onthouden. Smakelijk!

Instock

Restaurant Instock zet voedselverspilling op de kaart, letterlijk en figuurlijk! Met gered voedsel maken ze heerlijke maaltijden. Te kleine wortelen, aardappelen in overschot en tomaten met een deukje: deze en nog veel meer unieke producten krijgen hier een welverdiende tweede kans. Ook kan je verschillende producten van ze kopen of ze inhuren voor een catering. Daarnaast inspireren de chefs van Instock je om thuis mee te doen met de strijd tegen voedselverspilling, met het kookboek Instock Cooking en leuke blogs. Ze gaan halverwege juni weer open van woensdag t/m zaterdag.

https://www.instock.nl

Restaurant Elixer

Restaurant Elixer bevindt zich op een wijds groen grasveld tussen de oude en nieuwe Bijlmermeer en oprichters Eva en Valentijn geloven heilig in dat alles een tweede leven verdient. Het restaurant is zo veel mogelijk op een circulaire manier met tweedehands meubels ingericht en hun inkomsten gebruiken ze om sociale en culturele evenementen in de buurt te organiseren. Zo houden ze maandelijks een ‘Heel Bijlmer Bakt’ kooksessie en een Circulaire Ruilmarkt met wisselend thema. Je kan bij ze reserveren van woensdag t/m zondag, voor een 4-gangen verrassingsmenu!

https://www.restaurantelixer.com/

tekst gaat verder onder afbeelding


Restaurant Elixer

Abbey Amsterdam

Wist je dat onze Amsterdamse parken helemaal vol staan met aromatische bloemen en smaakvolle kruiden? Je kan makkelijk een wandelingetje maken en wat plukken voor in bijvoorbeeld een heerlijke kruidenboter. Dit precies doet Abbey Amsterdam. Ze werken met pure, lokale en seizoensgebonden ingrediënten én hebben een heerlijke zelfgemaakte kruidenboter op de kaart staan. Deze Westerparkboter bestaat uit wel 13 verschillenden bloemen en bladeren, allemaal afkomstig uit (de naam zegt het al) het Westerpark! Ze zijn open van dinsdag t/m zondag.

https://abbey.nl

De Ceuvel

Café de Ceuvel is op een bijzondere plek gelegen: in Amsterdam Noord hebben ze van dit terrein een volledig circulaire plek gemaakt. Ook speciaal; er groeien allemaal planten die de bodemvervuiling van de oude bestemming, namelijk een scheepswerf, uit de grond halen. In het café kan je van heerlijke vega gerechten genieten, waarvan de ingrediënten van lokale initiatieven komen, of gered worden van de verspilling omdat ze er iets anders uitzien maar minstens net zo lekker smaken. Ze schenken CO2-vrije koffie en zijn helemaal van het aardgas af. Verwonder je op dit bijzondere terrein en geniet van een heerlijke lunch of diner. Ze zijn open van dinsdag t/m zondag. 

https://deceuvel.nl/nl/

tekst gaat verder onder afbeelding

De Ceuvel

Café Permanent

Bij café Permanent houden ze van Amsterdam en werken ze het liefst samen met lokale producenten en lokale leveranciers. Vooralsnog kan je op hun terras in Noord genieten van een heerlijke tosti Permanent, een kop koffie of thee of een lokaal gebrouwen biertje. Als je zelf niet kan kiezen tussen alle heerlijke lokale producten, kan je een borrelpakket bij ze afhalen en lekker in het Noorderpark of Vliegenbos van genieten. Deze kan je ook online bij ze bestellen! Ze zijn zeven dagen per week geopend voor lunch en borrel.

https://www.cafepermanent.nl/

Bolenius 

Midden op de Zuidas kan je Restaurant Bolenius vinden. Een hele bijzondere plek, die niet zomaar een Michelinster heeft gekregen in 2016, maar ook nog de Groene Michelinster in 2021! Dit omdat ze gezien worden als rolmodel voor de duurzame gastronomie. Ze werken al 10 jaar met de lekkerste lokale seizoensproducten en zetten daarmee verrassende gerechten op de kaart. Dus als je altijd al eens kaviaar uit Eindhoven of zeetong uit de Noordzee hebt willen eten, met verse groenten uit hun tuin, dit is je kans! Ze zijn geopend van maandag t/m zaterdag.

https://bolenius-restaurant.nl/

Restaurant de Kas

“In de ochtend geoogst, in de middag op het bord”, is het motto van Restaurant de Kas. Chefkoks Wim de Beer en Jos Timmer zetten heerlijke gerechten met verse seizoensgroenten op het menu, die rechtstreeks uit de kas en moestuin bij het restaurant zelf komen. Midden in Park Frankendael is de tuin en kas te bewonderen, vrij toegankelijk voor iedereen die geïnteresseerd is. Ook hebben ze nog een hectare grond in de Beemster en werken ze samen met boeren om verse en biologisch geteelde groenten op je bord te krijgen. Ze zijn van maandag t/m vrijdag open voor lunch en diner!

https://restaurantdekas.com/

tekst gaat verder onder de afbeelding


Restaurant de Kas, foto door Rinze Vegelien

Baking Lab

Baking Lab is een circulaire bakkerij die haar deeg op een speciale manier maakt, en zelfs onderscheiden is met een prijs door Nederland Circulair. Je kan iets drinken in hun café en een heerlijk broodje eten, of bij ze afhalen en in het Oosterpark van je lekkers genieten. Ook organiseren ze broodbak-workshops, dus als je tijdens de lockdown maar niet het perfecte zuurdesembrood uit je oven tevoorschijn kon toveren, kan je nu de fijne kneepjes van het vak leren!

Ze zijn open van maandag t/m zondag voor ontbijt en lunch.

 https://www.bakinglab.nl/

De VerbroederIJ

De VerbroederIJ is een prachtige plek in Noord vlak naast de Oost-pont, met als doel om buurtbewoners met elkaar te verbinden. Ze hebben de MoestuinderIJ, waar buren elke woensdag- en vrijdagochtend kunnen mee-tuinieren. Ook is er een groot stadsstrand en een zonnig terras te vinden. Je kan genieten van heerlijke tosti’s van De Tweede Jeugd, of een lekker drankje. Zo hebben ze bijvoorbeeld speciaalbieren van ondernemers die werken met mensen met afstand tot de arbeidsmarkt, of die bomen planten voor elke liter verkocht bier. Ze zijn meer dan een horecabedrijf, met hun sociale en zorgdoelstellingen zijn ze een plek voor álle Amsterdammers. Open van dinsdag t/m zondag voor lunch en borrel!

https://www.deverbroederij.nl/

Robin Food

Bij Robin Food werken koks en schavuiten samen aan een betere en socialere voedselwereld! Ze zijn gevestigd in West en zetten voornamelijk organische en altijd vegetarische gerechten op het menu. Ook willen ze graag een sociale plek zijn, waar mensen elkaar ontmoeten en je van elkaar kan leren. Mocht je ideeën hebben voor hun plek, voor bijvoorbeeld workshops, dan nodigen ze je graag uit om in gesprek te gaan! Je kan heerlijke afhaalmenu’s bij ze halen op maandag en donderdag.

 https://robinfoodkollektief.nl/