Tips tegen voedselverspilling
Jaarlijks gooit elke Nederlander ongeveer 41 kilo aan goed eten weg, dit staat gelijk aan ongeveer 145 euro. Superzonde dus! Naast geld gooi je ook energie weg die in de teelt, verwerking, verpakking, transport, koeling en bereiding van het voedsel is gestoken. Wat kun jijzelf doen om thuis minder voedsel te verspillen?
Hier een paar handige tips:
1. Check je voorraad. Zo weet je wat je nog in huis hebt en wat er het eerste op moet.
2. Maak een boodschappenlijstje. Doormiddel van het checken van je voorraad weet je wat je nodig hebt aan boodschappen. Schrijf dit op een boodschappenlijstje, zodat je geen onnodige spullen koopt. Zorg er ook voor dat je de exacte hoeveelheden noteert, zo koop je minder snel teveel. Wie altijd een boodschappenlijstje maakt, kan wel tot 9 kilo aan voedsel redden dat anders weggegooid zou worden.
3. Richt je (koel-)kast in. Door een goed overzicht te hebben kom je al een heel eind. Achterin de koelkast leg je de producten die langer houdbaar zijn. Producten die snel over datum gaan houdt je in het zicht. Lees hier op welke plekken in de koelkast je het beste producten kunt bewaren.
4. Bewaar je eten goed. Wanneer je eten op de juiste plek bewaart is het langer houdbaar. De bewaarwijzer geeft een goed overzicht waar je verschillende producten het beste kan bewaren.
5. Kook precies genoeg. Kijk wie mee-eet en weeg daar je hoeveelheden op af. Zo voorkom je dat je teveel kookt en eten weg moet gooien.
6. Eet producten voor het verstrijken van de datum. Producten met een TGT-datum (te gebruiken tot), zoals vlees en vis, wordt afgeraden op te eten na de datum. Bij de THT-datum (tenminste houdbaar tot) kun je je zintuigen gebruiken. Kijk, ruik en proef of een product nog goed is om te eten.
7. Hergebruik restjes in gerechten. Check of je nog kliekjes of restjes in huis hebt. Je kunt een wekelijkse kliekjesdag houden zodat er niet onnodig restjes weg worden gegooid.
Kijk voor meer tips&tools tegen voedselverspilling op de website van het Voedingscentrum.