wat zegt jouw drol over je gezondheid?

We praten er zelden over, maar iedereen doet het: poepen. En wat jij achterlaat in de pot zegt meer over je gezondheid dan je denkt. Is jouw drol topfit of toch een beetje uit vorm? In dit artikel duiken we in de wondere wereld van ontlasting.

Van buik tot brein

Je darmen doen veel meer dan alleen je eten verteren. Ze beïnvloeden je immuunsysteem, energieniveau en zelfs je humeur! Niet voor niets worden ze je ‘tweede brein’ genoemd.

Wist je dat 96% van je serotonine (het gelukshormoon) in je darmen wordt aangemaakt? Of dat je darmflora 2 tot 3 kilo weegt? En dat maar liefst 70% van je weerstand bepaald wordt in je darmen? Of te wel: belangrijk om jouw darmflora bevriend te houden!

Niet zo sexy, wel superbelangrijk

Bijna een kwart van de Nederlanders heeft last van buik- of darmklachten. Denk aan een opgeblazen gevoel, krampen of diarree—allesbehalve prettig. Er heerst nog altijd een groot taboe rondom een ‘praatje poep’ terwijl naar het toilet gaan heel normaal en vooral belangrijk is. Tijd om dit taboe te doorbreken.

Wat is de ideale drol?

Een gezonde drol lijkt op een rijpe banaan: stevig, glad en met een vaste vorm. Hoewel poep nooit naar bloemetjes ruikt, moet het ook niet stinken. Verder zou je niet hoeven te persen, en glijdt ie soepel naar buiten. En misschien wel het beste teken van een topdrol: je hoeft nauwelijks af te vegen!
Volgens de Bristol Stool Chart zijn vooral type 3 en 4 de gezondste vormen van ontlasting.

Zo houd je je darmflora gelukkig!

Je weet inmiddels dat je darmflora een grote rol speelt in je gezondheid. Maar hoe zorg je ervoor dat die miljarden bacteriën in je darmen zich goed voelen? Iedereen is anders, en wat werkt voor de één, geldt niet voor de ander. Verwacht geen wonderen van een paar aanpassingen in je eetpatroon. Maar met deze simpele  (en smakelijke!) tips geef je je goede darmbacteriën wél een flinke voorsprong.

Eet onbewerkte voeding

Kies zoveel mogelijk voor verse, onbewerkte ingrediënten en laat pakjes en zakjes links liggen. Dat is niet alleen gezonder, maar vaak ook veel lekkerder! Sterk bewerkte producten zoals suiker, witbrood en kunstmatige toevoegingen kun je beter vermijden. Die maken je darmbacteriën namelijk allesbehalve blij. Slechte bacteriën zijn dol op suiker—hoe meer je eet, hoe harder ze groeien. En dat is precies wat je níet wilt!

Luister naar je buik

Voel je dat je naar de wc moet? Ga dan! Te lang ophouden kan voor verstopping zorgen en je lichaam onnodig stress geven.

Goed gekauwd is half verteerd

Je hebt vast weleens gehoord ‘’niet zo schrokken’’. Maar waarom is kauwen zo belangrijk? Nou, het is de eerste stap van je spijsvertering. Hoe beter je kauwt, hoe makkelijker je lichaam voedingsstoffen opneemt. Slik je grote stukken door? Dan blijven veel waardevolle voedingsstoffen onbenut en verandert je biologische linzensalade ineens in dure poep! Zonde toch? Dus: rustig eten en goed kauwen.

Vezels zijn je vrienden

Goede bacteriën leven van vezels, dus zorg ervoor dat je er genoeg van binnenkrijgt. Groenten, fruit, peulvruchten, noten en zaden zijn hier perfect voor. Ze houden je darmen actief en helpen bij een soepele stoelgang. Echte vezelkampioenen zijn: lijnzaad, amandelen, linzen, frambozen en spruitjes.

Meer goede bacteriën!

Vroeger kregen we automatisch meer goede en gezonde bacteriën binnen. Groenten kwamen nog met een beetje aarde uit de grond, gefermenteerd eten werd écht met bacteriën gemaakt, en zuivel zat nog vol natuurlijke probiotica. Tegenwoordig worden veel producten gepasteuriseerd of met azijn en suiker bewerkt, waardoor ze minder goede bacteriën bevatten.

Wil je je darmflora blij maken? Voeg dan vaker gefermenteerde producten toe aan je menu! Denk aan:

  • Zelfgemaakte of ambachtelijke zuurkool (bijvoorbeeld van Thull’s Deli)
  • Tempeh en miso in je Aziatische wokgerechten
  • Kimchi als pittige smaakmaker 
  • Biologische, onbewerkte zuivel van de boer

Jij bepaalt wat groeit

Als je je eetpatroon verandert, verandert je darmflora binnen een paar dagen mee. Bacteriën hebben geen keuze: ze eten wat jij ze voorschotelt. Geef je ze veel bewerkte producten zoals witbrood, chips en Kant-en-klaarmaaltijden? Dan groeien juist die bacteriën die daar van houden. Kies je voor vezels, gezonde vetten en veel groenten? Dan groeien de soorten die bijdragen aan je gezondheid. Je mag één keer raden waar je buik blijer van wordt.

Waarom een frietje op z’n tijd gewoon kan (en mag!)

Natuurlijk hoef je niet voor altijd nee te zeggen tegen die verleidelijke snacks bij de kassa. Een beetje genieten hoort erbij! De 80/20-regel is daar perfect voor: 80% van de tijd eet je gezond (en geloof me, dat is vaak juist het allerlekkerst!), en die andere 20% is er ruimte voor een lekkere, foute snack.

Het mooie? Je blijft bewust met voeding bezig zonder jezelf gek te maken met strenge diëten. Daar wordt niemand blij van. Zo geniet je zonder schuldgevoel van een frietje op zijn tijd of een flinke stapel pannenkoeken met stroop, terwijl je de rest van de week gezond en voedzaam eet. Klinkt goed, toch?

Lees óók over de link tussen bodem en darmgezondheid!