Waarom een gezonde bodem goed is voor jou!
Niet elke tomaat is even goed en gezond. Het draait niet om z’n glans en kleur, maar wat de tomaat heeft gegeten! De echte kracht van ons eten begint namelijk onder onze voeten: in de bodem. Als die arm en uitgeput is, dan krijgen groenten en fruit minder voedingsstoffen mee. En dat heeft ook weer invloed op onze gezondheid.

Gezonde bodems: De basis van alles
Een gezonde bodem zorgt niet alleen voor het telen van goed voedsel, maar helpt ook de natuur een handje. Wist je dat minstens een kwart van alle levende wezens op aarde onder onze voeten leeft? Wormen, bacteriën en schimmels houden de grond vruchtbaar, maken gewassen sterk en voedzaam én vormen voedsel voor dieren boven de grond. En dat is nog niet alles: een gezonde bodem helpt zelfs in de strijd tegen klimaatverandering!
Een gezonde bodem:
- Houdt water vast (voorkomt wateroverlast)
- Slaat CO2 op
- Zorgt voor natuurlijke plaagbestrijding (minder pesticiden nodig)
- Filtert water (voor schoner drinkwater)
- Draagt bij aan een mooie, vruchtbare omgeving
- Zorgt voor biodiversiteit (ook boven de grond)
”Een gezonde bodem speelt een rol in de strijd tegen klimaatverandering”
Filmtip: Onder het Maaiveld
Benieuwd naar het leven onder je voeten? De film Onder het Maaiveld neemt je mee met prachtige scènes naar de verborgen wereld van wortels, wormen, schimmels en piepkleine beestjes. Een must-see voor iedereen die wil begrijpen hoe we beter met onze bodem kunnen omgaan! Ook leuk voor kinderen.
‘’Wist je dat een theelepeltje grond meer levende organismen bevat dan er mensen op aarde zijn?’’


Van bodem naar buik: Waarom bodemgezondheid ons direct beïnvloedt
Wat heeft de bodem met je darmen te maken? Meer dan je denkt! Een bodem vol leven levert voedzamer voedsel op. En dat voedt niet alleen ons lichaam, maar ook de miljarden bacteriën in onze darmen. Die spelen een belangrijke rol in je spijsvertering, immuunsysteem, energielevel en zelfs je stemming! Daarom worden darmen ook wel ‘je tweede hersenen’ genoemd.
Als we voedsel eten van uitgeputte bodems, krijgen we minder vitaminen en mineralen binnen. Het spreekwoord ‘Je bent wat je eet’ is dus letterlijk waar – en dat geldt ook voor wat je eten eet!
Wat kun jij doen?
Jij hebt meer invloed op de bodem dan je denkt! Wat er op je bord ligt, bepaalt niet alleen wat jij binnenkrijgt, maar ook hoe gezond de grond blijft. Door bewuste keuzes te maken, help je de bodem én je eigen darmflora. Klinkt als een win-win, toch?

Kies vaker voor biologisch
Biologische boeren werken mét de natuur in plaats van ertegen. Ze gebruiken geen kunstmest of schadelijke pesticiden, maar voeden de bodem op een natuurlijke manier. Met wisselteelt – elk jaar een ander gewas op hetzelfde stuk land – blijft de grond vruchtbaar en raakt die niet uitgeput.
Kies, waar mogelijk voor biologische producten. Biologisch hoeft niet altijd duur te zijn: houd de aanbiedingen goed in de gaten en koop seizoensgebonden producten voor de beste prijs en kwaliteit.

Koop gevarieerd
In Nederland telen we vooral aardappels, graan, suikerbieten en uien. — lekker, maar een eenheidsworst voor de bodem. Oude, oer-Hollandse groenten zoals pastinaak, postelein en aardpeer passen perfect bij onze grond én trekken waardevolle en nuttige insecten aan.
Hoe mooi zou het zijn als onze velden weer vol stonden met verschillende gewassen? Dat maakt de bodem gezonder en zorgt voor meer biodiversiteit. Jij kunt helpen: kies vaker voor seizoensgroenten van eigen bodem!

Een stap verder: regeneratieve landbouw
Biologisch is mooi, maar regeneratieve landbouw gaat nóg een stap verder. Hierbij draait alles om het herstellen en versterken van de bodem. Boeren ploegen niet, planten bomen tussen de gewassen en laten de natuur meewerken. Het resultaat? Een levende, vruchtbare bodem die beter water vasthoudt, CO₂ uit de lucht opslaat én gezondere oogsten oplevert.
Wil je dit steunen? Koop je boodschappen eens bij een biologische winkel zoals Ekoplaza – vaak kun je aan het einde van de dag afgeprijsde producten scoren. Of neem een groente-abonnement bij een regeneratieve boer in jouw buurt en geniet van superverse, voedzame producten!
Meer van Amsterdamse bodem

Oficina
Oficina verbindt smaken, design en verhalen via een seizoensgebonden kantine, food design studio en unieke winkel.

Wild Child Cacao
Wild Child Cacao maakt ambachtelijke cacao repen en drankjes in Amsterdam Noord, met duurzame cacaobonen.

workshop ‘een kijkje in de bodem’
Tijdens deze workshop leer je je eigen bodem kennen door het oog van een bodemexpert.