Interview: De Nieuwe Keuken

Interview: De Nieuwe Keuken

Freddy Tratlehner en Sophie Nieuwenhuijsen – Tielrooij, oprichters van De Nieuwe Keuken, vertellen hoe zij een duurzamer en gezonder Amsterdam voor ze zien. Hun missie is om binnen vijf jaar 10 miljoen borden vlees te vervangen door groenten, aangezien Nederland het minst groente-etende land van Europa is – een kans om twee vliegen in één klap te slaan. En dromen ze over voedselbossen in een zelfvoorzienende stad.

Hoe dragen jullie bij aan een duurzamer en gezondere Amsterdam?

Wij hebben een duidelijke missie: binnen vijf jaar willen we op 10 miljoen Nederlandse borden vlees vervangen door groenten. Nederland is een groenteland bij uitstek. We verbouwen ontzettend veel en exporteren als de beste. Maar wat eten we zelf? Nou, niet genoeg groente in ieder geval. Sterker nog, 70% van de Nederlanders eet te weinig groenten en we zijn zelfs het minst groente-etende land van Europa. Terwijl de eiwitinname gemiddeld juist goed is, zelfs onder vegetariërs.

Daar wilden we iets aan doen. Minder vlees eten? Dat weten mensen inmiddels wel. Maar dat omzetten naar meer groenten? Daar lopen we nog achter. Daarom maken wij alternatieven voor vlees op basis van groenten, van dichtbij. Denk aan paddenstoelen uit Noord-Holland. Geen soja, geen poeders, geen nepvlees—gewoon échte groenten.

Hoe is de Nieuwe Keuken ontstaan?

Freddy: ‘’Het begon met mijn eerste kookboek, vol familierecepten met veel vlees—logisch, mijn moeder werkte in een slagerij en mijn vader is Oostenrijker. Terwijl het boek werd gedrukt, zag ik beelden van de brandende Amazone. Het raakte me: bossen worden platgebrand om ruimte te maken voor sojaplantages, waarvan het grootste deel wordt gebruikt als veevoer. Het vlees van deze dieren wordt vervolgens vaak nog de halve wereld over geëxporteerd. Dit moest anders.

Ik belde Sophie, een vriendin met passie voor eten en liefde voor de wereld, die al langer iets in die richting wilde doen. Samen, zittend op de bank, beseften we: groenten moeten centraal staan. Zo ontstond het idee voor De Nieuwe Keuken, waarmee we in juni 2022 zijn gestart.’’

 

 

”70% VAN DE NEDERLANDERS EET TE WEINIG GROENTE EN BUNGELT DAARMEE ONDERAAN DE LADDER VAN EUROPA”

Hoe ziet jullie ideale Amsterdam eruit?

Een zelfvoorzienende stad, dat lijkt ons wel heel cool. Denk aan buurten met moestuinen, zonnepanelen, en waar kippen worden gedeeld en de eitjes worden onderverdeeld. Dit zien we wel al gebeuren in Noord.

Freddy: ‘’Misschien niet direct het onderwerp van dit interview, maar ik vind ook dat het Amsterdamse accent echt terug mag! En die fatbikes? Die mogen wat mij betreft juist verdwijnen. Laten we ervoor zorgen dat de stad niet te snel veryupt, maar juist de rijke diversiteit aan culturen en achtergronden blijft koesteren.’’

Wat is jullie droom?

We willen met De Nieuwe Keuken hét groentemerk van Nederland worden. Dat je zonder nadenken naar onze producten grijpt, omdat je weet dat het goed zit. Maar het gaat verder dan producten.

We dromen van een voedselbos in de buurt, waar we ook educatie kunnen aanbieden. Hoe kweek je je eigen paddenstoelen? En hoe bereid je deze dan ook lekker? Hoe kun je zelf gezonder, duurzamer en vooral ook lekker eten?  Zonder dat het betuttelend is.

”De kippen worden gedeeld en de eitjes worden onderverdeeld.”

Wat kunnen Amsterdammers morgen doen om de stad groener, duurzamer, gezonder of socialer te maken?

Het begint klein: ga zelf koken en let goed op wat je gebruikt. Kijk naar de ingrediënten en waar ze vandaan komen. Zie je een product met een lange lijst van toevoegingen? Zet het dan liever terug. Zelf koken helpt niet alleen om bewuster te eten, maar het vermindert ook voedselverspilling.

Maar eerlijk: mensen met een kleine portemonnee hebben vaak weinig keus. Goedkoop betekent voor hen vaak ongezond. Je kunt het niet bij de mensen leggen; de overheid en supermarkten moeten gezond eten makkelijker maken.

Fotografie: Isabel Bronts & De Nieuwe Keuken