Interview: Bij Yemayá’s eet je gezond, vers en vegan

Interview: Bij Yemayá’s eet je gezond, vers en vegan

Sharon, Martin en Merrel startten een vegan community in Zuidoost. Yemayá’s Vegan Corner, het eerste veganistische restaurant in Amsterdam Zuidoost, laat buurtbewoners op een toegankelijke manier kennis maken met een plantaardige, duurzame levensstijl. Ze koken de lekkerste, volledig plantaardige, Surinaamse maaltijden. 

HOE DRAAGT JULLIE BEDRIJF BIJ AAN EEN DUURZAAM EN GEZOND AMSTERDAM?

Yemayá’s Vegan Corner is het eerste veganistische restaurant in Amsterdam Zuidoost. Ons doel is om op een laagdrempelige manier de buurtbewoners kennis te laten maken met een plantaardige, duurzame leefstijl. In onze keuken is alles volledig plantaardig en draait het om verse, gezonde ingrediënten waarmee we smaakvolle gerechten bereiden. Onze vegan shoarma gemaakt van knapperige, gekruide oesterzwammen is een mooi voorbeeld.

Ook proberen we zo veel mogelijk lokale samenwerkingen op te zoeken. We halen tijdens het moestuinseizoen verse biologische groenten bij Bloei & Groei, stadsmoestuinen waar veerkrachtige vrouwen uit de buurt tot bloei komen. Onze kimchi komt van een lokale maker in Amsterdam. We koken alleen met plantaardige ingrediënten, gezonde oliën, en verse kruiden in plaats van zakjes en pakjes. Kortom, we maken gerechten met verse groenten, peulvruchten, granen, paddenstoelen en kruiden, met de lekkerste smaken maar ook een mooi verhaal.

“Onze keuken draait om verse, plantaardige ingrediënten en gezonde bereidingen – geen pakjes, zakjes of kunstmatige toevoegingen, alleen puur en lekker.”

WAAROM ZIJN JULLIE DIT BEDRIJF GESTART? HOE KWAM JE OP HET IDEE?

De oorsprong van ons bedrijf ligt in onze passie voor een gezonde en duurzame levensstijl, gedeeld door mijn man en zijn tweelingbroer. We wilden deze levensstijl delen met onze gemeenschap, met name in de buurt Gaasperdam waar wij toen woonden, waar verandering niet gewild was maar juist zo nodig was. We moeten allemaal wat betekenen voor onze omgeving. Het gaat verder dan alleen de keuken. Ons bedrijf groeide uit tot een plek voor community-building en bewustwording, waar we lokale makers ondersteunen en van elkaar leren. In de vegetarische branche zien we elkaar niet als concurrentie maar als versterking. Hier kom je veel verder mee.

WAT IS JULLIE DROOM VOOR AMSTERDAM?

Onze droom voor Amsterdam is een bewuste gemeenschap die gezonder en duurzamer leeft. We zijn al drie jaar actief bezig met onze missie en streven ernaar uit te breiden naar het centrum, om inspirerende workshops, lezingen en samenwerkingen aan te bieden. Op dit moment ontvangen we in ons restaurant dagelijks rond de honderd tot tweehonderd bestellingen. Maar we willen ons concept nog breder inzetten en meer mensen inspireren om duurzamer te leven.

”IN ONS VEGAN RESAURANT DRINGEN WE ONZE KEUZE NIET OP, MAAR LATEN WE ONZE GERECHTEN VOOR ZICHZELF SPREKEN.”

HEB JE TIPS VOOR AMSTERDAMMERS OM DUURZAMER TE ETEN?

Bewustwording begint in onze eigen omgeving, waar we elkaar kunnen inspireren en ondersteunen. Laten we vaker naar elkaar omkijken, samen koken en van elkaar leren door simpelweg met elkaar in gesprek te gaan. Vaak ontbreekt het aan kennis over duurzame voeding. Als je plantaardig eet, deel dit dan eens met je buurvrouw of buurman die dagelijks vlees eet. Nodig hen uit om samen een maaltijd te bereiden zonder vlees.

In ons restaurant spreken we een diverse groep aan, van veganisten tot sceptici en fanatieke vleeseters. We dringen onze keuze niet op, maar laten onze gerechten voor zichzelf spreken. Het maakt ons trots om zoveel enthousiaste reacties te ontvangen, zonder klachten over het ontbreken van vlees.

Neem ook eens de tijd om te ontdekken wat gezond eten voor je lichaam kan betekenen! Er wordt wel gezegd dat je bent wat je eet. Maar ook wat je op je lijf smeert, wat je draagt en zelfs waarmee je schoonmaakt. Daarom verkopen wij ook duurzame verzorgingsartikelen en huishoudartikelen. Kom vooral een keertje kijken!

Amsterdam heeft voor het eerst een wethouder Voedsel. Wat zou je haar willen meegeven?

Mijn boodschap aan de wethouder Voedsel is om open te staan voor mooie initiatieven en ondersteuning te bieden zonder afhankelijkheid van subsidies, die vaak leiden tot het verdwijnen van het initiatief, wanneer de subsidie wordt ingetrokken.

”het maakt ons trots om zoveel enthousiaste reacties te ontvangen, zonder klachten over het ontbreken van vlees”.

Fotografie: Oscar Lobato (foto oprichters), MevrouwMel (foto’s eten), Tammy van Nerum (foto mandje en personen)