SLUIT JE AAN BIJ DEZE CLUB WILDPLUKKERS EN VERZAMEL EETBARE PLANTEN EN GENEESKRACHTIGE KRUIDEN!
Eigen Krachtvoer organiseert elke woensdagmiddag een wildplukwandeling. Met een groepje mensen trekken ze de natuur in en zoeken kruiden, bloemen, bessen, noten of paddenstoelen. Soms vissen ze met eigen boot, rapen ze ganzen eieren of zoeken ze wilde oesters aan de kust. De wandelingen zijn altijd onder begeleiding van mensen met verstand van zaken.
Heerlijke maaltijden
Na afloop van de wildplukwandeling wordt er een heerlijke, gezonde maaltijd gemaakt door eigen kok in het wildpluk restaurant. Natuurlijk met alles wat onderweg geplukt is. Elke woensdagavond serveert Eigen Krachtvoer heerlijke 3-gangen wildplukmenu’s met de oogst van de dag. Je kunt aanschuiven aan de Chef’s Table in de keuken van Huis vd wijk de Pijp. Ook is het een mogelijkheid om je eten hier af te halen en thuis ervan te genieten.
Workshops
Ook organiseert Eigen Krachtvoer workshops zoals voedselconservering; technieken zoals wecken, fermenteren en inleggen komen hierbij aan bod. Maar ook workshops over de (genees-)kracht van kruiden en hoe je deze kan gebruiken in bijvoorbeeld zalfjes, tincturen of thee. Eigen Krachtvoer is van oorsprong voor mensen met een minimuminkomen. ”Voedsel hoeven we immers niet te krijgen, we kunnen het ook (met respect) zelf gratis plukken in de natuur.”
In de agenda op de website van Eigen Krachtvoer vind je de excursies van de komende tijd.
Voedsel verbindt!
BuurtBuik staat ervoor om samen een betere buurt te maken: ze brengen buurtbewoners bijeen, helpen elkaar een handje en redden voedsel van verspilling. Enthousiaste vrijwilligers uit de buurt halen overvloedig eten op bij groenteboeren, horeca en supermarkten. Vervolgens koken ze hiervan wekelijks een heerlijke, gratis en gezonde maaltijd. En iedereen die hier behoefte aan heeft, is welkom! Want naast lekker eten draait BuurtBuik vooral ook om gezelligheid.
Mee doen?
BuurtBuik is afhankelijk van enthousiaste vrijwilligers. Help een dagdeel mee met eten ophalen, koken, uitdelen of bezorgen. Dit kan eenmalig, wekelijks of maandelijks; wanneer het jou uitkomt. Ben je langere tijd (flexibel) beschikbaar? Help dan mee door coördinator, chef of bestuurslid te worden.
Neem een kijkje op de website van BuurtBuik om te zien hoe jij kunt helpen, of om een hapje mee te eten.
Bestel je boodschappen rechtstreeks bij de boer
Een gemiddelde maaltijd legt wel 30.000 kilometer af, maar bij Boeren & Buren zijn de meeste producten binnen een straal van 40 kilometer van Amsterdam geproduceerd. Je kunt er de lekkerste kaas, brood, groente, wijn, siroop, melk, bier, yoghurt en honing bestellen, allemaal gemaakt door lokale boeren en ambachtelijke producenten.
Boeren & Buren is een landelijk netwerk met maar liefst 5 afhaallocaties in Amsterdam! Wil je ook genieten van producten uit jouw omgeving? Vind je het belangrijk om korte ketens te ondersteunen, producenten een eerlijke prijs te geven en voedselverspilling tegen te gaan? Neem dan een kijkje op de website van Boeren & Buren!
De Voedselbank streeft ernaar wekelijks gezond en gevarieerd eten te geven aan mensen die het niet hebben. Zo gaat de Voedselbank armoede tegen, verdwijnen voedseloverschotten en wordt het milieu minder belast.
De Voedselbank dient zo als schakel tussen overschotten enerzijds en armoede anderzijds. Per week worden 4500 voedselpakketten gedistribueerd. Om haar klanten van voldoende eten te kunnen voorzien, werkt de Voedselbank samen met bedrijven, instellingen, overheden en particulieren.
Voedselbank Amsterdam is tevens het distributiecentrum voor Voedselbanken in Noord-Holland. De Voedselbank Amsterdam is aangesloten bij de verenging van Nederlandse Voedselbanken.
Warung Marlon is een Surinaams-Javaans restaurant in de Pijp, waar je van woensdag tot en met maandag het lekkerste Javaanse eten kan afhalen! Ga voor de bakabana als middagsnack of laat je verrassen door hun menu. Ze bewijzen hiermee dat take-out helemaal niet saai hoeft te zijn en op z’n tijd ook best kan.
Wij zijn trots om te vermelden dat Warung Marlon deel uit maakte van de Suri Route! Dit is een smaakroute opgezet door Van Amsterdamse Bodem om de duurzaamste en lekkerste Surinaamse hotspots van de stad te ontdekken. Deze locatie, met Marlon’s bakabana in de hoofdrol, hoort hier natuurlijk ook bij!
Een groene oase te midden van de hoogbouw op de Zuid As. Het Green Living Lab is een educatief centrum op de voormalige schooltuin, nu genaamd de Boeletuin VU. Ze stellen programma’s samen zoals the Green Student Boot Camp en werken samen met wetenschappers aan onderzoek naar een gezondere stedelijke levensstijl. Neem een kijkje in de geweldige dome, bouw een wormenhotel, neem deel aan de kleding swap of ga even languit op het blote voeten veldje. De workshops gaan onder andere over permacultuur: een agrarische methode waarbij naar voorbeeld van natuurlijke ecosystemen en oude/traditionele tuinbouwmethoden een menselijke leefomgeving gecreëerd wordt die ecologisch duurzaam en economisch stabiel is.
Dignita biedt de hele dag heerlijke brunchgerechten met een verrassende twist, bereid met verse, lokaal geproduceerde ingrediënten. Ze werken samen met duurzame leveranciers die dezelfde waarden delen. Het menu bevat voedzame gerechten die passen bij een gezonde levensstijl, dieetwensen en voedselallergieën. Dignita maakt deel uit van het Not For Sale-model, een internationale organisatie die kwetsbare groepen ondersteunt door middel van trainingen en re-integratie op de arbeidsmarkt.
Neem een kijkje op de website van Dignita voor hun locaties en openingstijden.
Sinds 2015 lest JuiceBrothers Nederlands dorst voor koudgeperste sappen van hoge kwaliteit die voedzaam zijn en super lekker. Het jonge en dorstige team maakt alle sappen dagelijks vers, middels de koude persing methode waarbij essentiële vitaminen, mineralen en enzymen maximaal behouden blijven terwijl alle natuurlijke smaken van de ingrediënten behouden blijven.
Door het gebruik van biologisch fruit en groente en andere natuurlijke ingrediënten, creëert JuiceBrothers de meest smaakvolle en gezonde recepten die je kunt bedenken. Deze boosters van het immuunsysteem zijn rijk aan antioxidanten, werken ontstekingsremmend en bevorderen het algehele welzijn. Met de resten pulp van het fruit worden ook nog eens crackers gemaakt om zo voedselverspilling tegen te gaan!
Organic Food For You is een bedrijf van Job en Eric en is opgericht in 2004. Zij willen jou door koeien in de wei, scharrelende kippen en een gebrek aan e-nummers kennis laten maken met lekker, gezond en smaakvol eten. Iets wat goed is mag best ontzettend lekker zijn. Biologische wijnen, zachte Nederlandse witschimmelkaas uit de streek, verse groenten en fruit – en zelfs gezouten boter die smaakt zoals je niet wist dat boter kon smaken. Geen toegevoegde rommel, 100% puur en vooral lekker. Oja, en elke dag het lekkerste brood van het Vlaamsch Broodhuys. Heb je al trek? Het zou toch wat zijn. Je woont of werkt vlakbij een plek met de meest biologische, lekkere en verse producten, maar je bent er nog nooit geweest. Kom langs!
SLA begon als familiebedrijf uit eigen behoefte. De saladebar is een plek waar je onbezorgd kunt genieten van een bord eten, waarbij je met iedere hap bouwt aan jouw gezondheid en die van de aarde. SLA wil je inspireren en leren hoe gezond eten lekker kan zijn. De missie van SLA is om gezond en duurzaam eten voor iedereen toegankelijk te maken, zodat iedereen van gezond een gewoonte wil én kan maken.
De SLA geboden:
#1: Eet onbewerkte producten. Biologisch of van dichtbij, liefst in het seizoen.
#2: Kook wanneer je kan. Beperkt met dierlijk, overdadig met plantaardig.
#3: Kies het moment, dek de tafel en eet met aandacht.
#4: Gebruik je lichaam, stimuleer je geest en lach iedere dag.
#5: Eat, share, live.
Mana Mana heeft een heerlijke Midden-Oosterse keuken vol culinaire gerechten die er ook nog eens geweldig uitzien. Ze hebben volop vega-opties; er is voor ieder wat wils op de kaart. We beloven je, het smaakt net zo lekker als dat het eruit ziet! Probeer bijvoorbeeld de beroemde falafel op basis van kikkererwten, geserveerd met tahini, een romig sausje op basis van sesamzaad, en amba, een pittig sausje van ingelegde mango met kruiden. Smeuïg, kruidig, precies goed!
Mana Mana is een van de locaties die culinair ondernemer Nadia Zerouali en chef Emmo Achthoven tippen in de Vegaroute. Download de routekaart en ontdek de meest duurzame en lekkere vega(n) eetadresjes in de stad!
Neem een kijkje op de website voor de actuele openingstijden van Mana Mana.
BBrood is meer dan alleen jouw Amsterdamse buurtbakker met bijzonder lekker en gezond brood. BBrood bakt ook bijzonder goed brood. Dit doen ze op basis van de best beschikbare kennis, maar ook met alleen de mooiste ingrediënten. Daarbij bakken ze zo duurzaam mogelijk. Hun ecologische voetprint willen ze verkleinen door uitsluitend ingrediënten van het seizoen, van dichtbij en het liefst van 100% biologisch dynamisch oorsprong te gebruiken.
Niet alleen met liefde voor de aarde, maar ook voor de mensen met wie ze samenwerken. Zo is BBrood goed op weg naar hun eerste volledig biodynamische winkel en leiden ze bakkers op in Afrika.
Check hun website voor hun verkooppunten. Je kunt BBrood vinden in de stadsdelen Centrum, Noord, Oost, Zuid en West!
De Waaghals is een vegetarisch restaurant en ze omschrijven zichzelf als informeel, verfijnd en creatief. Ze serveren een verrassingsmenu van 3 of 4 gangen en biologische wijn. De chefs maken geen gebruik van vlees-vervangende producten, maar weten met seizoensgebonden groenten heerlijke gerechten te maken. De Waaghals is al sinds 1981 een begrip in Amsterdam en is geliefd bij vegetariërs, veganisten en alles eters.