District: Zuid

De aanzet; de eerste supermarkt die échte prijzen rekent, inclusief de impact op mens en milieu.

Bij De Aanzet doen ze dingen net even anders – en vooral eerlijker. Als ’s werelds eerste supermarkt die échte prijzen rekent, maken ze de verborgen milieu- en sociale kosten zichtbaar. Geen doorgeschoven rekeningen meer voor biodiversiteitsverlies, bodemvervuiling of sociale ongelijkheid. Hier betaal je wat een product écht waard is, inclusief de impact op onze planeet.

De Aanzet biedt biologische, bio-dynamische en zoveel mogelijk lokale producten. Met minimale verpakkingen en een transparant aanbod weet je precies wat je eet. Ook kun je er terecht voor biologische bloemen en is er een afdeling met allerlei goede tweedehands spullen. Bovendien creëren ze kansen voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, waardoor elke aankoop ook sociaal bijdraagt.

Ook worden er inspirerende workshops, van zuurdesem brood bakken tot biologische kruidenzeep maken georganiseerd. Klaar om deel uit te maken van een eerlijker voedselsysteem?

Fotocredits: De Aanzet

SLUIT JE AAN BIJ DEZE CLUB WILDPLUKKERS EN VERZAMEL EETBARE PLANTEN EN GENEESKRACHTIGE KRUIDEN!

Eigen Krachtvoer organiseert elke woensdagmiddag een wildplukwandeling. Met een groepje mensen trekken ze de natuur in en zoeken kruiden, bloemen, bessen, noten of paddenstoelen. Soms vissen ze met eigen boot, rapen ze ganzen eieren of zoeken ze wilde oesters aan de kust. De wandelingen zijn altijd onder begeleiding van mensen met verstand van zaken.

Heerlijke maaltijden

Na afloop van de wildplukwandeling wordt er een heerlijke, gezonde maaltijd gemaakt door eigen kok in het wildpluk restaurant. Natuurlijk met alles wat onderweg geplukt is. Elke woensdagavond serveert Eigen Krachtvoer heerlijke 3-gangen wildplukmenu’s met de oogst van de dag. Je kunt aanschuiven aan de Chef’s Table in de keuken van Huis vd wijk de Pijp. Ook is het een mogelijkheid om je eten hier af te halen en thuis ervan te genieten.

Workshops

Ook organiseert Eigen Krachtvoer workshops zoals voedselconservering; technieken zoals wecken, fermenteren en inleggen komen hierbij aan bod. Maar ook workshops over de (genees-)kracht van kruiden en hoe je deze kan gebruiken in bijvoorbeeld zalfjes, tincturen of thee. Eigen Krachtvoer is van oorsprong voor mensen met een minimuminkomen. ”Voedsel hoeven we immers niet te krijgen, we kunnen het ook (met respect) zelf gratis plukken in de natuur.”

In de agenda op de website van Eigen Krachtvoer vind je de excursies van de komende tijd.

Voedsel verbindt!

BuurtBuik staat ervoor om samen een betere buurt te maken: ze brengen buurtbewoners bijeen, helpen elkaar een handje en redden voedsel van verspilling. Enthousiaste vrijwilligers uit de buurt halen overvloedig eten op bij groenteboeren, horeca en supermarkten. Vervolgens koken ze hiervan wekelijks een heerlijke, gratis en gezonde maaltijd. En iedereen die hier behoefte aan heeft, is welkom! Want naast lekker eten draait BuurtBuik vooral ook om gezelligheid.

Mee doen?

BuurtBuik is afhankelijk van enthousiaste vrijwilligers. Help een dagdeel mee met eten ophalen, koken, uitdelen of bezorgen. Dit kan eenmalig, wekelijks of maandelijks; wanneer het jou uitkomt. Ben je langere tijd (flexibel) beschikbaar? Help dan mee door coördinator, chef of bestuurslid te worden. Neem een kijkje op de website van BuurtBuik om te zien hoe jij kunt helpen, of om een hapje mee te eten.

Fotocredits: BuurtBuik

Bestel je boodschappen rechtstreeks bij de boer

Een gemiddelde maaltijd legt wel 30.000 kilometer af, maar bij Boeren & Buren zijn de meeste producten binnen een straal van 40 kilometer van Amsterdam geproduceerd. Je kunt er de lekkerste kaas, brood, groente, wijn, siroop, melk, bier, yoghurt en honing bestellen, allemaal gemaakt door lokale boeren en ambachtelijke producenten.

Boeren & Buren is een landelijk netwerk met maar liefst 5 afhaallocaties in Amsterdam! Wil je ook genieten van producten uit jouw omgeving? Vind je het belangrijk om korte ketens te ondersteunen, producenten een eerlijke prijs te geven en voedselverspilling tegen te gaan? Neem dan een kijkje op de website van Boeren & Buren!

De Voedselbank streeft ernaar wekelijks gezond en gevarieerd eten te geven aan mensen die het niet hebben. Zo gaat de Voedselbank armoede tegen, verdwijnen voedseloverschotten en wordt het milieu minder belast.

De Voedselbank dient zo als schakel tussen overschotten enerzijds en armoede anderzijds. Per week worden 4500 voedselpakketten gedistribueerd. Om haar klanten van voldoende eten te kunnen voorzien, werkt de Voedselbank samen met bedrijven, instellingen, overheden en particulieren.

Voedselbank Amsterdam is tevens het distributiecentrum voor Voedselbanken in Noord-Holland. De Voedselbank Amsterdam is aangesloten bij de verenging van Nederlandse Voedselbanken.

Warung Marlon is een Surinaams-Javaans restaurant in de Pijp, waar je van woensdag tot en met maandag het lekkerste Javaanse eten kan afhalen!

Ga voor de bakabana als middagsnack of laat je verrassen door hun menu. Warung Marlon tilt het take-out menu naar een hoger niveau en bewijst dat het helemaal niet saai hoeft te zijn. Warung Marlon maakt ook deel uit van de Suri Route! Dit is een smaakroute opgezet door Van Amsterdamse Bodem om de duurzaamste en lekkerste Surinaamse hotspots van de stad te ontdekken. Deze locatie, met Marlon’s bakabana in de hoofdrol, hoort hier natuurlijk ook bij!

 

Dignita serveert duurzame, huisgemaakte brunchgerechten én biedt kansen aan kwetsbare groepen via sociale re-integratie.

Dignita serveert de hele dag door heerlijke brunchgerechten met een verrassende twist, gemaakt van verse, lokaal geproduceerde ingrediënten. Alles op het menu wordt vanaf de basis zelf bereid, met aandacht voor detail en duurzaamheid. Ze werken samen met leveranciers die hun waarden delen en kiezen waar mogelijk voor scharrel- en seizoensproducten. Het menu is zorgvuldig samengesteld met voedzame opties die passen bij een gezonde levensstijl, dieetwensen en voedselallergieën.

Als sociale onderneming is Dignita onderdeel van het Not For Sale-model, een internationale organisatie die kwetsbare groepen ondersteunt. Via gecertificeerde trainingsprogramma’s en begeleiding helpt de Dignita Foundation mensen bij hun re-integratie op de arbeidsmarkt en in de samenleving. Zo biedt Dignita niet alleen goed eten, maar ook nieuwe kansen voor wie dat het hardst nodig heeft.

Neem een kijkje op de website van Dignita voor hun locaties en openingstijden.

Fotocredits: Dignita

Sinds 2015 lest JuiceBrothers Nederlands dorst voor koudgeperste sappen van hoge kwaliteit die voedzaam zijn en super lekker. Het jonge en dorstige team maakt alle sappen dagelijks vers, middels de koude persing methode waarbij essentiële vitaminen, mineralen en enzymen maximaal behouden blijven terwijl alle natuurlijke smaken van de ingrediënten behouden blijven.

Door het gebruik van biologisch fruit en groente en andere natuurlijke ingrediënten, creëert JuiceBrothers de meest smaakvolle en gezonde recepten die je kunt bedenken. Deze boosters van het immuunsysteem zijn rijk aan antioxidanten, werken ontstekingsremmend en bevorderen het algehele welzijn. Met de resten pulp van het fruit worden ook nog eens crackers gemaakt om zo voedselverspilling tegen te gaan!

SLA begon als familiebedrijf uit eigen behoefte. De saladebar is een plek waar je onbezorgd kunt genieten van een bord eten, waarbij je met iedere hap bouwt aan jouw gezondheid en die van de aarde. SLA wil je inspireren en leren hoe gezond eten lekker kan zijn. De missie van SLA is om gezond en duurzaam eten voor iedereen toegankelijk te maken, zodat iedereen van gezond een gewoonte wil én kan maken.

De SLA geboden:
#1: Eet onbewerkte producten. Biologisch of van dichtbij, liefst in het seizoen.
#2: Kook wanneer je kan. Beperkt met dierlijk, overdadig met plantaardig.
#3: Kies het moment, dek de tafel en eet met aandacht.
#4: Gebruik je lichaam, stimuleer je geest en lach iedere dag.
#5: Eat, share, live.

Organic Salad Bar

BBrood is meer dan alleen jouw Amsterdamse buurtbakker met bijzonder lekker en gezond brood. BBrood bakt ook bijzonder goed brood. Dit doen ze op basis van de best beschikbare kennis, maar ook met alleen de mooiste ingrediënten. Daarbij bakken ze zo duurzaam mogelijk. Hun ecologische voetprint willen ze verkleinen door uitsluitend ingrediënten van het seizoen, van dichtbij en het liefst van 100% biologisch dynamisch oorsprong te gebruiken.

Niet alleen met liefde voor de aarde, maar ook voor de mensen met wie ze samenwerken. Zo is BBrood goed op weg naar hun eerste volledig biodynamische winkel en leiden ze bakkers op in Afrika.

Check hun website voor de vele verkooppunten die te vinden zijn door de hele stad (Noord, Oost, Zuid & West)!

De Waaghals is een vegetarisch restaurant en ze omschrijven zichzelf als informeel, verfijnd en creatief. Ze serveren een verrassingsmenu van 3 of 4 gangen en biologische wijn. De chefs maken geen gebruik van vlees-vervangende producten, maar weten met seizoensgebonden groenten heerlijke gerechten te maken. De Waaghals is al sinds 1981 een begrip in Amsterdam en is geliefd bij vegetariërs, veganisten en alles eters.