SOIL VEGAN CAFÉ MAAKT PLANTAARDIG ETEN HEERLIJK EN MET PURE INGREDIËNTEN.
Ze gebruiken natuurlijke smaakverrijkende technieken en 90% van hun producten komt uit eigen huis. De overige 10% komt van een zorgvuldig geselecteerde groep producenten. Ze zijn veganistisch, seizoensgebonden, meestal lokaal en volkomen eerlijk. Inmiddels zijn er twee locaties: zowel in oost als in west.
Geboren in Brazilië, omringd door de vlees cultuur, begon chef Gustavo Bottino zich zorgen te maken om het milieu. Al snel kwam hij erachter dat de opties beperkt zijn als het gaat om plantaardig buitenshuis eten. Samen met business partner Remco begonnen ze ideeën te verzamelen om plantaardig eten zo divers en lekker mogelijk te maken! Zodoende ontstond het Soil Vegan Café.
BRET, met zijn kenmerkende rode look, geeft het grijze Sloterdijkgebied een vrolijke impuls. Om het gebied gezelliger te maken is het hele plein omgetoverd tot een weelderig groen park. En midden in dat park verrijst BRET als een rood hart dat leven pompt in een grijze kantoorruimte.
BRET dient nu als ontmoetingsplek voor iedereen die wil dineren, borrelen, dansen, dagdromen, inspiratie opdoen en verbinden. Bij BRET geloven ze in eerlijkheid en duurzaamheid. Dat betekent dat de chefs focussen op goede smaak en weinig afval. Daarnaast werken ze alleen samen met lokale groothandels, biologische producten en boerderijen met een maximaal dierenwelzijn. Ook zijn ze toegewijd aan het verminderen van afval, het voorkomen van vervuiling en het besparen van energie en natuurlijke hulpbronnen waar mogelijk.
de Tweede Jeugd maakt tosti’s met impact. niet alleen brood, maar ook talent krijgt hier een tweede kans
Bij De Tweede Jeugd vinden ze dat een productiekeuken de ideale plek is om een positieve bijdrage te leveren. Dat doen zij door mooi werk te creëren voor kwetsbare groepen, de ingrediënten en het productieproces steeds verder te verduurzamen, en natuurlijk steeds meer mensen te verblijden met de allerlekkerste tosti’s!
Ze maken tien verschillende culinaire diepvriestosti’s, met de hand bereid in eigen keuken. Belegd met de beste kazen, huisgemaakte ingrediënten en het lekkerste circulaire desembrood.
Little Plant Pantry, de eerste plasticvrije winkel in Amsterdam.
Little Plant Pantry is een natuurvoedingswinkel met een nadruk op ethische consumptie, het minimaliseren van afval en het aanbieden van gezonde, natuurlijke producten.
Little Plant Pantry is de eerste plasticvrije winkel in Amsterdam. Als speciaalzaak bieden ze biologische ingrediënten zonder (of met minimale) verpakking en werken ze samen met lokale voedselproducenten. Hun missie is om plastic verpakkingen voor eenmalig gebruik te vermijden en een plantaardig dieet te promoten.
Of je nu een creatieve thuiskok bent of op zoek naar kant-en-klare maaltijden om mee te nemen, ze willen er samen voor zorgen dat jouw eten gezond en duurzaam is, zowel voor jou als voor het milieu!
Oficina is een dagelijkse kantine en food design studio. Het is een plek waar een mix van eten, cultuur en design samenkomen. De kantine biedt een zorgvuldig samengesteld, wisselend menu dat zich aanpast aan de seizoenen. De priotriteit ligt bij hoogwaardige producten, zodat de ingrediënten voor zichzelf kunnen spreken en er levendige plantaardige gerechten ontstaan. Alles wat in de keuken wordt gebruikt is afkomstig uit de stad zelf of van boeren binnen de metropool regio Amsterdam. De drankafdeling onderscheidt zich verder ook de focus op matcha en andere losse theesoorten.
Naast de kantine is er een winkel afdeling waar food en non-food artikelen te koop zijn, evenals alle thee soorten die op het menu staan. Kijk op de website voor de openingstijden en op de Instagram voor een moderne, ‘simple but chique’ voorproefje van de stijl van Oficina!
BuurtBuik staat ervoor om samen een betere buurt te maken: ze brengen buurtbewoners bijeen, helpen elkaar een handje en redden voedsel van verspilling. Enthousiaste vrijwilligers uit de buurt halen overvloedig eten op bij groenteboeren, horeca en supermarkten. Vervolgens koken ze hiervan wekelijks een heerlijke, gratis en gezonde maaltijd. En iedereen die hier behoefte aan heeft, is welkom! Want naast lekker eten draait BuurtBuik vooral ook om gezelligheid.
Mee doen?
BuurtBuik is afhankelijk van enthousiaste vrijwilligers. Help een dagdeel mee met eten ophalen, koken, uitdelen of bezorgen. Dit kan eenmalig, wekelijks of maandelijks; wanneer het jou uitkomt. Ben je langere tijd (flexibel) beschikbaar? Help dan mee door coördinator, chef of bestuurslid te worden. Neem een kijkje op de website van BuurtBuik om te zien hoe jij kunt helpen, of om een hapje mee te eten.
Fotocredits: BuurtBuik
Pal & Leo is een lifestylemerk dat gezonde, biologische producten maakt in Amsterdam. Hun Paleo Granola en Dark Chocolate Granola zijn uniek met 60% noten en volledig vrij van granen en haver. Ze zijn perfect als snack of als topping voor salades en desserts.
Bij Pal & Leo gaat het niet alleen om het voeden van je lichaam. Het doel is ook om betekenisvolle ervaringen te creëren die mensen met elkaar verbinden en samenbrengen rond lekker en lokaal bereid eten. Het gaat om welzijn en balans. Hoewel er een focus ligt op gezonde voeding en een bewuste levensstijl, wordt ook het plezier van samenkomen gevierd: het delen van maaltijden, verhalen en waardevolle momenten.
Met oog op duurzaamheid voor de planeet en toekomstige generaties, wordt er zoveel mogelijk gebruik gemaakt van lokale en biologische ingrediënten. De hedendaagse bewuste consument zoekt immers meer dan alleen producten; er is een verlangen naar verhalen, transparantie en een doel. Pal & Leo is gebaseerd op de waarden van bewust leven, vakmanschap en samenwerking. De “&” in de naam symboliseert de partnerschappen met gelijkgestemde producenten en lokale initiatieven om samen een positieve impact te creëren. Je kunt de granola onder anderen kopen bij: Stach, The Maker Store, Chef Centraal of online. Meer info vind je op hun website.
Een gemiddelde maaltijd legt wel 30.000 kilometer af, maar bij Boeren & Buren zijn de meeste producten binnen een straal van 40 kilometer van Amsterdam geproduceerd. Je kunt er de lekkerste kaas, brood, groente, wijn, siroop, melk, bier, yoghurt en honing bestellen, allemaal gemaakt door lokale boeren en ambachtelijke producenten.
Boeren & Buren is een landelijk netwerk met maar liefst 5 afhaallocaties in Amsterdam! Wil je ook genieten van producten uit jouw omgeving? Vind je het belangrijk om korte ketens te ondersteunen, producenten een eerlijke prijs te geven en voedselverspilling tegen te gaan? Neem dan een kijkje op de website van Boeren & Buren!
Amsterdam – 22 juli 2024: Onze Groenteboer
Ken je de prachtige, regeneratieve tuinderij Onze Groenteboer aan de rand van Amsterdam al?
Van mei tot november levert Onze Groenteboer wekelijks onbespoten, verse groenten uit hun tuinen in Vreeland. Bestel een groentepakket, volg een kookcursus in de tuin met zelf geoogste groenten, boek een rondleiding over herstellende landbouw, of word vrijwilliger. Er is altijd iets te doen – gezond, lokaal en leuk!
Wat kun jij doen bij Onze Groenteboer?
Groentepakketten bestellen: Elke week verse groenten rechtstreeks van de boer. Gezond, lekker en goed voor het milieu!
Workshops volgen: Leer hoe je zelf je groenten kunt kweken, of hoe je ze het beste kunt bereiden.
Vrijwilliger worden: Heb je groene vingers of wil je gewoon een steentje bijdragen? Doe mee en help bij het kweken, oogsten of het inpakken van de pakketten.
PLANTAARDIGE en Circulaire BITTERBALLEN, KROKETTEN en BURGERS
We moeten om. Als we verder willen met deze planeet, dan moeten we gezonder en duurzamer produceren en eten. Plantaardige ingrediënten zijn de oplossing, want deze vragen een stuk minder aandacht van de natuur.
Bij GRO geloven ze in de circulaire beweging van de aarde. De grond waarop we wonen, leven en werken is een voedingsbodem voor duurzame initiatieven. Daarom worden hun oesterzwammen geteeld met koffiedik, het restproduct van jouw kop koffie.
Oesterzwammen in plaats van vlees
Oesterzwammen zijn rijk aan mineralen en vitaminen en zijn een bron van vezels. Bovendien staan ze bekend als ware smaakmakers. De vlezige structuur van oesterzwammen zorgt ervoor dat het een goed alternatief is voor vlees. Van die smakelijke, veelzijdige en circulair geteelde oesterzwammen maken we overheerlijke producten zoals bitterballen, kroketten, carpaccio, burgers, chips en ragoutbroodjes.
Het assortiment aan vegan, vegetarische en blended producten is beschikbaar via groothandels zoals Sligro, Bidfood en Hanos. Daarnaast kunnen consumenten GRO tegenwoordig ook vinden bij o.a. Picnic, Crisp en Gorillas.
Jara maakt sauzen en salsa’s, met meer dan 90% (lokale) groenten, met liefde gemaakt in Amsterdam. Geen kunstmatige toevoegingen, alleen puur natuur. Van hun pittige Salsa Picante tot de romige Salsa ai Funghi. Jara werkt samen met lokale boeren en ondersteunen regeneratieve landbouw, waardoor ze niet alleen jouw smaakpapillen, maar ook de planeet een plezier doen.
Aan de hand van regeneratieve landbouwtechnieken werkt Jara samen met Stadsgroenteboer en vele andere biologische boeren in Amsterdam. Doordat ze ervoor kiezen om lokale, seizoensgebonden ingrediënten te verbouwen en verwerken tot heerlijke producten hopen ze anderen te inspireren zelf te koken en meer bewustzijn te creëren rondom gezonde keuzes van voeding.
House of Fermentation is een Koreaans voedselbedrijf dat zich richt op authentieke en traditionele recepten en tegelijkertijd vasthoudt aan de filosofie van zero-waste en duurzaamheid. Sinds de start is de verkoopcyclus zero-waste en is ook de productie ook op weg naar zero-waste.
House of Fermentation is de enige authentieke kimchi-maker in Europa is, je kan er workshops kimchi-maken volgen. Maandelijkse dinerevenementen laten de traditionele Koreaanse keuken zien. Alle informatie is beschikbaar op hun website.
Saru Soda maakt frisdranken, maar dan 100% natuurlijk. In hun assortiment vind je onder andere een fijne vlierbloesem sap, een zachte ginger-lime smaak en een tonic met pit. Hun ingrediënten zijn van biologische herkomst of zorgvuldige wildpluk. Bovendien krijgt afval een bestemming en gaan ze voedselverspilling tegen. Zo maken ze eau-de-vie van de resten kweepeer!
Saru Soda is ook duurzaam in het productie proces: het wordt volledig gemaakt door zonne-energie. En door zelf water uit de kraan toe te voegen aan de siropen, scheelt het heel wat vrachtwagenkilometers. Bankieren doen ze met Triodos. Verder vindt het productieproces plaats in Amsterdam
Oma’s Soep is een bedrijf dat verse soepen en maaltijden verkoopt, waarbij maar liefst 50% van de winst wordt ingezet om jong en oud met elkaar te verbinden en eenzaamheid onder ouderen te bestrijden.
Eenzaamheid onder ouderen is een groeiend probleem, en Oma’s Soep zet zich in om daar iets aan te doen! Met wekelijkse kookdagen en soep-aan-huisdagen brengt Oma’s Soep jong en oud samen voor gezelligheid, een goed gesprek en natuurlijk een lekkere kom soep. In elke stad zorgen studentenbesturen ervoor dat ouderen niet alleen soep, maar vooral ook aandacht en warmte krijgen.
Naast deze vaste momenten organiseert Oma’s Soep ook toffe evenementen, zoals een speeddate op Valentijnsdag en het grote Oma’s Festival in september. En de beweging groeit – niet alleen in Nederland, maar ook daarbuiten! Want hoe meer soep en gezelligheid, hoe minder eenzaamheid.
Levain et le Vin is een zuurdesembakkerij en natuurlijke wijnwinkel waar ambacht centraal staan.
Hier wordt uitsluitend gewerkt met natuurlijke processen: zuurdesembrood wordt gemaakt zonder kunstmatige gisten, volledig gebaseerd op fermentatie met wilde gisten. Hetzelfde geldt voor de natuurwijn: die is puur druivensap, zonder chemische toevoegingen of onnodige interventies. De wijn komt van kleinschalige wijnboeren die met de hand oogsten, werken met traditionele houten persen en veel liefde en zorg in hun productie stoppen.
Wat deze bakkerij extra bijzonder maakt, is de focus op een zo klein mogelijke ecologische voetafdruk. Plastic wordt zoveel mogelijk vermeden, en oud brood krijgt een tweede leven als croutons. Bovendien worden alleen leveranciers gekozen die biologisch werken, lokaal produceren en duurzaamheid vooropstellen.
Kom genieten van een lekker en wisselend menu met een lage prijs door Robin Food!
Op het menu van Robin Food: gezond en eerlijk voedsel, altijd vegan, biologisch waar het kan en gemaakt met liefde door vele vrijwilligers! Robin Food is een initiatief van Anne, Branko en Erik. Ze zijn te vinden in de Frederik Hendrikschool, een voormalig gekraakt oud schoolgebouw. Het doel is een sociale en activistische keuken te zijn, waar het draait om samenkomen om na te denken over eten en ervan te genieten!
Kijk op de website om op de hoogte te zijn van de meest actuele data!
Wheat. Pray. Love. brengt ambachtelijke seitan naar Amsterdam, zodat jij met gemak heerlijke, eiwitrijke vegan gerechten op tafel zet!
Joey en Sherilyn leerden elkaar in 2016 kennen en werden al snel partners en de allerbeste maatjes. Samen gingen ze op een vegan ontdekkingstocht en stuitten gaandeweg op een fantastische vleesvervanger genaamd seitan.
Seitan is een vegan vleesvervanger gemaakt van tarwe. Wanneer tarwemeel gespoeld wordt, vloeit het zetmeel weg en blijven de gluten over. Gemixt met natte ingrediënten is gluten een plakkerige, kauwgom-achtige substantie. Wanneer je het op de juiste manier verwerkt krijgt het een vleesachtig structuur en neutrale smaak. Perfect voor het veganizen van je favoriete gerechten.
Seitan is een prima eiwitbron, omdat het alle 9 essentiële aminozuren bevat. wheat. pray. love. seitan bestaat voor maar liefst 30% uit pure planteneiwit. Vergeleken met kip (27%) en bief (28%) is seitan zeker baas boven baas.
Zelf seitan maken bleek best lastig. Drie jaar en heel wat mislukte seitan verder waren ze eindelijk tevreden met het resultaat en wilden ze deze graag delen met de rest van Amsterdam.
De twee richtten Wheat. Pray. Love op: een ambachtelijk bedrijf dat als doel heeft de perfecte seitan te bereiden en te verspreiden. Hun bedrijfsmissie is om het plantaardig koken te versimpelen en om mensen te laten genieten van vegan eten. Het uiteindelijke doel is om met zijn allen een betere wereld te scheppen, voor iedereen; of ze nu mens, gevedered, geschubt of harig zijn. Het aanpassen van ons eetpatroon zou een enorme stap in de goede richting zijn.
familie restaurant Markt Centraal brengt de buurt samen met wereldse smaken, livemuziek en lange tafels in de iconische Centrale Markthal!
Stichting Markt Centraal is de eerste bewoner van rijksmonument de Centrale Markthal op het Food Center Amsterdam, ook wel de buik van Amsterdam genoemd. Na de restauratie vormt dit imposante bouwwerk het hart van een compleet nieuwe woonwijk. Tot die tijd organiseert Markt Centraal als cultureel en culinair kwartiermaker live muziekavonden in alle genres (Markt Kabaal) en… het populaire Markt Maal! Om de week op zondagmiddag bereiden buurtkoks uit alle culinaire windstreken van Amsterdam een heerlijke (vegetarische) driegangenmaaltijd voor iedereen. Van Syrisch en Szechuan Chinees tot Javaans en Mexicaans: het Markt Maal is samen genieten aan lange tafels met altijd een moppie livemuziek door een Mokumse artiest of band.
Tickets voor het Markt Maal zijn er voor iedereen:
€0,- voor diegene die écht krap zit
€2,50 voor Stadspassers
€10,- voor Jan Modaal
Goed in de slappe was? Dan betaal je met €15,- ook een Markt Maal voor een ander!
Omdat het een afgesloten terrein betreft, word je altijd opgehaald, rondgeleid én teruggebracht met het charmante oranje treintje, de Markt Centraal Express.
Dignita serveert duurzame, huisgemaakte brunchgerechten én biedt kansen aan kwetsbare groepen via sociale re-integratie.
Dignita serveert de hele dag door heerlijke brunchgerechten met een verrassende twist, gemaakt van verse, lokaal geproduceerde ingrediënten. Alles op het menu wordt vanaf de basis zelf bereid, met aandacht voor detail en duurzaamheid. Ze werken samen met leveranciers die hun waarden delen en kiezen waar mogelijk voor scharrel- en seizoensproducten. Het menu is zorgvuldig samengesteld met voedzame opties die passen bij een gezonde levensstijl, dieetwensen en voedselallergieën.
Als sociale onderneming is Dignita onderdeel van het Not For Sale-model, een internationale organisatie die kwetsbare groepen ondersteunt. Via gecertificeerde trainingsprogramma’s en begeleiding helpt de Dignita Foundation mensen bij hun re-integratie op de arbeidsmarkt en in de samenleving. Zo biedt Dignita niet alleen goed eten, maar ook nieuwe kansen voor wie dat het hardst nodig heeft.
Neem een kijkje op de website van Dignita voor hun locaties en openingstijden.
In de Spaarndammerbuurt serveren Morris & Bella in hun gelijknamige restaurant een heerlijk plantaardig 4- tot 6-gangenmenu!
Met hun fine dining-concept tillen ze de plantaardige keuken naar een hoger niveau. Hun volledige aandacht gaat naar de veelzijdigheid van Nederlandse groenten. Waar ze voorheen nog vlees en vis als supplement gebruikten, kiezen ze nu exclusief voor plantaardige ingrediënten, zonder soja of vleesvervangers.
Dankzij hun samenwerking met Oscar Circulair zijn ze volledig circulair en gaan ze bewust om met reststromen. Daarnaast zijn Morris & Bella wekelijks in de natuur te vinden, op zoek naar inspiratie en seizoensproducten. Zo verandert het menu elke vier weken, met steeds nieuwe verrassende gerechten van Hollandse bodem.
Laat je meevoeren met de seizoenen en ontdek de kracht van pure groenten bij Morris & Bella! Bekijk de website voor het menu en meer informatie.
Hummus & Habibis is een cateringbedrijf met een verhaal.
Het begon met het idee om minderjarige asielzoekers te verbinden met de smaken van thuis—iets wat Bader Dabbagh als geen ander begrijpt. Tijdens de lockdowns bood hummus maken hem houvast en hielp het hem om moeilijke herinneringen aan zijn vlucht uit Syrië deels te verwerken.
Wat in 2020 startte als een kleine hummus-bezorgdienst, is uitgegroeid tot een volwaardig cateringbedrijf. Samen met zijn vader bereidt Bader authentieke, veganistische Syrische maaltijden zonder onnodige toevoegingen, met respect voor de traditionele smaken. Maar Hummus & Habibis draait om meer dan eten alleen: het brengt mensen, smaken en culturen samen.
Waterkant brengt Suriname naar Amsterdam met een tropische vibe, hartverwarmende gastvrijheid en een mix van multiculturele smaken.
Waterkant is geïnspireerd door ‘De Waterkant’, een gezellige boulevard langs de Surinaamse rivier in hartje Paramaribo. Door de overeenkomsten voelde het niet meer dan logisch om die sfeer naar Amsterdam te halen. Beide gelegen in het midden van de hoofdstad, waar je de bekende Surinaamse gastvrijheid ervaart.
Geniet van de heerlijke multiculturele hapjes en drankjes op het grote terras van Waterkant. Uitkijkend op de Spiegelgracht en met een beetje geluk de hele dag zon. In deze tropische oase voel je je meteen thuis.
Waterkant maakt deel uit van deSuri Route en daar zijn we trots op! De Suri Route is een smaakroute die is opgezet door Van Amsterdamse Bodem om de duurzaamste en lekkerste Surinaamse hotspots van de stad te ontdekken.
Met de gefermenteerde groenten van SauerCrowd geef je elke maaltijd een gezonde boost!
SauerCrowd is een platform en community, met een focus op gefermenteerde, gezonde darm producten rechtstreeks van lokale biologische boeren. Deze producten dragen bij aan meer diversiteit binnen ons lichaam, en ook om ons heen in de natuur! Het biologisch gefermenteerde voedsel bevat namelijk pro-biotische bacteriën wat bijdraagt aan een gezonde darm flora. Daarbij gebruiken de lokale regeneratieve boerderijen hun voedselafval als compost op hun bodem voor diversiteit. Win-win-win.
SauerCrowd zet zich in voor een circulaire, transparante voedselketen die biologische en regeneratieve boerderijen ondersteunt. In samenwerking met De Stadsgroenteboeren wordt organisch afval gecomposteerd, en met De Stadsboerderij in Almere worden biologisch-dynamische, lokale ingrediënten ingekocht. Zo krijgt de boer de hoogst mogelijke prijs voor zijn gewassen, die vervolgens worden omgezet in heerlijke, darm-gezonde en gefermenteerde voedingsproducten.
Denk aan hun Nederlandse Kimchi (gemaakt met 95% lokale ingrediënten), Golden Turmeric Kraut, Purple Rain Kraut en de nieuwste innovatie: gefermenteerde B(e)tter, een plantaardige boter.
De producten van SauerCrowd zijn online verkrijgbaar via hun website en ook te vinden bij Crisp, Ekoplaza en Bio-Planet.
De Plantage is een groene stadstuin in de binnenplaats van het WOW hostel, waar geëxperimenteerd wordt met voedselproductie in stedelijke gebieden.
Het is een levend laboratorium dat bezoekers inspireert om hun omgeving anders te ervaren en bewustzijn creëert over voedsel en duurzaamheid. Ook het WOW hostel zelf is een bezoek waard. Naast een verblijfplaats is het een platform voor creativiteit en sociale impact, waar kwetsbare groepen worden opgevangen en workshops voor creatieve makers worden aangeboden. Een plek waar experiment en gemeenschapsgevoel samenkomen!
Benieuwd? Check de website voor bezoekmogelijkheden.