District: Overige

Interview: Anne Engel van forteiland pampus

Interview: Anne Engel van forteiland pampus

Door te kiezen voor bijzondere lokale gewassen, kunnen we biodiversiteit terugbrengen in ons landschap, weet Anne Engel. Als hoofd horeca van Forteiland Pampus – een zelfvoorzienend eiland bij Muiden – maakt ze mensen via hun bord verliefd op natuurherstel.

”Vroeger kon je in Nederland wel tien verschillende soorten appels vinden; nu zijn dat er nog maar een paar. Daar moeten we toch weer naar terug?”

Hoe is Forteiland Pampus ontstaan?

Forteiland Pampus is een kunstmatig eiland, aangelegd als onderdeel van de Stelling van Amsterdam: een verdedigingslinie van tientallen forten die de hoofdstad moesten beschermen. Maar toen Pampus in gebruik werd genomen, waren technologische ontwikkelingen zoals vliegtuigen al zover dat de linie overbodig raakte. Hierdoor verloor het eiland zijn functie en werd het een vrijplaats waar mensen feesten organiseerden en hun gang gingen.

Ongeveer 25 jaar geleden nam een stichting het eiland over, maakte het schoon en richtte er een museum in dat het verhaal van Pampus vertelt. Inmiddels is het eiland een duurzame plek geworden, met een moestuin, educatieve programma’s en een zelfgebouwd energiesysteem. Zo wekken we onze eigen energie op met behulp van twee windmolens, zonnepanelen en een biogasinstallatie. We hebben zelfs een watermaker waarmee we het omringende water zuiveren, dat we gebruiken voor de wc’s en in de keuken. Waar we vroeger afhankelijk waren van aggregaten, zijn we nu volledig zelfvoorzienend.

Het mooie is dat we mensen ook rondleiden op het eiland om te laten zien hoe dit allemaal werkt. Zodat andere eilanden, zoals Texel, uiteindelijk ook energieneutraal kunnen functioneren. Op Pampus doen we dit alvast in het klein.

Jullie zetten je ook in voor een beter voedselsysteem.

Klopt. We werken volgens het Planetary Health Diet: een voornamelijk plantaardig dieet dat de Aarde ook op de lange termijn kan dragen, zelf met een groeiende wereldbevolking. Dus tijdens de groepslunch gebruiken we helemaal geen dierlijke eiwitten meer en ’s avonds maximaal 20 procent.

Daarnaast zijn we onderdeel van Biodiversiteit op je Bord, een groeiende beweging van restaurants, chefs, cateraars en leveranciers die zich inzetten voor natuurherstel door te koken met lokale producten die goed zijn voor de biodiversiteit. We zijn dus voortdurend bezig met de vraag: hoe kunnen we biodiversiteit bevorderen? Zowel door de producten die we inkopen als door in de moestuin allerlei soorten bonen, tomaten en uien te telen. Voor mij voelt dat heel logisch: dat je niet vast blijft zitten in die eenheidsworst, maar juist probeert om oude soorten terug te brengen in het landschap.

Waarom is biodiversiteit in het boerenlandschap eigenlijk zo belangrijk?

Op dit moment eten de meeste mensen nog maar een stuk of tien gewassen, terwijl er wereldwijd duizenden verschillende soorten bestaan. Dit heeft geleid tot enorme monoculturen, die niet alleen biodiversiteit vernietigen, maar ook schadelijk zijn voor de natuur. Monoculturen gaan vaak gepaard met landbouwgif en bieden vogels en insecten nauwelijks voedsel. Daardoor staan niet alleen de natuur, maar ook de verscheidenheid aan eetbare gewassen onder druk. Er bestaat zelfs een rode lijst van bedreigde voedingsmiddelen, opgesteld door de Slow Food beweging, die deze heeft verzameld in de Ark van de Smaak: een internationale catalogus van bedreigd culinair erfgoed.

Wij proberen dit verlies aan voedseldiversiteit tegen te gaan door te werken met bijzondere en vaak vergeten gewassen. Denk aan de ‘soesterknol’, een aparte biet, gerst van Texel, of bonen van een Friese boer die zich richt op oude peulvruchten. Veel komt ook uit onze eigen moestuin of wordt wild geplukt op het eiland. Zo gebruik ik vlierbloesem en brandnetels uit de natuur, voor in de soep of als pesto.

Wat hoop je bij mensen teweeg te brengen?

Je hoopt natuurlijk dat mensen anders gaan kijken naar duurzaamheid en naar hun eigen rol daarin. Afgelopen zomer hebben we onze gasten bijvoorbeeld enveloppen met zaden meegegeven, gevuld met bijzondere bonenrassen die ze in hun eigen tuin konden planten. Want ook op kleine schaal kun je veel bijdragen aan biodiversiteit.

Vroeger kon je in Nederland wel tien verschillende soorten appels vinden; nu zijn dat er nog maar een paar. Daar moeten we toch weer naar terug? Het probleem is dat het nog wel even kan duren voordat iedereen hierin meegaat, juist omdat supermarkten nauwelijks meer voedseldiversiteit aanbieden. Daarom is het zo belangrijk om het verhaal te blijven vertellen en mensen te laten zien hoe ze zelf een verschil kunnen maken.

”ik zou graag zien dat iedereen in Amsterdam betaalbaar lokaal eten kan kopen, zonder afhankelijk te zijn van dure biologische supermarkten”

Wat kunnen mensen thuis nog meer doen?

Hoe mooi zou het zijn als iedereen de verantwoordelijkheid zou nemen voor zijn eigen stukje stoep? Bijvoorbeeld door zwerfafval op te ruimen en er biologische planten of bloemen neer te zetten. Dat zou al zoveel schelen. Koken met lokale seizoensgroenten is ook zo’n eenvoudige stap met een groots effect.

Wat wij bij Pampus doen – experimenteren, leren en samenwerken – is iets wat je thuis ook kunt doen. Het hoeft niet perfect. Begin gewoon en kijk wat er mogelijk is. Het belangrijkste is om in beweging te blijven

Over beweging gesproken: waar hoop je over een paar jaar met Forteiland Pampus te staan?

Mijn droom is om het eiland verder te ontwikkelen tot een volledig plastic- en afvalvrije plek. Ons hoofdgebouw is nog niet energieneutraal, en een deel van onze vloot draait nog op brandstof – het zou geweldig zijn als we dat kunnen veranderen. Verder zijn er volop kansen om onze moestuin uit te breiden: we zijn namelijk pas net begonnen met permacultuur!

En hoe ziet jouw ideale Amsterdam eruit?

Meer groen, meer biodiversiteit en minder gemakzucht. Ik woon midden in de stad, vlak bij de Dam. Als ik daar ’s ochtends over frietbakken springend naar Pampus vertrek, denk ik: hoe kan het dat we niet allemaal wat bewuster bezig zijn met duurzaamheid? Het contrast is soms enorm.

Daarnaast zou ik graag zien dat iedereen in Amsterdam betaalbaar lokaal eten kan kopen, zonder afhankelijk te zijn van dure biologische supermarkten. En ik hoop dat ambachtelijke en lokale producten hun plek terugkrijgen in de winkelstraat.

“Geen standaard toeristenwinkels meer met pizza’s en wafels, maar bijzondere plekken met producten die écht iets bijdragen.”

Meer weten over Forteiland Pampus? Bekijk hun website.

Tekst door: Nadine Maarhuis

Fotograaf: Carly Wollaert

Amsterdam – 8 mei 2024: Wilder Land Foto: Tammy van Nerum

Wilder Land werkt samen met boeren door (on)kruiden in te zaaien waar ze ongelooflijk lekkere thee van maken.

Om de Nederlandse biodiversiteit te verbeteren zullen we ons opnieuw met de natuur moeten verbinden. Door onszelf en ons landschap te verwilderen. Hoe meer (on)kruiden er worden ingezaaid bij boeren, hoe meer bijen, vogels en vlinders terugkeren en blijven in Nederland.

Bij Wilder Land zijn ze ervan overtuigd dat we naar een economie toe moeten waar “herstel” centraal staat. Want we putten de aarde nog steeds uit. Op zoek naar manieren om Nederlandse biodiversiteit te stimuleren, ontdekten Daan van Diepen en Matthijs Westerwoudt de veelzijdige kansen van thee.

De meeste kruidenthee die wij drinken kan je gewoon in Nederland laten groeien. Toch komt bijna alle kruidenthee die in de winkels ligt uit het buitenland, vaak zelfs van buiten Europa. Dus waarom niet in Nederland hier mee aan de slag? Dat scheelt vele kilometers transport, is goed voor onze Nederlandse natuur en levert heerlijke thee op. Wilder Land laat zien dat een kwaliteitsproduct en natuurherstel heel goed samengaan. Daar wordt de aarde beter van.

Puur natuurlijke kruiden

De kruiden die Wilder Land oogst voor in de blends zijn niet bespoten met bestrijdingsmiddelen. Een deel van de kruiden wordt geoogst om er thee van te maken. De rest, minimaal de helft, blijft staan zodat insecten ervan kunnen blijven genieten. Vervolgens neemt na de bloeiperiode de wind het over en verspreid de zaden over het land. Zo zullen er in het voorjaar daarna op nog meer plekken kruiden op komen. Langzaamaan neemt de natuur het zo weer over. Lekker wild.

Met de productie van Nederlandse (on)kruidenthee wordt een nieuw verdienmodel gecreëerd voor boeren die willen bijdragen aan meer biodiversiteit. Win-win-win-win-win.

Geniet van de unieke blends samengesteld door de Wilder Land theesommelier. Neem een kijkje op de website voor het aanbod.

Amsterdam – 8 mei 2024: Wilder Land Foto: Tammy van Nerum

JE LOKALE MELKBOER BINNEN AMSTERDAM

206 boeren rond Amsterdam produceren wekelijks bijna 1,5 miljoen liter melk, maar minder dan 0,5% daarvan komt direct in de stad terecht. More than Milk Amsterdam (MOMA) wil dit veranderen door lokale melkproducten, zoals kaas, volle melk en yoghurt, te verkopen op Amsterdamse markten. Deze producten zijn afkomstig van de Groene Griffioen boerderij in Weesp, waar de melk minimaal wordt bewerkt. Zo blijft het product dicht bij de natuur!

Kijk op hun website voor de meest actuele informatie over waar de melkboer langskomt!

Praat, betaal of doe mee

Daarnaast heeft MOMA het Grond Verbond opgericht om boeren, voedselverwerkers en consumenten gezamenlijk verantwoordelijk te maken voor een gezond landschap. Het initiatief wil de negatieve effecten van de huidige economie, zoals klimaatverandering, biodiversiteitsverlies en bodemdaling in het veengebied rond Amsterdam, aanpakken. MOMA moedigt iedereen aan om mee te praten en bij te dragen aan duurzame verandering binnen de voedselketen.

HElen’s free food market helpt mensen met een kleine portemonnee door heerlijke groenten, fruit en brood gratis weg te geven.

Winkeliers hebben vaak eten over. Nog steeds wordt er heel veel weggegooid. Zonde! Helen’s Free Food Market haalt dit eten op en geeft het weg aan mensen die het nodig hebben. Zij kunnen zo besparen op boodschappenkosten, krijgen keuze uit gezonde en vegetarische producten en kunnen op die manier bijdragen aan een beter klimaat een een duurzamer Amsterdam. Vrijwilligers kunnen ook een grote bijdrage leveren aan het werk en krijgen in ruil daarvoor ook een grote tas met boodschappen.

De initiatiefnemer van Helen’s Free Food Market is Helen zelf, een Noorderling die bijdraagt aan een duurzamer en sociaal Amsterdam. Wil je mee doen? neem een kijkje op de website.

Fotocredits: Helen’s Free Food Market

Dik & Schil

Dik & Schil maken duurzame likeuren van koffiedik en sinaasappelschillen, zodat je op een verantwoorde manier kunt genieten. Stijn en Branco zamelen de restproducten zelf in en verwerken het tot smaakvolle likeuren. Hun missie is om een circulaire productieketen te creëren, waarin afval niet verloren gaat. Het idee ontstond uit frustratie: maar liefst 30% van al ons voedsel en drinken belandt in de prullenbak, terwijl het vaak nog vol voedingsstoffen en smaak zit. Zonde! Dik & Schil laat zien dat duurzaamheid en een lekker drankje hand in hand kunnen gaan.

Wil je weten waar je de likeuren kunt kopen? Kijk dan op de website!

Fotocredits: Dik & Schil

Clay’s Banenenbrood

Clemens’ geliefde bananenbrood uit zijn cateringbedrijf kreeg zoveel lof dat hij besloot zijn eigen merk te starten. De naam? Een ode aan zijn zoontje Clay, zijn grootste inspiratie. Elke week redt hij bananen die niet meer verkoopbaar zijn van verschillende lokale ondernemers in Purmerend. Deze bananen worden verwerkt in de bananenbroden, waarmee voedselverspilling wordt tegengegaan. Naast de originele loaf kun je kiezen uit de vegan, glutenvrije of zero sugar opties! Meer weten? Kijk dan op de website.

Fotocredits: Clay’s Bananenbrood

Potverdorie! maakt jams en chutneys van fruit en groente die anders zouden worden verspild. Met 70% rijp geplukt Hollands fruit, gecombineerd met kruiden zoals dragon en rozemarijn, creëren ze producten zonder kunstmatige toevoegingen, puur natuur.

Potverdorie! maakt smaakmakers van Nederlandse bodem op basis van 70% fruit. Chutney en jam die geen jam mag heten omdat er teveel fruit in zit. Fruit dat volgens de inkooporganisaties te groot te klein of afwijkend van kleur of vorm is. Voor Potverdorie! is dat juist perfect het gaat om de smaak die moet goed zijn. Omdat al het fruit uit Nederland komt, wordt het rijp geplukt en hoeven er geen onnodige kilometers over de aarde te worden afgelegd. De duurzame telers met wie we persoonlijk contact hebben krijgen een eerlijke prijs voor het ‘lelijke’ deel van de oogst. Ze werken tenslotte ook voor dat deel heel hard.

De smaak is het allerbelangrijkst en daarom maken ze die uniek. Zo is er pruimgember, kersrozemarijn, framboosmunt, braamlaurier en uienchutney. Doordat er heel veel fruit in zit en minder suiker smaakt het niet alleen fantastisch bij brood of yoghurt maar ook bij kaas en vleeswaar, je maakt er een taartje mee af maar ook een stamppot. Heerlijk in een drankje met of zonder alcohol, in een dressing eigenlijk kan het overal bij. Een lekkere smaak, 100% van Hollandse bodem en een eerlijke prijs voor de teler, Potverdorie! wat lekker. Kijk op de website voor de actuele verkooppunten binnen de stad!

Fotocredits: Potverdorie!

Eten van eigen land geteeld door jouw boer. De Groente Amsterdammer is sinds 2020 onderdeel van Landgoed Rorik. Een initiatief van Wouter Valkenier, Atse Hamers en Kasper Hoex. Hier bouwen ze met verschillende partners aan een ecologisch landgoed met o.a. tuinderij, boomgaard, wijngaard, zelfvoorzienend restaurant en overnachtingsmogelijkheden.

Skip de supermarkt! Betaal direct aan jouw boer zodat hij of zij de tijd en ruimte heeft om voor jou gezond eten te maken. Bij De Groente Amsterdammer kost groente 12,- 18,- dan wel 24 euro voor een 1, 2 of 3 persoonspakket. Fruit, eieren en vlees kan je er binnenkort ook bestellen.

Het werkt zo: voorafgaand aan het seizoen koop je jouw aandeel in de oogst en weet je zeker dat er elke week een pakket met verse groenten voor jou klaarstaat. Het seizoen duurt 8 maanden. Jouw pakket kun je elke week afhalen op het land in Beverwijk of bij afhaalpunten in Zandvoort, Haarlem en Amsterdam. En ben je een periode op vakantie? Laat je pakket dan bezorgen bij een vriend of buur!

Meld je aan voor het komende seizoen via de website van De Groente Amsterdammer.

De focus op pure smaak en gebruik van natuurlijke ingrediënten is de leidraad voor deze onderneming.

Behalve op het gebied van gezondheid is Lisa, het gezicht achter Buurvrouw Lisa, constant bezig met het verduurzamen van haar bedrijf en de processen. Ze gebruikt het liefst lokale seizoensgroenten en -fruit, die ze ophaalt bij een vaste teler in de Beemster. Ze neemt ook fruit en groente af die zijn afgekeurd voor de reguliere verkoop vanwege een rare vorm of een plekje. Verpakkingen worden gerecycled waar dat kan. Tot slot heeft ze een overeenkomst met Too Good To Go, hierdoor worden haar producten niet weggegooid als de officiële houdbaarheidsdatum verstreken is, maar ze in principe nog goed zijn om te eten of drinken.

Buurvrouw Lisa is onder andere elke eerste zaterdag van de maand te vinden op NoordOogst! Neem een kijkje op de website voor meer informatie!

Fotocredits: Buurvrouw Lisa

Heerlijke brownies, cakes en koeken! Volledig plantaardig en met verstopte misfit groenten.

Toen bakker Rob op zoek ging naar koeken voor zijn kinderen en hij niet vond wat hij zocht, besloot hij zelf te gaan experimenteren met recepten. Hij wilde koeken zonder onnodige toevoegingen, slechte vetten zoals palmolie en rare e-nummers. Het liefste met verstopte groenten zodat ze wat meer vezels zouden bevatten, maar wel met de “guilty pleasure smaak” van een echt lekkere koek.

Tijdens zijn zoektocht kwam ook duurzaamheid steeds hoger in het vaandel te staan, waardoor het besluit werd genomen om alleen nog maar vegan koeken te bakken. Donny Craves is een bakkerij die verspilling tegen gaat door gebruik te maken van misfit groenten. Dit zijn groenten die eigenlijk zijn afgekeurd door de voedselindustrie. Omdat de bakkerij geen zuivel of eieren gebruiken, zorgen deze groenten voor de smeuïgheid van hun producten. Het aanbod bestaat uit verschillende American Cookies, brownies, lekkere roze koeken en muffins. De producten zijn te vinden in verschillende winkels of online te bestellen.

Zin in een roze koek of browkie? bestel ze online!

Fotocredits: Donny Craves

Dick Schaap Horecagroothandel

Dick Schaap is dé groothandel op het gebied van groente en fruit in Amsterdam en omgeving. Zij willen dat alle Amsterdamse horeca verse en gezonde maaltijden serveert die gemaakt worden met lokale producten! Ze kopen rechtstreeks lokaal in bij boeren en tuinders in Noord-Holland. Met hen maken ze afspraken over duurzame productie en bijdragen aan een gezonde leefomgeving. Zo dragen de boeren met wie ze samenwerken bij aan het vergroten van biodiversiteit. Ze planten bloemen langs de randen van hun akkers om bijen en andere insecten betere leefomstandigheden te geven.

Gezond Eten voor Iedereen

Daarnaast steunen zij een aantal gezonde projecten in de regio omdat zij vinden dat iedereen toegang zou moeten hebben tot gezond en vers voedsel. Zo zetten ze bijvoorbeeld wekelijks gratis fruit neer bij een aantal sportclubs om de gezonde snack te bevorderen. En leveren ze aan zo’n 20 basisscholen drie keer per week een pakket met gevarieerd fruit voor de leerlingen. Hiermee proberen ze jonge mensen, uit alle lagen van de bevolking, gezond te houden en in contact te brengen met gezond voedsel. Check de website voor meer informatie!

Fotocredits: Dick Schaap

Landgoed Rorik is een plek waar landbouw, natuur en recreatie samenkomen.

Alles draait in cirkels: het restaurant kookt met producten van het landgoed, restjes gaan naar de varkens, en de varkens keren terug op het bord. Elk materiaal heeft een tweede leven—niets wordt besteld, alles is hergebruikt.

Achter Rorik staan wijnboeren Rubie & Eise, campinghouders Maartje & Atse, bio-boer Kasper, chefs Lennart & Kees en visionair Wouter. De camping verwelkomt iedereen die wil genieten van natuur, kunst en creativiteit. Help mee op de akkers, relax in de boomgaard of drink een glas zelfgemaakte wijn bij het kampvuur. Meer weten? Kijk dan op de website.

Fotocredits: Landgoed Rorik

Bij Kaasboerderij Geingenoegen draait alles om goed boeren, pure kaas en de natuur!

Nèt over het randje van de Amsterdamse wijk Gein, aan de rivier t Gein in Abcoude, vind je de gezellige kaasboerderij. In een traditionele grupstal staan 40 melkkoeien, allen nog met horens, die in de zomer dag en nacht in de wei staan. Naast koeien en kalfjes zijn er ook 50 fokschapen die elk voorjaar voor de nodige lammetjes zorgen. Er is zelfs een varkensbos, daar scharrelen Bonte Bentheimers rond.

Bart en Jaqueline Hogenhout zijn beiden opgegroeid op een melkveeboerderij en runnen sinds 2010 samen met hun vier kinderen het melkveebedrijf op boerderij Geingenoegen. De boerderij heeft voldoende land en is daarom geheel zelfvoorzienend in de ruwvoerbehoefte voor de dieren zoals vers gras, hooi en huilgras. De mest die geproduceerd wordt dient als voedsel voor het gras op eigen land en alle restproducten zoals de wei van het kaasmaakproces gaat naar de varkens. Daarnaast zijn ze vrijwel zelfvoorzienend in energie behoefte door middel van zonnepanelen voor elektriciteit en zonnecollectoren voor de warmwatervoorziening. Zo wordt de kringloop rond gemaakt en het gehele productieproces van grassprietje tot overjarige kaas in eigen hand gehouden!

In de kaaswinkel kun je op donderdag, vrijdag en zaterdag van 9:00 tot 17:00 uur kaas proeven en kopen. Alle producten komen van eigen boerderij. Kazen variëren van jonge, jong belegen, belegen en oude boerenkaas tot kruidenkazen met onder andere: brandnetel, fenegriek, komijn, nagel, truffel, gerookte chilipeper, knoflook, basilicum, rozemarijn, mosterd. Zuivel zoals verse boerenmelk, karnemelk, kwark, boter en yoghurt zijn ook te koop evenals verschillende andere delicatessen uit de streek. Deze producten worden vers bereid op ambachtelijke wijze volgens authentiek recept. Het is ook mogelijk om op afspraak een kaasmaakworkshop te volgen. Meer weten? Check dan de website!

Fotocredits: Kaasboerderij Gein Genoegen

Natuurboerderij Hardebol is een unieke vaarboerderij in het prachtige Ilperveld, waar mens en dier samen genieten van het boerenleven, verse streekproducten en de rust van de natuur.

Natuurboerderij Hardebol in Landsmeer ligt midden in het natuurgebied Ilperveld, op een steenworp afstand van Amsterdam Noord, en wordt gerund door het hele gezin: vader, moeder, zoon en dochter. Het is een echte vaarboerderij, wat betekent dat de koeien in de zomer met de boot naar de eilanden van het Ilperveld varen. Je moet ze eens zien genieten!

Er zijn veel dieren te bekijken op de boerderij, zo zijn er koeien, schapen, geiten, konijnen en kippen. Bij de stal is er een boerderijwinkel waar onder andere heerlijke verse producten van eigen bodem te vinden zijn, zoals vlees van hun eigen Black Angus koeien, eieren van eigen kippen en zelfgemaakte jam. Verder verkopen ze scharrelvarkens- en kippenvlees, kaas van de Cono uit de Beemster, zuivel van de West-Zaanse Zuivelboerderij, meel van Meelmolen de Otter uit Oterleek, aardappels, uien en nog veel meer.

Ook hebben ze een gezellig terras waar je kunt genieten van koffie, thee, sapjes, zelfgemaakte appeltaart of een biologisch ijsje!

Fotocredits: Natuurboerderij Hardebol

Op deze groentepluktuin in Weesp wordt duurzaam en diervriendelijk geboerd, en kan je zelf biologische seizoensgebonden voedsel komen oogsten.

Vers aan de Vecht is een initiatief van een groep mensen die een alternatief zoeken voor de bestaande voedselindustrie en op eigen beheer voedsel willen verbouwen en dieren willen houden. Duurzaam, lokaal, diervriendelijk en met respect voor de natuur.

Je kan voor een vast bedrag wekelijks komen plukken. Een moment van rust in de natuur, leer je alles over een duurzaam voedselsysteem én ontmoet je medeplukkers. Wel zo gezellig!
Daarnaast kun je bij boerderijwinkel Groene Griffioen terecht voor andere boodschappen zoals zuivel, eieren en kaas. 

Wil je meer over Vers aan de Vecht weten, of je aanmelden op de plukkers-wachtlijst? Check de site!

Een gezonde leefomgeving voor mens, dier en natuur staat centraal bij de Groene Griffioen.

Alles gebeurt biologisch en met zorg voor de omgeving. Het Skal-keurmerk garandeert dat er geen kunstmest, chemische bestrijdingsmiddelen of preventieve medicijnen worden gebruikt. Door samen te werken met lokale partijen en voedselproductie transparant te maken, ontstaat een korte en eerlijke voedselketen.

De koeien leven zoveel mogelijk op een natuurlijke manier. Ze grazen buiten, hebben veel ruimte en krijgen biologisch voer. Omdat gekozen is voor een sterk koeienras met een goede weerstand, zijn medicijnen bijna nooit nodig. In plaats van te focussen op maximale melkproductie, krijgen de koeien een eenvoudig dieet van gras, kuilgras en een beetje krachtvoer.

Meer dan biologisch

En het verder gaat dan alleen biologisch boeren. Duurzaamheid staat bij alles centraal. Zelfvoorziening speelt daarbij een grote rol, bijvoorbeeld door eigen ruwvoer te verbouwen, jongvee zelf op te laten groeien en compost te maken van mest en plantenresten van het erf. Waterloze toiletten verminderen waterverbruik, en zonnepanelen wekken groene stroom op.

De beste producten

Tot slot verkoopt de boerderijwinkel alle zelfgemaakte kaas, verse melk en vlees van eigen koeien. Ook kun je bij De Groene Griffioen een zaal huren voor bijvoorbeeld teambuilding, workshops en vergaderingen. Wil je meer weten? Kijk dan op de website!

Fotocredits: De Groene Griffioen

Je verwacht het niet, maar onder de rook van Amsterdam ligt een uniek gebied waar boeren en weidevogels nog samen gaan: Amstelland. Vrijwel overal in Nederland verdwijnen de weidevogels. Dankzij de inspanningen van veel boeren hoor je in Amstelland nog de grutto, kievit en tureluur. Dat gaat niet vanzelf. De Boeren van Amstel maaien grote delen van het land pas na het broedseizoen en de waterstand is er hoog.

De Boeren van Amstel is een coöperatie van 22 boeren die zorgt voor een korte keten tussen stad en platteland. De natuurzuivel wordt in het Amstelland geproduceerd, op nog geen 10 km van de stad. Met deze zuivel dragen de Boeren van Amstel bij aan het behoud van het laatste stukje polderlandschap onder Amsterdam. Van iedere verkochte liter melk gaat namelijk 5 cent naar natuurbehoud, zodat men hier in de toekomst ook nog kan blijven genieten van de natuur.

De lokale zuivel van de Boeren van Amstel is vanaf nu te koop bij Albert Heijn, enkele andere supermarkten en horecagelegenheden in metropoolregio Amsterdam. Bekijk hier de verkooppunten.

Video: Jeroen de Geus

Op een prachtige plek in het Amsterdamse Bos is geitenboerderij de Ridammerhoeve gevestigd. Omdat voeding aan de basis staat van gezondheid, biedt de Ridammerhoeve producten aan zonder toevoegingen. Puur natuur dus! Geitenboerderij Ridammerhoeve is deelnemer van het Ondernemers voor een Gezond Amsterdam-netwerk: een netwerk van Amsterdamse ondernemers die samen met de gemeente en kennisinstellingen in actie willen komen om de voedselomgeving – van met name kinderen – gezonder te maken.

De boerderij is een geitenhouderij, kaasmakerij, kinderboerderij, speeltuin én pluimveehouderij. Daarnaast is er ook een educatie- en conferentieruimte, een boerderijwinkel en een gezellige horecaruimte met terras te vinden. Ook zijn er talloze mogelijkheden voor groepen, scholen en bedrijven, van ontbijt tot high tea en van workshop geitenkaas maken tot een vergaderarrangement.

Meer weten of langsgaan? Bezoek de website van Geitenboerderij Ridammerhoeve.

Afbeelding banner: Geitenboerderij Ridammerhoeve

 

De missie van Eyan, het brein achter Chilli Chan’s, is om de heerlijkste Chinese smaken naar jou tafel te brengen. Daarvoorgebruikt Eyan natuurlijke, lokaal toegankelijke ingrediënten zonder conserveermiddelen. De visie van Chilli Chan’s is om het leven smaakvoller en heter te maken doormiddel van haar chilli olie, wat bij elk recept en gelegenheid een beetje Chinese cultuur toevoegt. Want zoals Eyan het ziet: “Live Life on the Spicy Side!”.

Eyan was in Hong Kong geboren en in Sydney opgegroeid. Van jongs af aan had haar familie nooit zout en peper op de tafel staan, maar juist huisgemaakte chilli en XO sauzen van haar Taiwanese moeder. Zeven jaar geleden verhuisden Eyan naar Duitsland en daarna Amsterdam, waar ze bij geen enkele Aziatische supermarkt chilli olies en sauzen kon vinden die smaakten zoals die van haar jeugd. Tijdens de 2021 lockdown miste Eyan de punch en crunch van haar moeder’s chilli olie en huisgemaakte maaltijden, en ook haar familie. Daardoor kwam ze op het idee om haar moeder’s chilli olie te recreëren, maar met haar eigen moderne twist. Na veel enthousiasme van haar vrienden over haar Chilli olie, besloot Eyan om Chilli Chan’s op te richten en met andere te delen.

Je kan de sauzen van Chilli Chan’s bestellen via haar website. Vaak staat ze ook op verschillende markten, dus check haar instagram voor updates!

Rondeel, Natuur & Milieu en Wij Krijgen Kippen introduceren het allereerste MiniRondeel ter wereld. Een integraal duurzame kippenboerderij net buiten Amsterdam, in Muiden. Het MiniRondeel laat zien dat je in een stadse omgeving maximaal verantwoord (ecologisch en diervriendelijk) kippen kunt houden op grotere schaal en dat je zo topkwaliteit verse eitjes kunt produceren voor de mensen in de stad. Het MiniRondeel op Hoogerlust heeft ook een zorgfunctie. Dagelijks ervaren mensen met een zorg- of hulpvraag het boerderijleven en voeren verschillende praktische werkzaamheden uit.

Zorgboerderij Hoogerlust werkt samen met ondernemers in Muiden. Zelf verbouwde groenten en Rondeel eieren worden geleverd aan de lokale winkeliers. Daarnaast is er een boerderijwinkel ingericht in het MiniRondeel. Bezoekers kunnen daar (handmatig) de eierband bedienen en zelf de eieren uit het nest draaien. Een stukje educatie om te laten zien hoe het proces werkt. Wat is er leuker voor kinderen dan zelf de eitjes te verzamelen? Hierdoor leren ze dat eieren niet uit de supermarkt komen, maar van de pluimveehouderijen.

De ondernemer achter ‘Van De Koe’ richtte dit bedrijf op met als missie om de consumptie van zuivel in Nederland samen te laten gaan met biodiversiteit in de Nederlandse weides.

Het landschap verandert namelijk in negatieve zin door ons consumptiegedrag: vogelgeluiden die verdwijnen, minder insectengezoem, woestijnen van gras. En, er is steeds minder ruimte voor de natuur in ons land. Van de Koe draagt bij aan meer natuur in de Nederlandse weides, door uitsluitend samen te werken met boeren die aan natuurbeheer doen. Dit betekent werken met aandacht voor het bodemleven, insecten, weidevogels en uiteraard ook voor de koeien die in de weide grazen. Deze boeren zorgen voor een hoge waterstand en maaien hun weides op gepaste momenten.

Ben je benieuwd naar het boterassortiment van Van De Koe? Check de website voor hun verkooppunten in de stad.

The Brothel maakt bouillon met behulp van leveranciers uit de Amsterdam Metropool Regio.  Ze willen de manier waarop je over voedsel denkt veranderen door de focus te verleggen van smaak naar het effect dat het heeft op je welzijnsfactor.

Bottenbouillon kan volgens hen op veel verschillende manieren worden gebruikt om het menselijk welzijn te verbeteren. Ze hebben veel verschillende, oude tradities van Europa tot aan China onderzocht. Op basis hiervan hebben ze een eigen formule gemaakt met geselecteerde botten van lokaal vee en aanvullende ingrediënten voor smaak, vitamines en verwarmende eigenschappen van de bouillon.

The Brothel is een merk gecreëerd door Rainmakers Amsterdam. De filosofie achter het merk leunt op de ideeën van The Positive Unknown. The Positive Unknown is toegewijd om wie dan ook te helpen een positief alternatief te creëren voor wereldse problemen, gebaseerd op de positiviteitstheorie. Een beweging die vaste denkwijzen deconstrueert en zoekt naar oplossingen. The Brothel doneert een deel van haar inkomsten aan The Positive Unknown om nieuwe initiatieven te ondersteunen.

Meer weten? Check dan de website!

Pride Juice

Met deze Pride Juice viert de queer community op het platteland alle kleuren van de regenboog en vraagt aandacht voor de acceptatie van queer jongeren buiten de stad.

In veel landelijke gebieden is het nog altijd lastig om openlijk jezelf te zijn, een groot contrast met de Randstad. Pride Juice wil hier verandering in brengen. Dit paarse groente- en fruitsap is 100% van Nederlandse bodem en wordt geproduceerd door lokale boeren.

Pride Juice is een initiatief van Local2Local en Impact Hub Nederland en is verkrijgbaar via hun website. Een deel van de opbrengst gaat naar Young Gay Farmers, een organisatie die zich inzet voor de acceptatie van queer jongeren op het platteland.

Fotocredits: Nikki Sluiter

GHEE EASY

Ghee Easy biedt een gezond en smaakvol alternatief voor bakvet, gemaakt van lokaal geproduceerde biologische boter én volledig lactosevrij. Vet!

De jongens van Ghee Easy halen de Indiase ghee naar Nederland. Wat begon als een experiment in een klein keukentje in Amsterdam, is uitgegroeid tot een duurzaam en ambachtelijk product. 

De ghee wordt nu in Bunnik bereid door boter langzaam te verhitten, waardoor melkbestanddelen worden verwijderd. Dit resulteert in een lactosevrije vet met een rijke, nootachtige smaak en een hoge verbrandingstemperatuur. Perfect voor bakken, roosteren en braden.

Ghee, een eeuwenoud recept uit India, staat bekend om zijn gezondheidsvoordelen en ondersteuning van een gezonde darmflora. Bovendien is het een natuurlijk alternatief voor kunstmatige bakvetten en plantaardige oliën die niet geschikt zijn voor hoge temperaturen.

Verkrijgbaar in vier smaakvarianten, is Ghee Easy te vinden bij verschillende alternatieve supermarkten en online via hun webshop!

Fotocredits: Ghee Easy