Wilder Land werkt samen met boeren door (on)kruiden in te zaaien waar ze ongelooflijk lekkere thee van maken.
Om de Nederlandse biodiversiteit te verbeteren zullen we ons opnieuw met de natuur moeten verbinden. Door onszelf en ons landschap te verwilderen. Hoe meer (on)kruiden er worden ingezaaid bij boeren, hoe meer bijen, vogels en vlinders terugkeren en blijven in Nederland.
Bij Wilder Land zijn ze ervan overtuigd dat we naar een economie toe moeten waar “herstel” centraal staat. Want we putten de aarde nog steeds uit. Op zoek naar manieren om Nederlandse biodiversiteit te stimuleren, ontdekten Daan van Diepen en Matthijs Westerwoudt de veelzijdige kansen van thee.
De meeste kruidenthee die wij drinken kan je gewoon in Nederland laten groeien. Toch komt bijna alle kruidenthee die in de winkels ligt uit het buitenland, vaak zelfs van buiten Europa. Dus waarom niet in Nederland hier mee aan de slag? Dat scheelt vele kilometers transport, is goed voor onze Nederlandse natuur en levert heerlijke thee op. Wilder Land laat zien dat een kwaliteitsproduct en natuurherstel heel goed samengaan. Daar wordt de aarde beter van.
Puur natuurlijke kruiden
De kruiden die Wilder Land oogst voor in de blends zijn niet bespoten met bestrijdingsmiddelen. Een deel van de kruiden wordt geoogst om er thee van te maken. De rest, minimaal de helft, blijft staan zodat insecten ervan kunnen blijven genieten. Vervolgens neemt na de bloeiperiode de wind het over en verspreid de zaden over het land. Zo zullen er in het voorjaar daarna op nog meer plekken kruiden op komen. Langzaamaan neemt de natuur het zo weer over. Lekker wild.
Met de productie van Nederlandse (on)kruidenthee wordt een nieuw verdienmodel gecreëerd voor boeren die willen bijdragen aan meer biodiversiteit. Win-win-win-win-win.
Geniet van de unieke blends samengesteld door de Wilder Land theesommelier. Neem een kijkje op de website voor het aanbod. En nu, hup, de natuur in!
Fotografie: Tammy van Nerum
De focus op pure smaak en gebruik van natuurlijke ingrediënten is de leidraad voor deze onderneming.
Behalve op het gebied van gezondheid is Lisa, het gezicht achter Buurvrouw Lisa, constant bezig met het verduurzamen van haar bedrijf en de processen. Ze gebruikt het liefst lokale seizoensgroenten en -fruit, die ze ophaalt bij een vaste teler in de Beemster. Ze neemt ook fruit en groente af die zijn afgekeurd voor de reguliere verkoop vanwege een rare vorm of een plekje. Verpakkingen worden gerecycled waar dat kan. Tot slot heeft ze een overeenkomst met Too Good To Go, hierdoor worden haar producten niet weggegooid als de officiële houdbaarheidsdatum verstreken is, maar ze in principe nog goed zijn om te eten of drinken.
Buurvrouw Lisa is onder andere elke eerste zaterdag van de maand te vinden op NoordOogst! Neem een kijkje op de websitevoor meer informatie!
206 boeren rond Amsterdam produceren wekelijks bijna 1,5 miljoen liter melk, maar minder dan 0,5% daarvan komt direct in de stad terecht. More than Milk Amsterdam (MOMA) wil dit veranderen door lokale melkproducten, zoals kaas, volle melk en yoghurt, te verkopen op Amsterdamse markten. Deze producten zijn afkomstig van de Groene Griffioen boerderij in Weesp, waar de melk minimaal wordt bewerkt. Zo blijft het product dicht bij de natuur!
Kijk op hun website voor de meest actuele informatie over waar de melkboer langskomt!
Praat, betaal of doe mee
Daarnaast heeft MOMA het Grond Verbond opgericht om boeren, voedselverwerkers en consumenten gezamenlijk verantwoordelijk te maken voor een gezond landschap. Het initiatief wil de negatieve effecten van de huidige economie, zoals klimaatverandering, biodiversiteitsverlies en bodemdaling in het veengebied rond Amsterdam, aanpakken. MOMA moedigt iedereen aan om mee te praten en bij te dragen aan duurzame verandering binnen de voedselketen.
Heerlijke brownies, cakes en koeken! Volledig plantaardig en met verstopte misfit groenten.
Toen bakker Rob op zoek ging naar koeken voor zijn kinderen en hij niet vond wat hij zocht, besloot hij zelf te gaan experimenteren met recepten. Hij wilde koeken zonder onnodige toevoegingen, slechte vetten zoals palmolie en rare e-nummers. Het liefste met verstopte groenten zodat ze wat meer vezels zouden bevatten, maar wel met de “guilty pleasure smaak” van een echt lekkere koek.
Tijdens zijn zoektocht kwam ook duurzaamheid steeds hoger in het vaandel te staan, waardoor het besluit werd genomen om alleen nog maar vegan koeken te bakken. Donny Craves is een bakkerij die verspilling tegen gaat door gebruik te maken van misfit groenten. Dit zijn groenten die eigenlijk zijn afgekeurd door de voedselindustrie. Omdat de bakkerij geen zuivel of eieren gebruiken, zorgen deze groenten voor de smeuïgheid van hun producten. Het aanbod bestaat uit verschillende American Cookies, brownies, lekkere roze koeken en muffins. De producten zijn te vinden in verschillende winkels of online te bestellen.
Zin in een roze koek of browkie? bestel ze online!
Afbeelding: Donny Craves
HElen’s free food market helpt mensen met een kleine portemonnee door heerlijke groenten, fruit en brood gratis weg te geven.
Winkeliers hebben vaak eten over. Nog steeds wordt er heel veel weggegooid. Zonde! Helen’s Free Food Market haalt dit eten op en geeft het weg aan mensen die het nodig hebben. Zij kunnen zo besparen op boodschappenkosten, krijgen keuze uit gezonde en vegetarische producten en kunnen op die manier bijdragen aan een beter klimaat een een duurzamer Amsterdam. Vrijwilligers kunnen ook een grote bijdrage leveren aan het werk en krijgen in ruil daarvoor ook een grote tas met boodschappen.
De initiatiefnemer van Helen’s Free Food Market is Helen zelf, een Noorderling die bijdraagt aan een duurzamer en sociaal Amsterdam.
Sinds 2017 zijn Michael en Micha, vader en zoon stadsimkers, actief in Amsterdam Zuidoost. Hun passie voor bijenteelt en biodiversiteit willen ze graag delen. Hun fascinatie voor de dynamiek van de stad gaat hand in hand met hun betovering door de wonderbaarlijke flora en fauna in de natuur. De interactie tussen stad en platteland, en de kruisbestuiving tussen mens en natuur, vinden zij van groot belang.
Honing, een natuurlijk product boordevol vitaminen en mineralen, wordt door Michael en Micha geoogst door de verzegelde raten uit de bijenkasten te halen en deze te zeven. De oorsprong van de nectar geeft de honing zijn unieke kleur en smaak. Bij BijGein zijn ook diverse producten te vinden die kunnen helpen tegen hooikoorts; op hun website is te lezen hoe dit werkt.
De heerlijke honing van BijGein kan worden opgehaald in Zuidoost (na van tevoren contact op te nemen) of worden thuisbezorgd. Daarnaast is de honing te koop bij Anna Haen (Gein Zuid 23a), de Reuringmarkt op IJburg, en de Bakkerswinkel Centrum (Warmoesstraat 69).
Bij BijGein kunnen mensen bovendien terecht voor leuke en leerzame workshops over bijenhouden!
Ontmoet Clay’s Bananenbrood: duurzaam, ambachtelijk, en heerlijk gezond! Clemens maakte al een aantal jaren bananenbrood met zijn catering. Hij ontving enorm veel positieve reacties over het bananenbrood, wat hem inspireerde om zijn eigen onderneming te starten. De bedrijfsnaam was snel gekozen, want zijn zoontje heet Clay en is zijn grote inspiratie.
De samenwerking met lokale groenteboer Dick Schaap is een belangrijk onderdeel. Elke week worden bananen die niet meer verkoopbaar zijn, opgehaald bij Dick Schaap. Vervolgens verwerkt Clemens ze in het bananenbrood. Ook is het bananenbrood vegan, lactosevrij en vrij van conserveringsmiddelen. Verder bevat het bananenbrood bijna geen toegevoegde suikers, en wordt het lokaal en ambachtelijk bereid. Een heerlijk duurzaam bananenbrood dus!
Potverdorie! maakt jams en chutneys van fruit en groente die anders zouden worden verspild. Met 70% rijp geplukt Hollands fruit, gecombineerd met kruiden zoals dragon en rozemarijn, creëren ze producten zonder kunstmatige toevoegingen, puur natuur.
Potverdorie! maakt smaakmakers van Nederlandse bodem op basis van 70% fruit. Chutney en jam die geen jam mag heten omdat er teveel fruit in zit. Fruit dat volgens de inkooporganisaties te groot te klein of afwijkend van kleur of vorm is. Voor Potverdorie! is dat juist perfect het gaat om de smaak die moet goed zijn. Omdat al het fruit uit Nederland komt, wordt het rijp geplukt en hoeven er geen onnodige kilometers over de aarde te worden afgelegd. De duurzame telers met wie we persoonlijk contact hebben krijgen een eerlijke prijs voor het ‘lelijke’ deel van de oogst. Ze werken tenslotte ook voor dat deel heel hard.
De smaak is het allerbelangrijkst en daarom maken ze die uniek. Zo is er pruimgember, kersrozemarijn, framboosmunt, braamlaurier en uienchutney. Doordat er heel veel fruit in zit en minder suiker smaakt het niet alleen fantastisch bij brood of yoghurt maar ook bij kaas en vleeswaar, je maakt er een taartje mee af maar ook een stamppot. Heerlijk in een drankje met of zonder alcohol, in een dressing eigenlijk kan het overal bij.
Een knettergoeie smaak, 100% van Hollandse bodem en een eerlijke prijs voor de teler, Potverdorie! wat lekker. Kijk op de website voor de actuele verkooppunten binnen de stad!
Dik & Schil maken duurzame likeuren gemaakt van koffiedik en sinaasappelschillen, zodat je echt verantwoord kunt genieten. Op eigen kracht zamelen Stijn, Branco en Luc koffiedik en sinaasappelschillen in en maken daar likeur van. Zij hebben een visie: een circulaire productieketen waarbij een restproduct een grondstof wordt. Ontstaan uit een ergernis, 30% van al ons eten en drinken verandert in afval ondanks dat veel daarvan nog vol zit met voedingsstoffen en smaak, zonde!
Dik & Schil wil laten zien dat duurzaamheid ook leuk kan zijn en dat circulariteit kan leiden tot fantastische producten.
Dick Schaap is dé groothandel op het gebied van groente en fruit in Amsterdam en omgeving. Zij willen dat alle Amsterdamse horeca verse en gezonde maaltijden serveert die gemaakt worden met lokale producten! Ze kopen rechtstreeks lokaal in bij boeren en tuinders in Noord-Holland. Met hen maken ze afspraken over duurzame productie en bijdragen aan een gezonde leefomgeving. Zo dragen de boeren met wie ze samenwerken bij aan het vergroten van biodiversiteit. Ze planten bloemen langs de randen van hun akkers om bijen en andere insecten betere leefomstandigheden te geven.
Daarnaast steunen zij een aantal gezonde projecten in de regio omdat zij vinden dat iedereen toegang zou moeten hebben tot gezond en vers voedsel. Zo zetten ze bijvoorbeeld wekelijks gratis fruit neer bij een aantal sportclubs om de gezonde snack te bevorderen. En leveren ze aan zo’n 20 basisscholen drie keer per week een pakket met gevarieerd fruit voor de leerlingen. Hiermee proberen ze jonge mensen, uit alle lagen van de bevolking, gezond te houden en in contact te brengen met gezond voedsel.
Rorik is een duurzaam paradijs waar landbouw, natuur en recreatie samenkomen op toekomstgrond. Net als in de natuur, draait op Rorik het leven in cirkels. Het restaurant kookt met het voedsel van het landgoed, de restjes gaan naar de varkentjes, en de varkens worden geserveerd in het restaurant. Elke plank, elk kozijn, elke steen brengt een verhaal mee van een vorig leven. Niets wordt besteld, alles is gezocht en gevonden.
Team Rorik bestaat uit wijnboeren Rubie & Eise, campinghouders Maartje & Etse, bio-boer Kasper, chef Sjoerd en visionair Wouter. Op de camping van Rorik is iedereen welkom om te genieten van natuur, cultuur, creativiteit en kunst. Op de akkers kan je komen boeren, om na een dag aanpoten met een appel uit de boomgaard in het gras te liggen. Of een zelfgemaakt glas wijn te drinken bij het kampvuur en te genieten van muziek en theater, terwijl de zon langzaam achter de ringwal verdwijnt. Je kunt ervoor kiezen om een fruitboom te leasen of en verspakket af te nemen. Genoeg opties dus om te kunnen genieten van het lekkers dat Nederland te bieden heeft!
Benieuwd? Je kan contact opnemen via info@landgoedrorik.nl of langsfietsen, er is altijd iemand aanwezig om je te groeten! Check de website voor de meest up-to-date informatie.
Eten van eigen land geteeld door jouw boer. De Groente Amsterdammer is sinds 2020 onderdeel van Landgoed Rorik. Een initiatief van Wouter Valkenier, Atse Hamers en Kasper Hoex. Hier bouwen ze met verschillende partners aan een ecologisch landgoed met o.a. tuinderij, boomgaard, wijngaard, zelfvoorzienend restaurant en overnachtingsmogelijkheden.
Skip de supermarkt! Betaal direct aan jouw boer zodat hij of zij de tijd en ruimte heeft om voor jou gezond eten te maken. Bij De Groente Amsterdammer kost groente 12,- 18,- dan wel 24 euro voor een 1, 2 of 3 persoonspakket. Fruit, eieren en vlees kan je er binnenkort ook bestellen.
Het werkt zo: voorafgaand aan het seizoen koop je jouw aandeel in de oogst en weet je zeker dat er elke week een pakket met verse groenten voor jou klaarstaat. Het seizoen duurt 8 maanden. Jouw pakket kun je elke week afhalen op het land in Beverwijk of bij afhaalpunten in Zandvoort, Haarlem en Amsterdam. En ben je een periode op vakantie? Laat je pakket dan bezorgen bij een vriend of buur!
Kaasboerderij Geingenoegen ligt in aan de rivier ‘t Gein Abcoude, nèt over het randje van de Amsterdamse wijk Gein. In een traditionele grupstal staan 40 melkkoeien, allen nog met horens, die in de zomer dag en nacht in de wei staan. Naast koeien en kalfjes zijn er ook 50 fokschapen die elk voorjaar voor de nodige lammetjes zorgen. Er is zelfs een varkensbos, daar scharrelen Bonte Bentheimers rond.
Bart en Jaqueline Hogenhout zijn beiden opgegroeid op een melkveeboerderij en runnen sinds 2010 samen met hun vier kinderen het melkveebedrijf op boerderij Geingenoegen. De boerderij heeft voldoende land en is daarom geheel zelfvoorzienend in de ruwvoerbehoefte voor de dieren zoals vers gras, hooi en huilgras. De mest die geproduceerd wordt dient als voedsel voor het gras op eigen land en alle restproducten zoals de wei van het kaasmaakproces gaat naar de varkens. Daarnaast zijn ze vrijwel zelfvoorzienend in energie behoefte door middel van zonnepanelen voor elektriciteit en zonnecollectoren voor de warmwatervoorziening. Zo wordt de kringloop rond gemaakt en het gehele productieproces van grassprietje tot overjarige kaas in eigen hand gehouden!
In de kaaswinkel kun je op donderdag, vrijdag en zaterdag van 9:00 tot 17:00 uur kaas proeven en kopen. Alle producten komen van eigen boerderij. Kazen variëren van jonge, jong belegen, belegen en oude boerenkaas tot kruidenkazen met onder andere: brandnetel, fenegriek, komijn, nagel, truffel, gerookte chilipeper, knoflook, basilicum, rozemarijn, mosterd. Zuivel zoals verse boerenmelk, karnemelk, kwark, boter en yoghurt zijn ook te koop evenals verschillende andere delicatessen uit de streek. Deze producten worden vers bereid op ambachtelijke wijze volgens authentiek recept. Het is ook mogelijk om op afspraak een kaasmaakworkshop te volgen.
Op de boerderij vind je een grote variatie aan planten en dieren. Tegen de gevel van de boerderij zit een kolonie huiszwaluwen en in de stal bouwen ieder jaar talrijke boerenzwaluwen hun nest. Ook zijn er regelmatig ijsvogels, ooievaars en vossen te spotten. De natuurrijke omgeving leent zich uitstekend voor buitenactiviteiten zowel in de zomer als winter denk aan wandelen, fietsen, varen en schaatsen.
Natuurboerderij Hardebol in Landsmeer ligt midden in het natuurgebied Ilperveld, op een steenworp afstand van Amsterdam Noord, en wordt gerund door het hele gezin: vader, moeder, zoon en dochter. Het is een echte vaarboerderij, wat betekent dat de koeien in de zomer met de boot naar de eilanden van het Ilperveld varen. Je moet ze eens zien genieten!
Er zijn veel dieren te bekijken op de boerderij, zo zijn er koeien, schapen, geiten, konijnen en kippen. Bij de stal is er een boerderijwinkel waar onder andere heerlijke verse producten van eigen bodem te vinden zijn, zoals vlees van hun eigen Black Angus koeien, eieren van eigen kippen en zelfgemaakte jam. Verder verkopen ze scharrelvarkens- en kippenvlees, kaas van de Cono uit de Beemster, zuivel van de West-Zaanse Zuivelboerderij, meel van Meelmolen de Otter uit Oterleek, aardappels, uien en nog veel meer.
Ook hebben ze een gezellig terras waar je kunt genieten van koffie, thee, sapjes, zelfgemaakte appeltaart of een biologisch ijsje!
Vers aan de Vecht is een initiatief van een groep mensen die een alternatief zoeken voor de bestaande voedselindustrie en op eigen beheer voedsel willen verbouwen en dieren willen houden. Duurzaam, lokaal, diervriendelijk en met respect voor de natuur.
Ze starten met een groentepluktuin bij De Groene Griffioen, een biologische melkveehouderij in Weesp. De tuin is voor een groep van 100 oogstdeelnemers die wekelijks hun eigen groenten kunnen plukken, met 3 tuinders die ervoor zorgen dat er ook echt iets lekkers uit de grond komt. Ze zijn constant bezig met de toekomst en kijken naar vragen als: Wat kunnen we doen om het gebied nog biodiverser te maken? Hoe kunnen we een compleet lokaal, biologisch pakket voedsel maken voor onze community? Hoe leren we van elkaar als groep oogstdeelnemers?
Wil je meer over Vers aan de Vecht weten, of je aanmelden op de plukkers-wachtlijst? Check de site!
Ze hebben ook een interessante podcastreeks, hier te beluisteren. Met praktijkverhalen voor boeren, burgers en tuinders over lokale voedselketens.
Mycophilia kweekt in Amsterdam-Noord in een aantal containers aan het IJ paddenstoelen, denk aan shiitake, pioppino en nameko, exotische rassen dus. Ze ontwikkelen daarnaast innovatieve energiebesparende producten en productiemethoden om het allemaal zo duurzaam mogelijk te doen.
Ze telen in Amsterdam en voorzien daarmee het hele jaar door de lokale markt van verse paddenstoelen. Deze paddenstoelen worden op de beste kwaliteit substraat geteeld en onder de meest ideale klimaatomstandigheden. De paddenstoelen van Mycophilia zijn onder andere in Pakhuis de Zwijger en LAB111 te eten!
De Groene Griffioen wil graag laten zien waar voedsel vandaan komt, hoe dieren leven en wat biologische boeren inhoudt. Wie langs komt ervaart het zelf. Door te kijken, te luisteren, te vragen en te proeven. De boerderij ligt op een mooie landelijke plek aan de Vecht, onder de rook van Amsterdam.
Biologisch boeren
De Groene Griffioen is een rundveehouderijbedrijf met 50 Montbéliarde koeien. Zij produceren de biologische melk. Biologisch betekent in harmonie met dier, mens en milieu. Dus onder andere met voer van biologische herkomst zoveel mogelijk van eigen land, en zonder gebruik van kunstmest en bestrijdingsmiddelen. Ook lopen de koeien zoveel mogelijk in de wei, worden ze gedekt door een echte stier, behouden ze de horens en krijgen ze nooit preventieve medicatie en antibiotica toegediend.
Van kaas tot yoga
Extra bijzonder aan de boerderij van Boy en Wendela Griffioen is dat zij meer doen dan biologisch boeren. Bij alles wordt nagedacht hoe het zo duurzaam mogelijk kan. Zoveel mogelijk zelfvoorzienend zijn door eigen ruwvoer te verbouwen, eigen opfok, waterloze toiletten, compost van eigen erf en groene stroom met zonnepanelen die op het staldak liggen. Door zelf te produceren en te verkopen aan de eindgebruiker blijft de keten kort en transparant.
In de boerderij winkel verkopen ze zelfgemaakte kaas en ook de melk en het vlees van hun koeien. Ook kun je bij De Groene Griffioen een zaal huren voor bijvoorbeeld teambuilding, workshops, vergaderingen, yoga, ‘heisessie’, persmoment en muziekopname. Dat alles met perfecte akoestiek en inclusief het unieke uitzicht over het weiland.
Je verwacht het niet, maar onder de rook van Amsterdam ligt een uniek gebied waar boeren en weidevogels nog samen gaan: Amstelland. Vrijwel overal in Nederland verdwijnen de weidevogels. Dankzij de inspanningen van veel boeren hoor je in Amstelland nog de grutto, kievit en tureluur. Dat gaat niet vanzelf. De Boeren van Amstel maaien grote delen van het land pas na het broedseizoen en de waterstand is er hoog.
De Boeren van Amstel is een coöperatie van 22 boeren die zorgt voor een korte keten tussen stad en platteland. De natuurzuivel wordt in het Amstelland geproduceerd, op nog geen 10 km van de stad. Met deze zuivel dragen de Boeren van Amstel bij aan het behoud van het laatste stukje polderlandschap onder Amsterdam. Van iedere verkochte liter melk gaat namelijk 5 cent naar natuurbehoud, zodat men hier in de toekomst ook nog kan blijven genieten van de natuur.
De lokale zuivel van de Boeren van Amstel is vanaf nu te koop bij Albert Heijn, enkele andere supermarkten en horecagelegenheden in metropoolregio Amsterdam. Bekijk hier de verkooppunten.
Video: Jeroen de Geus
Op een prachtige plek in het Amsterdamse Bos is geitenboerderij de Ridammerhoeve gevestigd. Omdat voeding aan de basis staat van gezondheid, biedt de Ridammerhoeve producten aan zonder toevoegingen. Puur natuur dus! Geitenboerderij Ridammerhoeve is deelnemer van het Ondernemers voor een Gezond Amsterdam-netwerk: een netwerk van Amsterdamse ondernemers die samen met de gemeente en kennisinstellingen in actie willen komen om de voedselomgeving – van met name kinderen – gezonder te maken.
De boerderij is een geitenhouderij, kaasmakerij, kinderboerderij, speeltuin én pluimveehouderij. Daarnaast is er ook een educatie- en conferentieruimte, een boerderijwinkel en een gezellige horecaruimte met terras te vinden. Ook zijn er talloze mogelijkheden voor groepen, scholen en bedrijven, van ontbijt tot high tea en van workshop geitenkaas maken tot een vergaderarrangement.
De missie van Eyan, het brein achter Chilli Chan’s, is om de heerlijkste Chinese smaken naar jou tafel te brengen. Daarvoorgebruikt Eyan natuurlijke, lokaal toegankelijke ingrediënten zonder conserveermiddelen. De visie van Chilli Chan’s is om het leven smaakvoller en heter te maken doormiddel van haar chilli olie, wat bij elk recept en gelegenheid een beetje Chinese cultuur toevoegt. Want zoals Eyan het ziet: “Live Life on the Spicy Side!”.
Eyan was in Hong Kong geboren en in Sydney opgegroeid. Van jongs af aan had haar familie nooit zout en peper op de tafel staan, maar juist huisgemaakte chilli en XO sauzen van haar Taiwanese moeder. Zeven jaar geleden verhuisden Eyan naar Duitsland en daarna Amsterdam, waar ze bij geen enkele Aziatische supermarkt chilli olies en sauzen kon vinden die smaakten zoals die van haar jeugd. Tijdens de 2021 lockdown miste Eyan de punch en crunch van haar moeder’s chilli olie en huisgemaakte maaltijden, en ook haar familie. Daardoor kwam ze op het idee om haar moeder’s chilli olie te recreëren, maar met haar eigen moderne twist. Na veel enthousiasme van haar vrienden over haar Chilli olie, besloot Eyan om Chilli Chan’s op te richten en met andere te delen.
Je kan de sauzen van Chilli Chan’s bestellen via haar website. Vaak staat ze ook op verschillende markten, dus check haar instagram voor updates!
Rondeel, Natuur & Milieu en Wij Krijgen Kippen introduceren het allereerste MiniRondeel ter wereld. Een integraal duurzame kippenboerderij net buiten Amsterdam, in Muiden. Het MiniRondeel laat zien dat je in een stadse omgeving maximaal verantwoord (ecologisch en diervriendelijk) kippen kunt houden op grotere schaal en dat je zo topkwaliteit verse eitjes kunt produceren voor de mensen in de stad. Het MiniRondeel op Hoogerlust heeft ook een zorgfunctie. Dagelijks ervaren mensen met een zorg- of hulpvraag het boerderijleven en voeren verschillende praktische werkzaamheden uit.
Zorgboerderij Hoogerlust werkt samen met ondernemers in Muiden. Zelf verbouwde groenten en Rondeel eieren worden geleverd aan de lokale winkeliers. Daarnaast is er een boerderijwinkel ingericht in het MiniRondeel. Bezoekers kunnen daar (handmatig) de eierband bedienen en zelf de eieren uit het nest draaien. Een stukje educatie om te laten zien hoe het proces werkt. Wat is er leuker voor kinderen dan zelf de eitjes te verzamelen? Hierdoor leren ze dat eieren niet uit de supermarkt komen, maar van de pluimveehouderijen.
De ondernemer achter ‘Van De Koe’ richtte dit bedrijf op met als missie om de consumptie van zuivel in Nederland samen te laten gaan met biodiversiteit in de Nederlandse weides.
Het landschap verandert namelijk in negatieve zin door ons consumptiegedrag: vogelgeluiden die verdwijnen, minder insectengezoem, woestijnen van gras. En, er is steeds minder ruimte voor de natuur in ons land. Van de Koe draagt bij aan meer natuur in de Nederlandse weides, door uitsluitend samen te werken met boeren die aan natuurbeheer doen. Dit betekent werken met aandacht voor het bodemleven, insecten, weidevogels en uiteraard ook voor de koeien die in de weide grazen. Deze boeren zorgen voor een hoge waterstand en maaien hun weides op gepaste momenten.
Ben je benieuwd naar het boterassortiment van Van De Koe? Check de website voor hun verkooppunten in de stad.
The Brothel maakt bouillon met behulp van leveranciers uit de Amsterdam Metropool Regio. Ze willen de manier waarop je over voedsel denkt veranderen door de focus te verleggen van smaak naar het effect dat het heeft op je welzijnsfactor.
Bottenbouillon kan volgens hen op veel verschillende manieren worden gebruikt om het menselijk welzijn te verbeteren. Ze hebben veel verschillende, oude tradities van Europa tot aan China onderzocht. Op basis hiervan hebben ze een eigen formule gemaakt met geselecteerde botten van lokaal vee en aanvullende ingrediënten voor smaak, vitamines en verwarmende eigenschappen van de bouillon.
The Brothel is een merk gecreëerd door Rainmakers Amsterdam. De filosofie achter het merk leunt op de ideeën van ThePositive Unknown. The Positive Unknown is toegewijd om wie dan ook te helpen een positief alternatief te creëren voor wereldse problemen, gebaseerd op de positiviteitstheorie. Een beweging die vaste denkwijzen deconstrueert en zoekt naar oplossingen. The Brothel doneert een deel van haar inkomsten aan The Positive Unknown om nieuwe initiatieven te ondersteunen.
Vuurtoreneiland is een uniek stukje natuur in onze eigen stad. In een ruig landschap vind je loslopende dieren, zeldzame flora, een vervallen fort en Amsterdams’ enige vuurtoren. De laatste beheerders van het eiland waren bioloog Roeland Bom en kunstenares Maaike Ebbinge. Sinds 2014 is het eiland in handen van Staatsbosbeheer. Het doel is om met de herontwikkeling van Vuurtoreneiland de plek te behouden voor de toekomst en toegankelijk te maken voor publiek door middel van een kleinschalige, kwalitatieve en duurzame restaurant-exploitatie waarin respect voor het eiland en de natuur centraal staat. Je kan in tijdens alle seizoenen langskomen om te eten. In lente en zomer eet men in het zomerrestaurant, een transparante glazen kas. In de koudere maanden wordt er gegeten in het winterrestaurant. Een aantal keer per jaar zetten ze het eiland in een ander daglicht met bijvoorbeeld locatietheater of een openlucht concert.
Het menu wordt bereid met regionale producten, ouderwetse ambachtelijke technieken en wordt volledig op open vuur bereid. De leveranciers en producenten worden zorgvuldig uitgekozen, en hebben het goed voor met het milieu, mens en dier. De menu’s leggen de nadruk op groenten, hier en daar aangevuld met vlees en vis. Ze werken met een vast menu en van ‘kop tot staart’ om niets te verspillen. Leuke tip: je kan bij het eten een arrangement van bijpassende sappen, kefir en kombucha bestellen!
Eten bij Vuurtoreneiland is geen gewone avond uit in Amsterdam maar meer een avontuurlijke minivakantie. Gelegen in het Markermeer bij Durgerdam, is Vuurtoreneiland alleen per schip te bereiken. De eilandervaring begint bij het Lloyd Hotel vanaf waar zij je met het historische ‘IJveer XIII’ over het IJ naar Vuurtoreneiland varen. De boottocht heen en terug, inclusief diner duurt ongeveer 5 uur. Ter plekke is er ruim gelegenheid om het eiland, de natuur en het fort te beleven.