In samenwerking met bewoners en locale initiatieven legt URBANIAHOEVE eetbare landschappen aan (foodscapes) in de stedelijke openbare ruimte en vervangt delen van de bestaande groeninfrastructuur – kijkgroen – door ecologisch en eetbaar groen. Met de projecten willen ze het bestaande groen in de stad aanpassen, uitbreiden en verbinden in een coherente groene zone die aansluit op de bestaande ecologische hoofdstructuur.
De visie van de URBANIAHOEVE voorstaat het aanleggen van een Eetbare Ecologische Hoofdstructuur in de stad (EEHS), zowel integraal, ecologisch en sociaal en is de praktijktoepassing van een holistische benadering van de samenhang tussen natuur, stad en mens, en een kwalitatieve heroverweging van de bestaande stedelijke publieke ruimte. Het (structureel) verbouwen van voedsel in de stad en het creëren van nieuwe natuur zal ingrijpende positieve implicaties hebben voor de inrichting van de stad, zowel op ruimtelijk, infrastructureel, ecologisch en sociaal vlak.
URBANIAHOEVE staat voor ‘de stad als erf’ waar het idee van voeselproductie nieuw leven wordt ingeblazen. Van de locaties in Nederland waar URBANIAHOEVE opereert, zijn er twee in Amsterdam. Kijk op de website van URBANIAHOEVE om op de hoogte te zijn van hun locaties en het laatste nieuws.
In 2021 kan je in deze tuin in Noord een heel jaar leren hoe je je eigen groente kunt telen. Alles wat je teelt, eet je zelf op. Je doorloopt het hele teeltjaar, van grond verbeteren, bemesten, zaaien, planten, de planten opkweken en beschermen tegen vogels, slakken en oprukkende wilde planten en natuurlijk: oogsten en opeten of bewaren. Nergens maak je de voedseltransitie zo concreet als in je eigen groentetuin: plantaardig, biologisch en super lokaal. Iedere cursist heeft een bed van 15 m2, een flink balkon, zeg maar. Hoe haal je daar het meeste vanaf? Je maakt misschien kennis met groenten die je nooit eerder at, je leert dat een bouillonblokje echt niet nodig is, je vecht tegen terrorduiven, je maakt kennis met verschillende vormen van biologische teelt, zoals permacultuur en biologisch volgens skal, en je eindigt met een teeltplan en ontwerp voor je eigen tuin of plek, ergens in de stad.
De tuinders, Nancy Wiltink en Michel Olden, willen dat de tuinschool zal werken als een steen in de vijver: als de school jarenlang doorgaat en elk jaar nieuwe mensen weet aan te trekken, komen er steeds meer mensen in de stad die weten wat er nodig is om kleinschalig hun eigen voedsel te verbouwen en ontstaat er een netwerk van mensen met dezelfde achtergrond, waarmee je plantjes, zaad en kennis kunt uitwisselen. Anders dan in de volkstuinen is doorstroom gegarandeerd. Al die cursisten kunnen meehelpen het (openbaar) groen van Amsterdam op alle mogelijke manieren om te toveren tot voedselbron en inspiratiebron op het gebied van eetbaar groen. Niet alleen omdat het leuk is, maar ook daadwerkelijk als onderdeel van het dagelijks voedsel. Doordat de tuin zich baseert op agro-ecologie, een manier van teelt die is afgestemd op de natuur, wordt ook aan biodiversiteit gewerkt en verrijking van de stadsecologie.
Met als extra duurzame ambitie van de initiatiefnemers: een bijdrage leveren aan de voedseltransitie. De Tuinschool legt de nadruk op plantaardig voedsel i.p.v. dierlijk, nadruk op biologische teelt inplaats van gangbare, met gebruik van permacultuur principes bij het ontwerpen van je eigen tuin. Zeker in de stad Amsterdam, een bijzonder microklimaat omgeven door koeienboeren in het veenweidegebied, best belangrijke aandachtspunten.
Voedseltuin IJplein is een gezamenlijke moestuin voor en door buurtbewoners. Iedereen die in de tuin werkt krijgt een deel van de opbrengst. Een ander deel van de biologisch geteelde groenten en kruiden wordt verwerkt in de maaltijden van Resto van Harte en toegevoegd aan de voedselpakketten van de Voedselbank in Amsterdam Noord.
Vlak onder de rook van Amsterdam ligt het karakteristieke dorpje Zunderdorp, omringd door veenweide gebied. Hier vind je ‘Zorgboerderij Ons Verlangen’. Ons Verlangen is een biologisch melkveebedrijf met melkkoeien, schapen, paarden, kippen, geiten, konijnen en varkens. Daarnaast verlenen zij zorg aan ongeveer 40 hulpboeren.
De weidsheid en rust van het omringende landschap is werkelijk uniek maar dit moet wel onderhouden worden. De zorgboerderij telt ongeveer 70 ha grond en in de omgeving van de zorgboerderij zijn verschillende natuurgronden in onderhoud. Dit onderhoud wordt samengedaan met hulpboeren. In 2005 is de zorgboerderij gestart met de toepasselijke naam ‘Ons Verlangen’.
Zorgboerderij Ons verlangen is aangesloten op Boeren en Buren en de Ceuvel.
BBrood is meer dan alleen jouw Amsterdamse buurtbakker met bijzonder lekker en gezond brood. BBrood bakt ook bijzonder goed brood. Dit doen ze op basis van de best beschikbare kennis, maar ook met alleen de mooiste ingrediënten. Daarbij bakken ze zo duurzaam mogelijk. Hun ecologische voetprint willen ze verkleinen door uitsluitend ingrediënten van het seizoen, van dichtbij en het liefst van 100% biologisch dynamisch oorsprong te gebruiken.
Niet alleen met liefde voor de aarde, maar ook voor de mensen met wie ze samenwerken. Zo is BBrood goed op weg naar hun eerste volledig biodynamische winkel en leiden ze bakkers op in Afrika.
Check hun website voor de vele verkooppunten die te vinden zijn door de hele stad (Noord, Oost, Zuid & West)!