District: Noord

Bij Café De Ceuvel draait alles om goed eten én een groenere wereld. ze zijn een van de meest innovatieve en duurzame experimenten in Europa.

Bij Cafe De Ceuvel, één van de adresjes op de Bord tot Bodem Route, draagt alles hier wat je op je bord of in je glas krijgt bij aan een mooiere wereld. Met een 100% veganistisch en gasvrije keuken en gerechten, zelfs hun koffie is CO2-vrij! Maar dat is nog lang niet alles. Op het terrein ontdek je allerlei inventieve manieren om lokale kringlopen te sluiten, zoals bijvoorbeeld de toiletten, die gebruiken geen water en leveren meststoffen om de planten te voeden die de bodem van het vervuilde terrein helpen reinigen.

Duurzaamheid betekent voor niet alleen goed zijn voor de planeet, maar ook voor mensen. Daarom werken ze samen met de Stadspas, zodat iedereen, ongeacht hun budget, hier kan genieten van een betaalbare en verantwoorde maaltijd. Want samen maken we duurzaam leven toegankelijk voor iedereen!

Fotocredits: De Ceuvel

Landmarkt

Landmarkt is een overdekte marktplaats met lekker en goed eten voor iedereen. Ze sleecteren zelf de beste producten van boerderijen en producenten uit de buurt. Vlees en vis van topkwlaiteit komen direct van de boeren. Ambachtelijke kazen van vertrouwde makers. Van belegen en pikant tot romige witschimmels en pittige blauwaders. Schapen-, geiten- en roodbacteriekazen maken de kaasplank compleet. En niet te vergeten het verse biologische brood uit de bakkerij met knapperige croissants en ambachtelijk gebak.

Daarnaast heeft Landmarkt ook een restaurant. Dagelijks selecteren koks de beste seizoensproducten voor pure en verse gerechten. Lokale helden leveren waar mogelijk, eerlijk beloond en persoonlijk gekend. Want echt en eerlijk eten smaakt het best! Wil je meer weten? Kijk dan op de website.

Fotocredits: Landmarkt

In samenwerking met bewoners en locale initiatieven legt URBANIAHOEVE eetbare landschappen aan (foodscapes) in de stedelijke openbare ruimte en vervangt delen van de bestaande groeninfrastructuur – kijkgroen – door ecologisch en eetbaar groen. Met de projecten willen ze het bestaande groen in de stad aanpassen, uitbreiden en verbinden in een coherente groene zone die aansluit op de bestaande ecologische hoofdstructuur.

De visie van de URBANIAHOEVE voorstaat het aanleggen van een Eetbare Ecologische Hoofdstructuur in de stad (EEHS), zowel integraal, ecologisch en sociaal en is de praktijktoepassing van een holistische benadering van de samenhang tussen natuur, stad en mens, en een kwalitatieve heroverweging van de bestaande stedelijke publieke ruimte. Het (structureel) verbouwen van voedsel in de stad en het creëren van nieuwe natuur zal ingrijpende positieve implicaties hebben voor de inrichting van de stad, zowel op ruimtelijk, infrastructureel, ecologisch en sociaal vlak.

URBANIAHOEVE staat voor ‘de stad als erf’ waar het idee van voeselproductie nieuw leven wordt ingeblazen. Van de locaties in Nederland waar URBANIAHOEVE opereert, zijn er twee in Amsterdam. Kijk op de website van URBANIAHOEVE om op de hoogte te zijn van hun locaties en het laatste nieuws.

In 2021 kan je in deze tuin in Noord een heel jaar leren hoe je je eigen groente kunt telen. Alles wat je teelt, eet je zelf op. Je doorloopt het hele teeltjaar, van grond verbeteren, bemesten, zaaien, planten, de planten opkweken en beschermen tegen vogels, slakken en oprukkende wilde planten en natuurlijk: oogsten en opeten of bewaren. Nergens maak je de voedseltransitie zo concreet als in je eigen groentetuin: plantaardig, biologisch en super lokaal. Iedere cursist heeft een bed van 15 m2, een flink balkon, zeg maar. Hoe haal je daar het meeste vanaf? Je maakt misschien kennis met groenten die je nooit eerder at, je leert dat een bouillonblokje echt niet nodig is, je vecht tegen terrorduiven, je maakt kennis met verschillende vormen van biologische teelt, zoals permacultuur en biologisch volgens skal, en je eindigt met een teeltplan en ontwerp voor je eigen tuin of plek, ergens in de stad.

De tuinders, Nancy Wiltink en Michel Olden, willen dat de tuinschool zal werken als een steen in de vijver: als de school jarenlang doorgaat en elk jaar nieuwe mensen weet aan te trekken, komen er steeds meer mensen in de stad die weten wat er nodig is om kleinschalig hun eigen voedsel te verbouwen en ontstaat er een netwerk van mensen met dezelfde achtergrond, waarmee je plantjes, zaad en kennis kunt uitwisselen. Anders dan in de volkstuinen is doorstroom gegarandeerd. Al die cursisten kunnen meehelpen het (openbaar) groen van Amsterdam op alle mogelijke manieren om te toveren tot voedselbron en inspiratiebron op het gebied van eetbaar groen. Niet alleen omdat het leuk is, maar ook daadwerkelijk als onderdeel van het dagelijks voedsel. Doordat de tuin zich baseert op agro-ecologie, een manier van teelt die is afgestemd op de natuur, wordt ook aan biodiversiteit gewerkt en verrijking van de stadsecologie.

Met als extra duurzame ambitie van de initiatiefnemers: een bijdrage leveren aan de voedseltransitie. De Tuinschool legt de nadruk op plantaardig voedsel i.p.v. dierlijk, nadruk op biologische teelt inplaats van gangbare, met gebruik van permacultuur principes bij het ontwerpen van je eigen tuin. Zeker in de stad Amsterdam, een bijzonder microklimaat omgeven door koeienboeren in het veenweidegebied, best belangrijke aandachtspunten.

Bij Bizim Ufuk vind je niet alleen de lekkerste verse producten, maar ook een passie voor gezond eten en welzijn.

Bizim Ufuk is een supermarkt en bakkerij op het Waterlandplein in Amsterdam Noord. Je kunt er terecht voor de lekkerste groente, fruit, levensmiddelen en voor vers brood uit eigen oven. Bizim Ufuk zet zich in voor een gezonde voedselomgeving omdat ze steeds meer ongezonde kinderen in de winkel zien en hun kennis over gezonde (Turkse) producten met de klanten willen delen. Naast eten kun je hier ook terecht voor natuurlijke verzorgingsproducten voor huid en haar.

Bizim Ufuk is een van de locaties die culinair ondernemer Nadia Zerouali en chef Emmo Achthoven tippen in onze Vega Route

Voedseltuin IJplein is een gezamenlijke moestuin voor en door buurtbewoners. Iedereen die in de tuin werkt krijgt een deel van de opbrengst. Een ander deel van de biologisch geteelde groenten en kruiden wordt verwerkt in de maaltijden van Resto van Harte en toegevoegd aan de voedselpakketten van de Voedselbank in Amsterdam Noord.

Zorgboerderij Ons Verlangen

Bij Ons Verlangen kun je zeven dagen per week – van 08:00 tot 20:00 – terecht bij de boerderijautomaat voor verse en (h)eerlijk geproduceerde producten. Denk aan boerenkaas, biologische eieren, uien, zelfgemaakte jam en vlees van eigen erf. Lekker, lokaal en met liefde gemaakt!

Op de boerderij leven koeien, schapen, kippen, paarden, geiten, konijnen én varkens in alle rust en ruimte. En het mooiste? Zo’n 60 hulpboeren met een beperking werken hier verspreid over de week mee op het erf – in de stallen, in de tuin of in de winkel.

Check hier voor informatie

BBrood is meer dan alleen jouw Amsterdamse buurtbakker met bijzonder lekker en gezond brood. BBrood bakt ook bijzonder goed brood. Dit doen ze op basis van de best beschikbare kennis, maar ook met alleen de mooiste ingrediënten. Daarbij bakken ze zo duurzaam mogelijk. Hun ecologische voetprint willen ze verkleinen door uitsluitend ingrediënten van het seizoen, van dichtbij en het liefst van 100% biologisch dynamisch oorsprong te gebruiken.

Niet alleen met liefde voor de aarde, maar ook voor de mensen met wie ze samenwerken. Zo is BBrood goed op weg naar hun eerste volledig biodynamische winkel en leiden ze bakkers op in Afrika.

Check hun website voor de vele verkooppunten die te vinden zijn door de hele stad (Noord, Oost, Zuid & West)!