Je kunt er niet om heen: zuurdesembrood! En terecht, dit heerlijke brood met een zuurtje heeft een knapperige korst en volle smaak. Bij Eigen Krachtvoer nemen ze je mee in het thuisbakproces, zodat je voortaan niet meer naar de bakker hoeft. Tijdens deze workshop krijg je de handvaten toegereikt om thuis aan de slag te gaan, en bak je je eigen brood van de zuurdesemstarter die je van tevoren al maakt.
Deze workshop heeft dus enige voorbereiding nodig. Aarzel niet te lang want vol=vol!
A Beautiful Mess: Waar Smaken en Verhalen Samenkomen
A Beautiful Mess is een uniek restaurant gevestigd in Amsterdam, met een sociale missie. Het restaurant biedt medewerkers die ooit naar Nederland zijn gevlucht de mogelijkheid om de Nederlandse taal te leren, een sociaal netwerk op te bouwen en hun toekomst te verkennen, of dat nu in de horeca is of elders. Het restaurant is niet alleen een culinaire bestemming, maar ook een inspirerende plek voor persoonlijke groei en ontwikkeling.
De menukaart van A Beautiful Mess is een reis door de keukens van de landen van herkomst van hun medewerkers, variërend van het Midden-Oosten tot Oekraïne en Eritrea. Alle gerechten bestaan uit mezzes, kleine hapjes die perfect zijn om te delen en vooral geschikt om verschillende smaken te ontdekken. Bovendien streeft het restaurant naar duurzaamheid door te werken met seizoensgebonden ingrediënten, wat leidt tot een regelmatig wisselend menu.
Ga naar de website om een tafeltje te reserveren! En lees het inspirerende interview met A Beautiful Mess: ”“Eten is een prachtige verbindende factor, en ons restaurant is een middel om mensen weer een plek in de maatschappij te geven.”
Wist je dat er ieder jaar miljarden perfect eetbare bananen eindigen als ‘waste’? Lang voordat ze de supermarkt bereiken. Daarom redt Bakers & Bananas deze bananen en toveren ze deze om in de lekkerste bakkerijproducten, zoals bananenbrood en verschillende soorten koeken en cakes. Zo hoef jij niet langer te kiezen tussen jezelf verwennen en de held uithangen.
10 MILJOEN BANANEN GERED!
Midden in Nederland staat iets bijzonders: de allereerste bananenfabriek ter wereld! Hier krijgen geredde bananen een tweede leven in de vorm van de lekkerste tussendoortjes. Waarom redden? Omdat miljoenen bananen onnodig worden verspild. Alleen maar omdat ze niet voldoen aan de “perfecte” standaarden van de voedingsindustrie. Te klein, te krom, te groot? Weg ermee. Groene, rijpe of losse bananen? Helaas, ze halen de schappen niet eens.
Het resultaat? In de EU worden jaarlijks maar liefst 1 miljard bananen weggegooid. Maar gelukkig zeggen Bakers & Bananas: stop daarmee! Ze hebben al 10 miljoen bananen gered en omgetoverd tot smakelijke snacks!
BuurtBuik staat ervoor om samen een betere buurt te maken: ze brengen buurtbewoners samen en redden voedsel van verspilling. Enthousiaste vrijwilligers uit de buurt halen eten op bij groenteboeren, horeca en supermarkten dat anders zou worden weggegooid. En elke week koken ze hiervan een heerlijke, gratis en gezonde maaltijd.
Iedereen is welkom! Want naast lekker eten draait BuurtBuik vooral ook om gezelligheid.
Mee doen?
BuurtBuik is afhankelijk van enthousiaste vrijwilligers. Help een dagdeel mee met eten ophalen, koken, uitdelen of bezorgen. Dit kan eenmalig, wekelijks of maandelijks; wanneer het jou uitkomt. Ben je langere tijd (flexibel) beschikbaar? Help dan mee door coördinator, chef of bestuurslid te worden. Neem een kijkje op de website van BuurtBuik om te zien hoe jij kunt helpen, of om een hapje mee te eten.
Fotocredits: BuurtBuik
VOEDSELBOSSEN MIDDEN IN HET CENTRUM
Amstergaard creëert samen met bewoners en bedrijven eetbare oases in de stad. Dit betekent dat er op een gelaagde manier wordt beplant met gewassen die meerjarig blijven bloeien en groeien. Het is eetbaar en esthetisch. Er ontstaan zo in het centrum kleine ecosystemen die onze leefomgeving doen verbeteren!
NAtuur boven de grond
In de grond in het centrum zitten veel ondergrondse leidingen. Amstergaard bedacht hierop een oplossing: als het planten niet in de grond kan, waarom doen we het niet boven de grond? In grote, zeskantsbakken, gemaakt van duurzaam, lokaal hout, met een regenwater buffer groeien nu de duurzaam gekweekte gewassen. Bij elke constructie staat een ‘wormenhotel’ waar de wormenpoep samen met groente en fruit resten gebruikt wordt om vruchtbare grond te produceren.
Kom kijken bij De ruijterkade of museumhaven
De Stichting heeft inmiddels twee locaties in Amsterdam. De eerste is ene strook op De Ruijterkade, om te zorgen voor meer groen in de buurt. Dit was in samenwerking met buurtbewoners en met hulp van een subsidie van de gemeente. Hierna was de museumhaven aan de buurt. Deze locatie bestond voorheen namelijk geheel uit steen. Kom een keertje langs bij deze mini-ecosystemen, proef, en geniet op een van de bankjes van het prachtige uitzicht! Check de website en socialmediakanalen van de Amstergaard voor de meest actuele informatie en projecten.
Plukbos is een 1000 meter grote buurttuin in het centrum van Amsterdam. Burtbewoners kunnen fruit, kruiden en groenten telen en plukken.
Gelegen op Wittenburg op de Oostelijke Eilanden is Plukbos niet alleen is het een leuk stuk groen voor de bewoners om lekker bezig te zijn en te wandelen, ook is het een verbinder voor de buurt.
Iedereen kan gezellig tuinieren en planten verbouwen op het stuk groen in het midden van de stad. Er is veel tuingereedschap, een kas en een ruim moestuingedeelte. In het seizoen draait een naschoolse tuinclub en bij lekker weer is er altijd wel iemand aan het werk op de dinsdmiddag. Op iedere eerste zondag van de maand is er een tuindag met een lunch, liefst van eigen bodem waarbij iedereen van harte welkom is. Ook bedrijfsuitjes en workshops worden met regelmaat gehouden.
Kortom, meld je aan voor de nieuwsbrief of de whatsappcommunity om op de hoogte te blijven en doe gezellig mee! Meer informatie kun je hier lezen.
Kunst, natuur, biologie en eten in Amsterdam. Exposities, workshops en vegan restaurant!
Mediamatic is gericht op nieuwe ontwikkelingen in kunst en cultuur. Ze houden zich bezig met natuur, biotechnologie en -kunst. Je wordt uitgedaagd om de zintuigen uit te dagen en nemen de perceptie van voedsel, afval en onconventionele materialen als pis, bacteriën en schimmels onder handen. De processen die hieraan te pas komen zijn in essentie duurzaam en dragen dan ook bij aan een circulaire economie.
Er worden hier lezingen, workshops en kunstprojecten georganiseerd. Daarnaast biedt het restaurant van Mediamatic Biotoop een mooi uitzicht over over de stad terwijl je geniet van een diner of gewoon een lokaal gebrouwen bier in de zon op het terras. Meer info? Lees dan hier verder.
Hou jij ook zo van ambachtelijk gerookte producten? Dan zit je hier goed! Frank’s Smoke House is de winkel voor premium gerookte delicatessen.
De winkel biedt het grootste assortiment gerookte delicatessen van Nederland, rechtstreeks uit de ambachtelijke rokerij. Van beroemde gerookte heilbot tot ganzenborst en zelfs burrata. Daarnaast ambachtelijk gerookte ham, pastrami, ossenworst, spek, kipfilet en rookvlees. Op de visafdeling onder andere makreel, gerookte albacore tonijn (heerlijk als carpaccio), paling en drie soorten gerookte zalm – allemaal van topkwaliteit.
Frank’s Smoke House een belangrijk onderdeel van de Red je RestjesRoute, omdat er ook producten van De Keuken van het Ongewenste Dier te koop zijn. Hoewel het niet vega is, zijn de producten wel afkomstig van vlees wat anders verspild zou worden.
Bij Shaffy’s tuin steken buurtbewoners de handen uit de mouwen voor een leefbaar en klimaatbestendig Amsterdam.
Gelegen op de Kop van Dijksgracht, is Shaffy’s tuin de plek waar kinderen uit de binnenstad avontuurlijk kunnen ontdekken en leren van stadstuinders. Hier draait het om samen tuinieren, gezond eten en het vergroenen van de versteende openbare ruimte. Als onderdeel van een beheervereniging zet Shaffy’s Tuin zich in voor natuurbeleving, verbinding en een leefbare stad. Samen met Klimmuur Amsterdam, Club Hannekes Boom, Restaurantschip Barco, Mediamatic en de bewoners van de Dijksgracht geven zij tijdelijk invulling aan dit bijzondere stukje Amsterdam.
Dignita serveert duurzame, huisgemaakte brunchgerechten én biedt kansen aan kwetsbare groepen via sociale re-integratie.
Dignita serveert de hele dag door heerlijke brunchgerechten met een verrassende twist, gemaakt van verse, lokaal geproduceerde ingrediënten. Alles op het menu wordt vanaf de basis zelf bereid, met aandacht voor detail en duurzaamheid. Ze werken samen met leveranciers die hun waarden delen en kiezen waar mogelijk voor scharrel- en seizoensproducten. Het menu is zorgvuldig samengesteld met voedzame opties die passen bij een gezonde levensstijl, dieetwensen en voedselallergieën.
Als sociale onderneming is Dignita onderdeel van het Not For Sale-model, een internationale organisatie die kwetsbare groepen ondersteunt. Via gecertificeerde trainingsprogramma’s en begeleiding helpt de Dignita Foundation mensen bij hun re-integratie op de arbeidsmarkt en in de samenleving. Zo biedt Dignita niet alleen goed eten, maar ook nieuwe kansen voor wie dat het hardst nodig heeft.
Neem een kijkje op de website van Dignita voor hun locaties en openingstijden.
Kebab en het nachtleven zijn onlosmakelijk aan elkaar verbonden in Nederland. Dat begrepen ze maar al te goed bij Karma Kebab.
Voor Lowlands werden ze gevraagd om een duurzame nachtsnack te creëren. De missie: zo lokaal en duurzaam mogelijk, maar bovenal ongelofelijk lekker. Binnen een straal van 20 km rondom het festival gingen ze op zoek naar ingrediënten.
De kebab van knolselderij en tarwe bleek een doorslaand succes, mede doordat vleeseters niet eens doorhadden dat ze plantaardig aten. Zo rolde Karma Kebab onbedoeld de festivalwereld in. Festivals hebben uiteindelijk bepaald hoe het bedrijf eruit zou zien: kebab en feest zijn niet los van elkaar te zien en worden in alles wat Karma Kebab doet samengebracht.
Met twee restaurants in Amsterdam en Utrecht, een plek op je favoriete festivals én verkrijgbaar bij diverse horecalocaties en supermarkten (of te bestellen via Flink en Crisp), is Karma Kebabaltijd dichtbij.
Vokomokum is een groeiend collectief van uiteenlopende mensen die hun voedsel op een eerlijke en sociale manier willen verkrijgen. Het wordt ontwikkeld naar het model van een werkers of consumenten collectief, waarbij ieder lid zijn steentje bijdraagt. Er wordt eens per maand besteld, en de afhaaldag is de laatste vrijdag van de maand in het cafe van de Plantagedok. Deze dag is niet alleen bedoeld als afhaaldag, zoals de Voko niet alleen bedoeld is om goed voedsel te kopen.
Een belangrijk aspect van de Voko is ook het sociale contact en het vormen van een gemeenschap. Alle leden nemen een deel van de werklast op zich, meestal eens per twee maanden een paar uur werk. Leden kunnen maandelijks biologisch voedsel bestellen tegen groothandelsprijzen. Veel artikelen moeten in bepaalde hoeveelheden besteld worden. Als deze hoeveelheid niet bereikt wordt, dan gaat de bestelling niet door.
Sinds 2015 lest JuiceBrothers Nederlands dorst voor koudgeperste sappen van hoge kwaliteit die voedzaam zijn en super lekker. Het jonge en dorstige team maakt alle sappen dagelijks vers, middels de koude persing methode waarbij essentiële vitaminen, mineralen en enzymen maximaal behouden blijven terwijl alle natuurlijke smaken van de ingrediënten behouden blijven.
Door het gebruik van biologisch fruit en groente en andere natuurlijke ingrediënten, creëert JuiceBrothers de meest smaakvolle en gezonde recepten die je kunt bedenken. Deze boosters van het immuunsysteem zijn rijk aan antioxidanten, werken ontstekingsremmend en bevorderen het algehele welzijn. Met de resten pulp van het fruit worden ook nog eens crackers gemaakt om zo voedselverspilling tegen te gaan!
SLA begon als familiebedrijf uit eigen behoefte. De saladebar is een plek waar je onbezorgd kunt genieten van een bord eten, waarbij je met iedere hap bouwt aan jouw gezondheid en die van de aarde. SLA wil je inspireren en leren hoe gezond eten lekker kan zijn. De missie van SLA is om gezond en duurzaam eten voor iedereen toegankelijk te maken, zodat iedereen van gezond een gewoonte wil én kan maken.
De SLA geboden:
#1: Eet onbewerkte producten. Biologisch of van dichtbij, liefst in het seizoen.
#2: Kook wanneer je kan. Beperkt met dierlijk, overdadig met plantaardig.
#3: Kies het moment, dek de tafel en eet met aandacht.
#4: Gebruik je lichaam, stimuleer je geest en lach iedere dag.
#5: Eat, share, live.
Bij Mr Blou I love you proef je hoogwaardige en creatieve street food gerechten van een topchef!
Deze streetfoodkraam is, geloof het of niet, opgezet door een chef die heeft gewerkt bij het Michelin-bekroonde restaurant Brigdes, restaurants in Parijs en in het Okura. Nadat de eigenaar, Mr Blou, een burnout had gekregen en ging reizen, ontdekte hij in Singapore een streetfoodkraam die zo goed was dat het een Michelinster had ontvangen. Zo was het zaadje geplant voor zijn een eigen kraam in hartje Amsterdam!
Mr Blou is ook onderdeel van de Vega Route! De focus ligt namelijk op vegan street food, waarvan de meeste ingrediënten ook nog eens lokaal geproduceerd zijn. Proef uitzonderlijke falafel evenals allerlei veganistische salades en wraps. Kom snel langs voor een hapje of drankje. Kijk hier voor de openingstijden!
BBrood is meer dan alleen jouw Amsterdamse buurtbakker met bijzonder lekker en gezond brood. BBrood bakt ook bijzonder goed brood. Dit doen ze op basis van de best beschikbare kennis, maar ook met alleen de mooiste ingrediënten. Daarbij bakken ze zo duurzaam mogelijk. Hun ecologische voetprint willen ze verkleinen door uitsluitend ingrediënten van het seizoen, van dichtbij en het liefst van 100% biologisch dynamisch oorsprong te gebruiken.
Niet alleen met liefde voor de aarde, maar ook voor de mensen met wie ze samenwerken. Zo is BBrood goed op weg naar hun eerste volledig biodynamische winkel en leiden ze bakkers op in Afrika.
Check hun websitevoor de vele verkooppunten die te vinden zijn door de hele stad (Noord, Oost, Zuid & West)!
In hartje centrum kun je het kleine Gartine vinden. In alle hectiek van de stad kun je in dit lunch restaurant genieten van een heerlijk ontbijt, lunch of high tea. De smakelijke gerechten worden voorbereid met verse producten uit eigen moestuin. De eigenaren Willem-jan Hendriks en Kirsten Eckhart besteden veel tijd aan de moestuin in de Beemster, het lunch restaurant en Bed and Breakfast. Alles wordt elke dag vers gemaakt! Ook werkt het restaurant met biologische eieren.
Men Impossible is een volledig veganistisch ramen restaurant. Biedt een vast menu dat je kunt aanpassen aan je eigen voorkeuren. Hun motto is ‘Awaken the sense of your taste’!
Chef-kok Atsushi Ishida begon Men Impossible, na gewerkt te hebben bij noodle-restaurants in Dortmund en Amsterdam. Zijn missie is om mensen te laten zien dat plantaardig voedsel net zo lekker kan zijn als dierlijke gerechten, en beter is voor de planeet! Traditioneel gebruiken ramenrestaurants een niet-veganistische bouillon als basis voor het gerecht. Atsushi gebruikt ingrediënten als miso, cashewnoten en voedingsgist om een bouillon te maken die net zo lekker is.
‘Men’ is het Japanse woord voor ‘ramen’. De naam van het restaurant verwijst naar de schijnbaar onmogelijke zoektocht om een rijke smaak te bereiken terwijl alleen biologische, Europese en plantaardige ingrediënten worden gebruikt, en geen smaakversterkers. Bij Men Impossible laten ze zien dat het mogelijk is!
Dwaze Zaken: een gezellige eetplek met eerlijk eten, midden in Amsterdam.
In hartje Amsterdam, recht tegenover het Centraal Station, vind je Dwaze Zaken. Sinds 2003 is dit de plek om even te ontsnappen aan de drukte en te genieten van ontbijt, lunch of diner.
Hier staat niet alleen goed eten centraal, maar ook aandacht voor mens en product. Dwaze Zaken werkt zoveel mogelijk met streekproducten en eerlijke ingrediënten en is transparant over de herkomst en verwerking ervan. Zo kun je de leveranciers zelf ontdekken op hun website.
Ook voor de vegetariërs en veganisten is er volop keuze. Nieuwsgierig? Kom een keertje langs!
Midden in de jordaan is Madre dé plek waar de moderne mexicaanse keuken en de amsterdamse sfeer elkaar kruisen.
Hier draait het om het vieren van smaken, met een menu vol volledig plantaardige Mexicaanse gerechten, bereid met lokaal ingekochte en seizoensgebonden ingrediënten.
Volgens Madre is hun restaurant een plek voor goed eten, fijne drankjes en eerlijke verhalen. Nieuwsgierig? Neem een kijkje op de website voor meer informatie.