District: Centrum

Zero waste.
Hero taste.

 

Wist je dat er ieder jaar miljarden perfect eetbare bananen eindigen als ‘waste’? Lang voordat ze de supermarkt bereiken. Daarom redt Bakers & Bananas deze bananen en toveren ze deze om in de lekkerste bakkerijproducten, zoals bananenbrood en verschillende soorten koeken en cakes. Zo hoef jij niet langer te kiezen tussen jezelf verwennen en de held uithangen.

 10 MILJOEN BANANEN GERED! 

Midden in Nederland staat iets bijzonders: de allereerste bananenfabriek ter wereld! Hier krijgen geredde bananen een tweede leven in de vorm van de lekkerste tussendoortjes. Waarom redden? Omdat miljoenen bananen onnodig worden verspild. Alleen maar omdat ze niet voldoen aan de “perfecte” standaarden van de voedingsindustrie. Te klein, te krom, te groot? Weg ermee. Groene, rijpe of losse bananen? Helaas, ze halen de schappen niet eens.

Het resultaat? In de EU worden jaarlijks maar liefst 1 miljard bananen weggegooid. Maar gelukkig zeggen Bakers & Bananas: stop daarmee! Ze hebben al 10 miljoen bananen gered en omgetoverd tot smakelijke snacks!

Fotocredits: Bakers & Bananas

Sinds 2017 zijn Michael en Micha, vader en zoon stadsimkers, actief in Amsterdam Zuidoost. Hun passie voor bijenteelt en biodiversiteit willen ze graag delen. Hun fascinatie voor de dynamiek van de stad gaat hand in hand met hun betovering door de wonderbaarlijke flora en fauna in de natuur. De interactie tussen stad en platteland, en de kruisbestuiving tussen mens en natuur, vinden zij van groot belang.

Honing, een natuurlijk product boordevol vitaminen en mineralen, wordt door Michael en Micha geoogst door de verzegelde raten uit de bijenkasten te halen en deze te zeven. De oorsprong van de nectar geeft de honing zijn unieke kleur en smaak. Bij BijGein zijn ook diverse producten te vinden die kunnen helpen tegen hooikoorts; op hun website is te lezen hoe dit werkt.

De heerlijke honing van BijGein kan worden opgehaald in Zuidoost (na van tevoren contact op te nemen) of worden thuisbezorgd. Daarnaast is de honing te koop bij Anna Haen (Gein Zuid 23a), de Reuringmarkt op IJburg, en de Bakkerswinkel Centrum (Warmoesstraat 69).

Bij BijGein kunnen mensen bovendien terecht voor leuke en leerzame workshops over bijenhouden!

A Beautiful Mess: Waar Smaken en Verhalen Samenkomen


A Beautiful Mess is een uniek restaurant gevestigd in Amsterdam, met een sociale missie. Het restaurant biedt medewerkers die ooit naar Nederland zijn gevlucht de mogelijkheid om de Nederlandse taal te leren, een sociaal netwerk op te bouwen en hun toekomst te verkennen, of dat nu in de horeca is of elders. Het restaurant is niet alleen een culinaire bestemming, maar ook een inspirerende plek voor persoonlijke groei en ontwikkeling.

De menukaart van A Beautiful Mess is een reis door de keukens van de landen van herkomst van hun medewerkers, variërend van het Midden-Oosten tot Oekraïne en Eritrea. Alle gerechten bestaan uit mezzes, kleine hapjes die perfect zijn om te delen en vooral geschikt om verschillende smaken te ontdekken. Bovendien streeft het restaurant naar duurzaamheid door te werken met seizoensgebonden ingrediënten, wat leidt tot een regelmatig wisselend menu.

Ga naar de website om een tafeltje te reserveren! En lees het inspirerende interview met A Beautiful Mess: ”“Eten is een prachtige verbindende factor, en ons restaurant is een middel om mensen weer een plek in de maatschappij te geven.”

Voedsel verbindt!

BuurtBuik staat ervoor om samen een betere buurt te maken: ze brengen buurtbewoners bijeen, helpen elkaar een handje en redden voedsel van verspilling. Enthousiaste vrijwilligers uit de buurt halen overvloedig eten op bij groenteboeren, horeca en supermarkten. Vervolgens koken ze hiervan wekelijks een heerlijke, gratis en gezonde maaltijd. En iedereen die hier behoefte aan heeft, is welkom! Want naast lekker eten draait BuurtBuik vooral ook om gezelligheid.

Mee doen?

BuurtBuik is afhankelijk van enthousiaste vrijwilligers. Help een dagdeel mee met eten ophalen, koken, uitdelen of bezorgen. Dit kan eenmalig, wekelijks of maandelijks; wanneer het jou uitkomt. Ben je langere tijd (flexibel) beschikbaar? Help dan mee door coördinator, chef of bestuurslid te worden.

Neem een kijkje op de website van BuurtBuik om te zien hoe jij kunt helpen, of om een hapje mee te eten.

VOEDSELBOSSEN MIDDEN IN HET CENTRUM

Amstergaard creëert samen met bewoners en bedrijven eetbare oases in de stad. Dit betekent dat er op een gelaagde manier wordt beplant met gewassen die meerjarig blijven bloeien en groeien. Het is eetbaar en esthetisch. Er ontstaan zo in het centrum kleine ecosystemen die onze leefomgeving doen verbeteren!

NAtuur boven de grond

In de grond in het centrum zitten veel ondergrondse leidingen. Amstergaard bedacht hierop een oplossing: als het planten niet in de grond kan, waarom doen we het niet boven de grond? In grote, zeskantsbakken, gemaakt van duurzaam, lokaal hout, met een regenwater buffer groeien nu de duurzaam gekweekte gewassen. Bij elke constructie staat een ‘wormenhotel’ waar de wormenpoep samen met groente en fruit resten gebruikt wordt om vruchtbare grond te produceren.

Kom kijken bij De ruijterkade of museumhaven

De Stichting heeft inmiddels twee locaties in Amsterdam. De eerste is ene strook op De Ruijterkade, om te zorgen voor meer groen in de buurt. Dit was in samenwerking met buurtbewoners en met hulp van een subsidie van de gemeente. Hierna was de museumhaven aan de buurt. Deze locatie bestond voorheen namelijk geheel uit steen. Kom een keertje langs bij deze mini-ecosystemen, proef, en geniet op een van de bankjes van het prachtige uitzicht!

Check de website en socialmediakanalen van de Amstergaard voor de meest actuele informatie en projecten.

Sooo Kimchi is een klein bedrijf dat is ontstaan tijdens de lockdown, voortgekomen uit een diep verlangen naar de smaken en herinneringen van Zuid-Korea. Kimchi, een traditioneel Koreaans bijgerecht, wordt al eeuwenlang gegeten vanwege de ongelooflijke smaak en talloze gezondheidsvoordelen.

Geïnspireerd door een uitwisseling programma van haar studie in Zuid-Korea begon Kim aan een reis om het perfecte kimchi-recept te creëren. Bij Kimjuma Sooo Kimchi zijn ze toegewijd aan duurzaamheid en gezondheid. Kim gelooft in het zorgen voor de planeet evenzeer als het zorgen voor het welzijn van haar klanten. Daarom is haar kimchi niet alleen heerlijk, maar ook zero-waste en veganistisch.

Bij Kimjuma Sooo Kimchi zijn ze trots op het aanbieden van een breed assortiment van kimchi-variëteiten, van de klassieke kool tot hun unieke kimchi-spread. Of je nu een liefhebber bent van kimchi of nieuw bent in de wereld van gefermenteerd voedsel, ze nodigt je uit om met haar mee te gaan op deze smaakvolle reis.

Geniet van de rijke smaken van Zuid-Korea, waardeer de duurzaamheid van het product en voed je lichaam met veganistische, gezonde en heerlijke kimchi. Sluit je aan bij Sooo Kimchi terwijl ze de liefde verspreiden voor dit traditionele Koreaanse genot, één pot tegelijk.

Plukbos is een 1000 meter grote buurttuin in het centrum van Amsterdam. Burtbewoners kunnen fruit, kruiden en groenten telen en plukken van de ca. 100 verschillende nuttige vaste en eenjarige gewassen. Gelegen op Wittenburg op de Oostelijke Eilanden is Plukbos een onderdeel van de groene loper van Amsterdam. Niet alleen is het een leuk stuk groen voor de bewoners om lekker bezig te zijn en te wandelen, ook is Plukbos een verbinder voor de buurt.

Iedereen kan gezellig tuinieren en planten verbouwen op het stuk groen in het midden van de stad. Er is veel tuingereedschap, een kas en een ruim moestuingedeelte. In het seizoen draait een naschoolse tuinclub en bij lekker weer is er altijd wel iemand aan het werk op de dinsdmiddag. Op iedere eerste zondag van de maand is er een tuindag met een lunch, liefst van eigen bodem waarbij iedereen van harte welkom is.  Ook bedrijfsuitjes en workshops worden met regelmaat gehouden.

Kortom, meld je aan voor de nieuwsbrief of de whatsappcommunity om op de hoogte te blijven en doe gezellig mee! Meer informatie hier.

Mediamatic is sinds 1983 een instelling gericht op nieuwe ontwikkelingen in kunst en cultuur. Ze houden zich bezig met natuur, biotechnologie en -kunst. Mediamatic organiseert lezingen, workshops en kunstprojecten in een sterk internationaal netwerk. Daarnaast biedt het restaurant van Mediamatic Biotoop, Mediamatic Eten, een wijds uitzicht over over de stad. Ze zijn open voor diner of gewoon een lokaal gebrouwen bier in de zon op het terras.

In het Myco Designlab onderzoeken ze de mogelijkheden van ontwerpen met levende organismen. Ze geloven dat mycelium, het wortelsysteem van paddenstoelen, uiteindelijk plastic zal vervangen. Momenteel zijn ze bezig isolatiemateriaal te maken uit mycelium met het afval van hun bierbrouwerij als grondstof. Met het eindproduct isoleren ze de negentiende-eeuwse sluisdeurenloods, de projectruimte waar ze de lezingen geven.

Shaffy’s Tuin is een actieve tuin die zich richt op buurtbewoners uit de binnenstad. De tuin maakt deel uit van een beheervereniging die gezamenlijk zorgdraagt voor een tijdelijke invulling van de Kop van de Dijksgracht. De zes leden zijn: Klimmuur Amsterdam, Club Hannekes Boom, Restaurantschip Barco, Mediamatic, Shaffy’s Tuin en de Bewoners van de Dijksgracht. De tuin is verantwoordelijk voor de eigen financiering en zal in drie fases ontwikkeld worden: Startfase, Toekomstfase en Droomfase.

Dignita biedt de hele dag heerlijke brunchgerechten met een verrassende twist, bereid met verse, lokaal geproduceerde ingrediënten. Ze werken samen met duurzame leveranciers die dezelfde waarden delen. Het menu bevat voedzame gerechten die passen bij een gezonde levensstijl, dieetwensen en voedselallergieën. Dignita maakt deel uit van het Not For Sale-model, een internationale organisatie die kwetsbare groepen ondersteunt door middel van trainingen en re-integratie op de arbeidsmarkt.

Neem een kijkje op de website van Dignita voor hun locaties en openingstijden.

Het grootste kebab merk ter wereld, allemaal vanuit Amsterdam. De ambities liggen hoog voor Karma Kebab. De jongens werden door Lowlands in 2018 gevraagd om na te denken over een duurzame nachtsnack, waardoor ze op zoek gingen in een straal van 20km rondom Lowlands naar mogelijke ingrediënten. Voorwaarden: Zo lokaal en duurzaam mogelijk, maar bovenal on-ge-lo-fe-lijk lekker.

De kebab van knolselderij en tarwe was op Lowlands een doorslaand succes, mede doordat vleeseters helemaal niet doorhadden dat ze plantaardig aan het eten waren. Zo rolden ze onbedoeld door in de festival-wereld. Oprichter Pascal Labrie: ‘Na Lowlands werd ik gebeld door Into The Great Wide Open of ik wilde komen met de food truck. Die had ik helemaal niet, maar heb ik toen geleend!’ De festivals hebben later ook bepaald hoe het bedrijf eruit zou zien: kebab en feest zijn niet los van elkaar te zien en worden in alles wat Karma Kebab doet bij elkaar gebracht.

Karma Kebab is in Amsterdam te vinden bij verschillende horeca-locaties en supermarkten of te bestellen via Flink, Gorillas en Crisp.

     

Bij restaurant Hemelse Modder kun je genieten van eten dat met een gulle hand bereid is en verfijnd op je bord komt. In de keuken wordt gekookt met liefde voor pure smaken. Of je nu houdt van groente, vlees of vis in de hoofdrol. Bij Hemelse Modder halen ze het beste uit goede ingrediënten en creëren ze
drie tot vijf gangenmenu’s met mooie gerechten die aansluiten op allerlei eetgewoonten en voorkeuren.

De jonge en ambitieuze keukenbrigade geeft een eigen interpretatie aan klassieke gerechten. Het keukenteam van Hemelse Modder heeft een voorliefde voor oude kookboeken waar ze inspiratie uitputten maar ook graag innoveren. Ze dragen daarmee bij aan de huidige eetcultuur in Amsterdam. Een cultuur waarbij ze zich verdiepen in wat we eten en openstaan voor invloeden van ver weg en vervlogen tijden, en juist ook van vandaag de dag en dicht bij huis.

Het restaurant heeft een rijke geschiedenis. Het begon in 1984, toen elf gelijkgestemden een kraakpand inrichtten als restaurant en om beurten verschillende taken uitvoerden. Sinds de oprichting is er uiteraard het een en ander veranderd. Zo als de samenstelling van het team, de locatie en zeker ook de receptuur. Wat blijft is de Hemelse Modder die altijd op de kaart staat, de open sfeer en de idealen: ze kiezen hun ingrediënten met zorg en hechten veel waarde aan een gezonde aarde en eerlijke handel.

Het Amsterdamse karakter van het restaurant geeft het een mooie mix van vertrouwd en werelds tegelijkertijd. De gastheren en gastvrouwen weten zowel buitenlandse gasten als buurtgenoten in een gemoedelijke sfeer te ontvangen. Ze serveren met genoegen de mooi opgemaakte borden uit de keuken
en weten alles van de, voornamelijk biologische, wijnen die worden geschonken. Het plezier van een goed geslaagde avond, voor iedereen aan tafel, staat centraal. Zo maken de medewerkers samen restaurant Hemelse Modder tot wat het is.

     

Chef Chris Naylor van het Amsterdamse Michelin-restaurant Restaurant Vermeer werkt niet met een vast menu, maar kookt elke dag op basis van de producten die hij krijgt aangereikt van boeren uit de buurt. Hiermee creëert hij robuuste gerechten met krachtige smaken.

Chris Naylor plaatste jaren geleden al groenten in een glansrijke hoofdrol, in een tijd dat het bij andere chefs nog voornamelijk draaide om grote stukken vlees en vis. Inmiddels is de wereld veranderd en is er gelukkig steeds meer aandacht voor duurzaamheid en lokale producten. Restaurant Vermeer blijft zich ontwikkelen, met telkens nieuwe smaken en bereidingswijzen, maar laat zich nog steeds inspireren door zijn voornamelijk lokale partners en leveranciers.

Restaurant Vermeer is alles behalve een stijve sterrenzaak. Er wordt op zeer hoog niveau gekookt, maar de sfeer is ongedwongen.

 

Op de website van Restaurant Vermeer kun je de selectie van het seizoen bekijken en een plekje reserveren.

Vokomokum is een groeiend collectief van uiteenlopende mensen die hun voedsel op een eerlijke en sociale manier willen verkrijgen. Het wordt ontwikkeld naar het model van een werkers of consumenten collectief, waarbij ieder lid zijn steentje bijdraagt. Er wordt eens per maand besteld, en de afhaaldag is de laatste vrijdag van de maand in het cafe van de Plantagedok. Deze dag is niet alleen bedoeld als afhaaldag, zoals de Voko niet alleen bedoeld is om goed voedsel te kopen.

Een belangrijk aspect van de Voko is ook het sociale contact en het vormen van een gemeenschap. Alle leden nemen een deel van de werklast op zich, meestal eens per twee maanden een paar uur werk. Leden kunnen maandelijks biologisch voedsel bestellen tegen groothandelsprijzen. Veel artikelen moeten in bepaalde hoeveelheden besteld worden. Als deze hoeveelheid niet bereikt wordt, dan gaat de bestelling niet door.

Sinds 2015 lest JuiceBrothers Nederlands dorst voor koudgeperste sappen van hoge kwaliteit die voedzaam zijn en super lekker. Het jonge en dorstige team maakt alle sappen dagelijks vers, middels de koude persing methode waarbij essentiële vitaminen, mineralen en enzymen maximaal behouden blijven terwijl alle natuurlijke smaken van de ingrediënten behouden blijven.

Door het gebruik van biologisch fruit en groente en andere natuurlijke ingrediënten, creëert JuiceBrothers de meest smaakvolle en gezonde recepten die je kunt bedenken. Deze boosters van het immuunsysteem zijn rijk aan antioxidanten, werken ontstekingsremmend en bevorderen het algehele welzijn. Met de resten pulp van het fruit worden ook nog eens crackers gemaakt om zo voedselverspilling tegen te gaan!

SLA begon als familiebedrijf uit eigen behoefte. De saladebar is een plek waar je onbezorgd kunt genieten van een bord eten, waarbij je met iedere hap bouwt aan jouw gezondheid en die van de aarde. SLA wil je inspireren en leren hoe gezond eten lekker kan zijn. De missie van SLA is om gezond en duurzaam eten voor iedereen toegankelijk te maken, zodat iedereen van gezond een gewoonte wil én kan maken.

De SLA geboden:
#1: Eet onbewerkte producten. Biologisch of van dichtbij, liefst in het seizoen.
#2: Kook wanneer je kan. Beperkt met dierlijk, overdadig met plantaardig.
#3: Kies het moment, dek de tafel en eet met aandacht.
#4: Gebruik je lichaam, stimuleer je geest en lach iedere dag.
#5: Eat, share, live.

Organic Salad Bar

BBrood is meer dan alleen jouw Amsterdamse buurtbakker met bijzonder lekker en gezond brood. BBrood bakt ook bijzonder goed brood. Dit doen ze op basis van de best beschikbare kennis, maar ook met alleen de mooiste ingrediënten. Daarbij bakken ze zo duurzaam mogelijk. Hun ecologische voetprint willen ze verkleinen door uitsluitend ingrediënten van het seizoen, van dichtbij en het liefst van 100% biologisch dynamisch oorsprong te gebruiken.

Niet alleen met liefde voor de aarde, maar ook voor de mensen met wie ze samenwerken. Zo is BBrood goed op weg naar hun eerste volledig biodynamische winkel en leiden ze bakkers op in Afrika.

Check hun website voor hun verkooppunten. Je kunt BBrood vinden in de stadsdelen Centrum, Noord, Oost, Zuid en West!

In hartje centrum kun je het kleine Gartine vinden. In alle hectiek van de stad kun je in dit lunch restaurant genieten van een heerlijk ontbijt, lunch of high tea. De smakelijke gerechten worden voorbereid met verse producten uit eigen moestuin. De eigenaren Willem-jan Hendriks en Kirsten Eckhart besteden veel tijd aan de moestuin in de Beemster, het lunch restaurant en Bed and Breakfast. Alles wordt elke dag vers gemaakt! Ook werkt het restaurant met biologische eieren.

Men Impossible is een volledig veganistisch ramen restaurant. Biedt een vast menu dat je kunt aanpassen aan je eigen voorkeuren. Hun motto is ‘Awaken the sense of your taste’!

Chef-kok Atsushi Ishida begon Men Impossible, na gewerkt te hebben bij noodle-restaurants in Dortmund en Amsterdam. Zijn missie is om mensen te laten zien dat plantaardig voedsel net zo lekker kan zijn als dierlijke gerechten, en beter is voor de planeet! Traditioneel gebruiken ramenrestaurants een niet-veganistische bouillon als basis voor het gerecht. Atsushi gebruikt ingrediënten als miso, cashewnoten en voedingsgist om een bouillon te maken die net zo lekker is.

‘Men’ is het Japanse woord voor ‘ramen’. De naam van het restaurant verwijst naar de schijnbaar onmogelijke zoektocht om een rijke smaak te bereiken terwijl alleen biologische, Europese en plantaardige ingrediënten worden gebruikt, en geen smaakversterkers. Bij Men Impossible laten ze zien dat het mogelijk is!

In hartje Amsterdam, recht tegenover het Centraal Station ligt Dwaze Zaken. Al sinds 2003 kun je hier terecht voor ontbijt, lunch en diner en tot rust komen midden in de drukte van de stad. Het is een plek waar veel aandacht wordt besteed aan product en mens. Hun vijf kernwaarden zijn: streekproducten, biologisch, veganistisch, vegetarisch en eerlijk. Zo werken ze veelal met verse, biologische en streekproducten. Ook kijken ze naar de herkomst, het ontstaan en verwerking van hun producten. Ze zijn transparant over hun leveranciers, dus je kan dit zelf ook bekijken. Tot slot is er voor de vegetariërs en veganisten volop keuze bij Dwaze Zaken!

Kom dus een keer langs! Check de website voor de meest actuele openingstijden.

Madre is een plek midden in de Jordaan waar de moderne Mexicaanse keuken en een Amsterdamse flair elkaar kruisen en de smaken van de stad worden gevierd. Op het menu staan gerechten van lokaal ingekochte, strikt seizoensgebonden ingrediënten. De Mexicaanse keuken staat bekend om zijn vleesgerechten, maar hier zijn ook voldoende vega(n) gerechtjes te verkrijgen.

Volgens Madre is hun restaurant een liefdesverklaring aan goed eten, fantastische drankjes en eerlijke verhalen. Kom je naar Madre om hier deel van uit te maken? Check de website voor meer informatie.