Over ons

Wat beweegt Van Amsterdamse Bodem?

Samen maken we de stad

Zo dicht als voedsel bij ons dagelijks leven staat, zo ver zijn we verwijderd geraakt van de oorsprong ervan. Zeker in een verstedelijkt gebied als Groot Amsterdam. Onze dagelijkse maaltijd legt gemiddeld 30.000 kilometer af. En dat terwijl in en rond Amsterdam de hele schijf van vijf wordt geproduceerd op een duurzame manier!

Daarom is er Van Amsterdamse Bodem. Een platform dat smaken, culturen en mensen, met diepe wortels in Amsterdamse grond, met elkaar verbindt. Hier werken we samen aan een gezonde toekomst door lokaal, duurzaam en bewust te eten. Zaaien en oogsten doen we niet alleen met voedsel, maar ook met verhalen, tips en ideeën uit de stad. Eten is verbindend! Ontdek wat lekker, duurzaam en gezond eten voor jou – en voor onze stad – betekent.

Wat is van Amsterdamse bodem?

Van Amsterdamse Bodem is een platform voor voedselinitiatieven uit de metropoolregio Amsterdam. Het platform is in 2017 opgezet door een samenwerking van De Gemeente Amsterdam, De Gezonde Stad, Pakhuis de Zwijger, Eetbaar Amsterdam, AMS, Hogeschool van Amsterdam en Natuurhub Amsterdam. Sinds 2020 is Van Amsterdamse Bodem onderdeel van De Gezonde Stad. In nauwe samenwerking met Gemeente Amsterdam en een netwerkraad streven we naar een gezond, duurzaam en divers voedselaanbod voor alle Amsterdammers. 

Waar wij voor staan

Wij vinden het belangrijk dat de initiatieven op deze website actief bezig zijn met het duurzaam en gezond maken van ons voedselsysteem. Daarvoor hebben we een aantal pijlers, die zie je hieronder. Alle initiatieven op de website voldoen aan tenminste 2 van deze. Welke dat zijn, staat per initiatief aangegeven. Hier staan alle criteria die we belangrijk vinden:

Plantaardig
Minder dierlijk, meer plantaardig! Initiatieven die bijdragen aan de eiwittransitie door plantaardige alternatieven te bieden, krijgen een warm welkom op ons platform.

Biologisch
Minder gif, meer leven. Biologische landbouw respecteert natuur en vermijdt kunstmatige pesticiden en meststoffen. We ondersteunen initiatieven die biologisch gecertificeerd zijn of produceren volgens biologische principes.

Circulair
Afval is voedsel! Wij ondersteunen initiatieven die verspilling tegengaan door reststromen te hergebruiken, zoals composteren, voedselredding of zero-waste concepten.

Lokaal verbouwd
Waarom zou ons eten duizenden kilometers reizen als het om de hoek kan worden geproduceerd? Wij steunen initiatieven die voor minstens 70% werken met lokale producten uit de Metropoolregio Amsterdam.

Biodiversiteit
Voedselproductie moet in balans zijn met de natuur. Initiatieven die biodiversiteit bevorderen – zoals agro-ecologie, wisselteelt en het gebruik van inheemse gewassen – helpen de bodem, dieren en ecosystemen gezond te houden.

Sociaal
Eten brengt mensen samen. We ondersteunen initiatieven die sociaal ondernemerschap tonen, werk bieden aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt of gemeenschappen versterken.

Betaalbaar
Gezond en duurzaam eten moet toegankelijk zijn voor iedereen. We zetten ons in voor initiatieven die gezonde voeding betaalbaar maken, bijvoorbeeld via de stadspas of sociale tarieven.

Wereldsmaken
Amsterdam is een smeltkroes van culturen, en dat proef je! Wij vieren initiatieven die keukens van over de hele wereld laten schitteren en diversiteit op het bord brengen.

Meedoen
Samen koken, samen eten, samen leren. We geloven in initiatieven die mensen actief betrekken, of dat nu via buurtkeukens, wildplukworkshops of gezamenlijke moestuinen is.

Gezond
Wat goed is voor de planeet, is ook goed voor ons! Initiatieven moeten bijdragen aan een gezond voedingspatroon, bijvoorbeeld door producten aan te bieden die binnen de Schijf van Vijf passen en onnodige toevoegingen te vermijden.

BEN JIJ ZELF EEN DUURZAME ONDERNEMER?

Wij zijn altijd op zoek naar nieuwe voedselinitiatieven om uit te lichten op onze website. Ben of ken jij een stadsheld die op Van Amsterdamse Bodem zou moeten? 

Lees hier hoe je je aansluit!

Sluit je aan bij Van Amsterdamse Bodem en samen maken we gezond, lokaal en duurzaam eten de norm.

Het team

Hannah Hendrikx

Hannah Hendrikx is directeur van De Gezonde Stad. Vragen over partnerships? Mail met Hannah via hannah@degezondestad.org

Iwan Gerritsen

Iwan Gerritsen is projectlead. Heb je vragen over onze projecten? Mail met Iwan via iwan@degezondestad.org

Esmee Bronts

Esmee Bronts is contactpersoon voor ondernemers en voedselinitiatieven. Mail met Esmee via esmee@degezondestad.org

Debbie Wester

Debbie Wester is communicatie & community lead. Heb je vragen? Mail met Debbie via debbie@degezondestad.org.