proef de streek route
Deze fietsroute neemt je mee langs de lekkerste lokale hotspots tussen Haarlem en Amsterdam.
Pak de fiets en ontdek de smaakparels Haarlem en amsterdam
Aan de stadsranden bruist het van de culinaire verrassingen: van dakkas tot pluktuin of streekwinkel, er is zoveel te proeven en te beleven. Met onze Smaakroutes nodigen we je uit om op ontdekkingstocht te gaan langs bijzondere adresjes op de grens van de stad en het platteland.
Deze route neemt je mee op een culinaire fietstocht door het rijke landschap tussen Haarlem en Amsterdam, vol lokale producten, smaken en verhalen. Je bepaalt zelf waar je de route start en eindigt.
Schrijfster en kookfanaat Sanne Vogel tipt de beste adresjes en lekkerste lokale producten. Zo mag je bij Wereld Groentetuintjes zelf de okra en slangenkommers plukken en kom je ogen tekort bij de lekkernijen van boerderijwinkel Oogst. Smaak staat voorop, maar alles wat je proeft is ook seizoensgebonden, lokaal en duurzaam gemaakt. Wanneer ga jij op pad?


“Niks is zo lekker als groente die dezelfde dag uit de grond komt, of een vers zuurdesembrood dat in de ochtend uit de oven is gekomen. Ik hoop dat mensen de weg terugvinden naar kleine producenten die met liefde voor de natuur ons eten verbouwen en niet enkel gericht zijn op winst maken. Goed eten zou voor iedereen beschikbaar moeten zijn.”




RECEPT: Broodjes gegrilde nectarine met miso, tomaat &
zwarte knoflook
Ingrediënten voor 4 personen:
- 4 eetlepels miso
- 3 tenen zwarte knoflook, fijngehakt
- 4 eetlepels olijfolie (extra lekker: ui-olijfolie van bakkerij mama)
- 2 stevige perziken, in kleine partjes (geen overrijpe gebruiken)
- 1 vleestomaat, in parten
- 2 roma-tomaten (bij voorkeur in verschillende kleuren), in kleine blokjes
- Zuurdesembrood
- Zest van 1 citroen
- Zwarte peper (bijv. van Goodspice)
- Verse groene kruiden zoals basilicum of citroenmelisse (optioneel, maar heerlijk)
Bereiding:
- Roer de miso, zwarte knoflook en olijfolie tot een gladde pasta.
- Snijd de roma-tomaten in kleine blokjes en de vleestomaat in mooie parten.
- Doe de tomaten samen in een vergiet boven een kom. Meng met wat zeezout en zet apart, zodat het vocht uit de tomaten kan lekken.
- Verhit olie in (grill)pan en bak de perzikpartjes tot ze bruin en licht gekaramelliseerd zijn.
- Meng de uitgelekte tomaten met de citroenzest.
- Snijd plakken brood, besmeer ze met de misopasta, en bedek met het tomatenmengsel. Leg daarop de gegrilde en garneer met groene kruiden. Bestrooi met peper.
Dit broodje is zoet, umami, fris en hartig tegelijk. Het heeft echt alles.


Wildplukken langs de route
Wist je dat er overal om je heen eetbare planten groeien? In het park, tussen de stoeptegels of gewoon in je eigen tuin. Wat op het eerste gezicht op onkruid lijkt blijken ware smaakbommen te zijn: brandnetel, zevenblad, hondsdraf…
Planten die je omtovert tot een kruidige olie, frisse salade of kleurrijke topping. Wildplukken brengt je terug naar de essentie: proeven, ontdekken en verbinding met natuur. Pluk met respect en met aandacht, en laat genoeg staan voor dieren en het landschap.
Proef wat de streek te bieden heeft
Boeren, bakkers en tuinders die met liefde voor hun product werken, laten je proeven hoe goed écht eten smaakt – lokaal, vers, duurzaam en met aandacht gemaakt. Van miso van Hollandse gefermenteerde boekweit en kikkererwten tot duurzaam gekweekte exotische groenten als okra en sopropo, die je zó zelf uit de kas kunt oogsten.
Wanneer spring jij op de fiets om je mand te vullen?
Download de kaart, kies je eigen startpunt en laat je verrassen door de smaak van dichtbij. Goed eten groeit namelijk gewoon om de hoek.
